Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bismil, 11 Bin Yıllık Tekstil Merkezi

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sürdürülen arkeolojik kurtarma kazısında 11 bin yıllık bir yerleşim belirlenirken, kazılarda bulunan mezarlarda teks

NTV-MSNBC



b>Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sürdürülen arkeolojik kurtarma kazısında 11 bin yıllık bir yerleşim belirlenirken, kazılarda bulunan mezarlarda tekstil teknolojisinin kullanıldığına dair bulgulara da rastlandığı belirtildi.
Hasankeyf ile birlikte Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan ve kurtarma kazıları süren Bismil ilçesindeki 10 höyükten Körtiktepe’teki kazılarda İÖ 9 bin yıllarına kadar dayanan yerleşim tespit edilirken, kazılarda bulunan mezarlarda cesetler üzerinde kullanılan aşı boyası ile sıvı kireç arasında taşlaşmış tekstil ürünü buluntularına rastlandı.
Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vecihi Özkaya, 2 yıl önce başladıkları Körtiktepe kazısında bu yıl önemli bulgulara rastladıklarını belirterek, antik yerleşimin Anadolu’nun arkeolojik yerleşimine ve dolayısıyla insanlık tarihine yeni yaklaşımlar getireceğini bildirdi.

ÇAYÖNÜ’NDEN DAHA ERKEN ZAMANA AİT
Henüz çıkardıkları eserlerin karbon analizlerinin yapılmadığını ifade eden Özkaya, bununla birlikte Körtiktepe’nin; gömü tarzı, yerleşimin genel karakteri ve diğer bulgularıyla, daha önce kazıları yapılan ve karbon analizleri sonucunda İÖ 8-9 bin yılları arasına tarihlenen Hallançemi ile Demirköy tarihsel dönemleri arasında ve Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Çayönü’nden daha erken bir zamana ait olduğunu kaydetti.

AKERAMİK NEOLİTİK DÖNEME IŞIK TUTUYOR
Doç. Dr. Özkaya, şöyle devam etti:
“Körtiktepe, 9 bin yıllık tarihe sahip Konya’daki Çatalhöyük’ten ve Burdur’daki Hacılar’dan daha erken dönemlere aittir. Ergani’deki Çayönü ile kıyasladığımızda ise Çayönü, henüz pişmiş toprağın kullanılmadığı Akeramik Neolitik dönemin mimari dokusunu anlamada; Körtiktepe ise Akeramik Neolitik dönemin sanatsal ve kültürel değerlerini algılamada önemlidir. Tarihsel olarak kıyasladığımızda sırayla Demirköy, Körtiktepe ve Hallançemi olarak sıralayabiliriz. Bunlar pişmiş topraktan kapkacakların üretilmediği İÖ 9-8 bin yıllarına ait akaremik neolitik dönem yerleşimleridir. İnsanların ilk yerleşime geçip avcılık ve toplayıcılıktan tarımsal üretime ve hayvan evcilleştirmeye başladıkları aynı zamanda gündelik ihtiyaçlarını karşılayacak taş alet yaptıkları dönemlerdir.”

“11 BİN YILLIK TEKSTİL İZLERİ”
Doç. Dr. Özkaya, buldukları insan iskeletleri üzerinde yaptıkları incelemede, tekstilin kullanıldığına dair izlere rastladıklarını belirtti.
Anadolu’nun birçok yerinde tespit edilen ve dinsel seremoninin gereği olan uygulama gibi ölülerin öncelikle aşı boyasıyla daha sonra sıvı kireçle kaplandığını ifade eden Doç. Dr. Özkaya, “Cesetlerin korunmasına yönelik olduğu gibi dinsel bir seremoninin de gereği olan bu uygulamada, kullanılan aşı boyasıyla sıvı kireç arasında şaşırtıcı bir şekilde tekstil izlerine rastladık. Ayrıca mezarların soyulmaması için konulan gömülerin kırılarak bırakıldığını tespit ettik”

ULUSLARARASI BİLİM HEYETİ
Doç. Dr. Özkaya, Körtiktepe’deki kazı çalışmasında; Harvard Üniversitesi’nden Hayvan İskeletleri Uzmanı Dr. Benjamin Aibuckle, Pennsylvania Üniversitesi’nden Yontmataş Dönemi Uzmanı Dr. Brain Peasnall ve Delavere Üniversitesi’nden Neolitik Dönem Uzmanı Dr. Michael Rosenberg ile birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bismil-11-bin-yillik-tekstil-merkezi_1342.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!