Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Biri İstanbul'u Gözetliyor

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Incedayı, "İstanbul'un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi'ne girmemesi için Şubat 2008'e kadar Alan Yönetimi Planı'nın hazırlanması gerekir" dedi.

Birgün Gazetesi
Biri İstanbul'u Gözetliyor

imar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Incedayı, "İstanbul'un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi'ne girmemesi için Şubat 2008'e kadar Alan Yönetimi Planı'nın hazırlanması gerekir" dedi.

Pera Müzesi'nde, UNESCO İzleme Komitesi'nce düzenlenen 'Tarihi Yarımada Alan Yönetimi' konulu panelde konuşan İncedayı, 1985'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren İstanbul'un, eşsiz kültür mirası varlıklarının evrensel niteliğinin uluslararası düzeyde benimsendiğini hatırlatarak, bu alandaki koruma ve yenileme çalışmalarının uluslararası platformda desteklendiğini söyledi.

İzleme süreci başladı
İncedayı, UNESCO'nun konuyla ilgili çalışmaları kapsamında geçen yıl nisan ayında yetkili bir heyetin inceleme yapmak üzere İstanbul'a geldiğini ve kentin korunması için çeşitli öneriler içeren bir rapor hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İlgili raporda, tarihi kent alanında gerçekleştirilecek çalışmalar için bir Alan Yönetimi Planı hazırlanması söz konusu edilmektedir. UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 30. dönem toplantısında İstanbul'un tarihi alanları için gözlem altında iki yıllık süre verilerek yapılan çalışmaların komite tarafından denetienmesi kararı alınmış ve böylelikle İstanbul için iki yılı kapsayacak bir izleme süreci başlatılmıştır. İstanbul'un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi'ne girmemesi için Şubat 2008'e kadar Alan Yönetimi Planı'nın hazırlanması gerekir."

Bu konunun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıkları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren İncedayı, "Kültür varlıklarına karşı getirilen çağdaş düşünce ve bilimsel tavır, uluslararası platformda ülkemizin önemli bir temsil fırsatı olarak görülmelidir" dedi.

Yaşamı zenginleştiren yaklaşım
Oxford Brooks Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aylin Orbaşlı ise binlerce yıllık bir tarihi birikime sahip İstanbul'un nüfusu, yerleşim alanı ve karmaşası ile her geçen gün büyüyen bir dünya kenti olduğunu belirterek, Alan Yönetim Planı'nın yerel ve merkezi yönetim birimleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek örgütierinin birlikte hareket edeceği bir yönetim sistemiyle gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Orbaşlı, İstanbul'un tarihi mirasının kentin yaşamını zenginleştirecek bir yaklaşımla korunması gerektiğine inandığını ifade ederek, alan yönetimi konusunda dünyada başarılı uygulamalara Roma ve Liverpool kentlerini örnek gösterdi.

Birbiriyle ilişkili ele alınmalı
Alan Yönetim Uzmanı Mimar Tanju Verda Akan da İstanbul için alan yönetiminin mutlaka oluşturulması gerektiğini belirterek, hazırlanacak planda, kentin belirli bölgelerinin parça parça değil, birbirleriyle ilişkilendirilerek bir bütünlük anlayışıyla ele alınması gerektiğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/biri-istanbulu-gozetliyor_52678.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!