Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bizanslı Kadının da Adı Yok ama Yüzü Var

Marmaray metro projesi kapsamında Yenikapı’da sürdürülen arkeolojik kazılarda bulunan 177 Bizanslı’ya ait iskeletler üzerinde yapılan araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi. Bizanslıların ortalama yaşam sürelerinin 35 ile 40 yıl arasında olduğu belirlenirken, erkeklerin boyları ortalama 169, kadınların boyları ise ortalama 155 santimetre olarak

Milliyet Gazetesi
Bizanslı Kadının da Adı Yok ama Yüzü Var

STRONG>Marmaray metro projesi kapsamında Yenikapı’da sürdürülen arkeolojik kazılarda bulunan 177 Bizanslı’ya ait iskeletler üzerinde yapılan araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi. Bizanslıların ortalama yaşam sürelerinin 35 ile 40 yıl arasında olduğu belirlenirken, erkeklerin boyları ortalama 169, kadınların boyları ise ortalama 155 santimetre olarak ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü adına çalışmayı yürüten Dr. Mehmet Görgülü, çalışma tamamlandığında Anadolu iskelet koleksiyonu ve Anadolu insanı DNA bankasını kurmak istediklerini söyledi.

60’ına yüzde 1’i ulaşıyor

Daha önce Neolitik Dönem’e (Cilalıtaş Devri) ait 8 bin 500 yıllık bir iskelet de bulunan Yenikapı Marmaray istasyonu inşaat alanında bugüne kadar yapılan çalışmalarda ulaşılan Bizans devrine (M.S 395-1453) ait 177 insan iskeleti incelendi ve adli paleodemografik yapısı çıkarıldı. İskeletler üzerinde yapılan incelemelerde kemikleri incelenen kişilerin yaşı, cinsiyeti, vücut yapısı, sosyoekonomik durumu, beslenmesi, meslekle ilgili stresleri, alışkanlıkları, travma ve patolojileri değerlendirildi. Çalışmayı yürüten ve konuyu doktora tezi haline getiren Dr. Mehmet Görgülü, bu sonuçların Anadolu toplumları için önemli veriler olduğuna dikkati çekti. Görgülü, devam eden araştırmanın şu ana kadar tespit edilen sonuçlarını şöyle açıkladı:

-  Bizanslı kadınların kafatası genişliği 78.13, erkeklerin kafatası genişliği ise 72.50 milimetre olarak hesaplandı. Tipik Türk kafatasının 84 milimetre olduğu var sayılıyor. (Kafatasında göz çukurundan arka çıkıntıya kadar olan tek taraflı genişlik)
-  Bebeklerin sağlıklı beslenemediği ve bebek ölümlerinin çok fazla olduğu tespit edildi. Yüzde 53’ü 0-5 yaş arasında ölüyor.
-  Bizanslı yetişkinler deniz ürünleri ve meyve ile besleniyor. Doğal beslenmeden dolayı hastalıklı ölüm sayısı az. 20’lik dişlerinin günümüz insanlarından sağlam olması sert beslenmelerinden kaynaklanıyor. Ölüm nedenleri kesici, delici aletler.
-  Tıp alanında ilerlemişler. İki kemik kırığı tedavisi yapılmış. İskelette kemiklerin iyi derecede kaynadığı görülüyor.
-  2 kafatası özel olarak delinmiş. Bu tıbbi bir operasyon izlenimi veriyor ya da cin çıkarma ritüeli yaşanmış.
-  2 kemikte tümör tespit edildi. Kemik kanseri bugün de az görünen bir hastalık. O dönemde de aynı oranda var olduğu görülüyor.
-  Enfeksiyona bağlı ölüme rastlanmadı.
-  Anne olma yaşı ortalama 17.
-  Ortalama yaşam süreleri 35-40 yıl. 60 yaşına kadar yaşama şansı yüzde 1.
-  Kemiklerde aşırı kireçlenme var. Bu da ağır işlerde çalıştıklarını gösteriyor. Boyun ve bel fıtığı rahatsızlığı çok yaygın.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bizansli-kadinin-da-adi-yok-ama-yuzu-var_74943.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!