Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Altın Madenini Durdumayan...

Bir, İki, Üç, Daha Fazla Bergama!

Bergama köylülerinden sonra Uşak Eşme'de de köylüler siyanürle altına karşı bayrak açtı. Şirkete verilen deneme izninin iptali için dava açan köylülerin kanında yüksek oranda siyanür bulundu.

Sabah Gazetesi
Bir, İki, Üç, Daha Fazla Bergama!

ergama köylülerinden sonra Uşak Eşme'de de köylüler siyanürle altına karşı bayrak açtı. Şirkete verilen deneme izninin iptali için dava açan köylülerin kanında yüksek oranda siyanür bulundu.

Bergamalı köylülerden sonra Uşak'ın Eşme ilçesinde de siyanürle arıtma yöntemiyle altın aranmasına karşı hukuk mücadelesi başlatıldı. 360 kişi adına mahkemeye başvuran Avukat Tahsin Köse, Tüprag Metal Madencilik Şirketi'ne verilen bir yıl süreli deneme izninin iptali ile yürütmenin durdurulmasını istedi.

'İnay hareketi'

Köylüler toplanarak, siyanürle altın aranmasına karşı oluşturdukları harekete, "İnay Hareketi" adını verdi. Hareketin Sözcüsü Avukat Tahsin Köse, Uşak Eşme'de yaşanan ve bir yıl süreyle işletme izni alan maden şirketinin faaliyetlerinin iptali için Manisa İdare Mahkemesi'ne, yürütmenin durdurulması istemiyle 2 hafta önce dava açtı. Köylüler adına mahkemeye başvuran Tahsin Köse, Uşak'a bağlı Eşme, Ulubey ilçeleri ile Gümüşkol, İnayköy ve Katrancılar köyleri civarında Tüprag Metal Madencilik Sanayi Şirketi'ne, altın madeni üretimi için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 3 yıl önce "Olumlu" rapor verdiğini belirtti. Maden şirketi, Bakanlığın raporu üzerine geçici olarak bir yıldeneme üretimi izni aldı. Bergama-Ovacık Altın Madeni'nden daha büyük alanı kapsayan Kışladağ Altın Madeni ve Kimya Tesisi, iznin ardından 11 Temmuz'da açıldı. Ancak tesislerin açılmasına birkaç gün kala Eşme ilçesinin bazı köylerinde "şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, bacaklarda uyuşma" gibi şikayetler görüldü.

KAN VERDİLER

Bunun üzerine vatandaşlar, tedavilerinin ardından köylerine geri döndü. Ancak aradan çok geçmeden şebeke suyu içmeyen ya da köylerinde hiç su şebekesi bulunmayan köylülerde aynı şikayetler yine görüldü. Gelişmeler üzerine bir sağlık heyeti, köylülerden kan örnekleri aldı. Eşme Kaymakamlığı, "Önceden izin alınmadığı" gerekçesiyle 8 tüp kan örneğine el koydu. Bunun üzerine köylülerden 9 kişinin daha kan örneği alınarak siyanür tahlili yaptırıldı. Tahlil sonuçlarında, kandaki siyanür düzeylerinin en düşük 0.18 miligram/litre, en yüksek 0.64 miligram/litre olduğu ortaya çıktı. Bu oranların sınırların üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-iki-uc-daha-fazla-bergama_47549.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!