Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Bizler Kent ve Toplum için Varız’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açtıkları davalarla belediyelerin hizmetlerini engellemekle suçlanan meslek odaları, Erdoğan’a yanıt verdi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Nimet Özgönül, Erdoğan’ın kendilerini eleştirmesi için öncelikle kentle, çevreyle ve mimariyle ilgili politikasının olması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhuriyet ANKARA
‘Bizler Kent ve Toplum için Varız’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açtıkları davalarla belediyelerin hizmetlerini engellemekle suçlanan meslek odaları, Erdoğan’a yanıt verdi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Nimet Özgönül, Erdoğan’ın kendilerini eleştirmesi için öncelikle kentle, çevreyle ve mimariyle ilgili politikasının olması gerektiğine vurgu yaptı. Kent ve toplum için var olduklarını anlatan Özgönül, Başbakan Erdoğan’ın “Önlerinin tıkandığı ve istediklerini yapamadıkları için böyle konuştuğunu” kaydetti. Şehir Plancıları Odası da yaptığı açıklamada, “Başbakan Erdoğan, bir süredir açık hale gelen tutumu ile kendi ideolojisiyle uyuşmayan hiçbir yaklaşıma hoşgörü göstermiyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin Kızılcahamam’daki 13. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanışında yaptığı konuşmada meslek odalarını hedef almıştı. Konuşmasında AKP’li belediyelerin kentlerin çehrelerini değiştirdiğini öne süren Erdoğan, “Modern şehirlerde katlı köprülü kavşak olmaz diyorlar. Hâlâ bu sol zihniyet katlı köprülü kavşak fikrine karşı. Dünyada böyle şey yok diyorlar. (...) Danıştay’a dava açarlar, bilmem nereye dava açarlar. Bunlar yapılmasın derler. Bir de belediyelerimiz bunlarla uğraşır. Yapılacak olan birçok şeyi şu anda yapamıyorsak inanın bu odalar sebebiyle yapamıyoruz” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklamalarına yanıt yine odalardan geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Nimet Özgönül, Erdoğan’ın konuşmasını, önlerindeki süreçte meslek odalalarına yönelik yapmayı planladığı ön çalışmasının adımları olarak değerlendirdi. Başbakan Erdoğan’ın konuşmasıyla meslek odalarını halkın gözünden düşürmeye çalıştığını belirten Özgönül, meslek odalarının kamusal bir görev yaptığını anımsattı. Özgönül, “Burada kendimize yönelik hiçbir talep yok. Kent ve toplum için var olan bir meslek odasıyız” diye konuştu. Bir başbakanın kentin nasıl ele alınacağına ilişkin konuşmasının ne kadar doğru olacağının tartışılacağını kaydeden Özgönül, “O ülkenin içinde bulunduğu duruma baksın. Bunu kent yönetiminin tartışması gerekir” dedi. Özgönül, şöyle konuştu:

“Aslında onlarınki insanları şehirden koparan bir anlayış. Bugün insanlar şehirlerde yaşamıyor, otomobillerde yaşıyor. Bunu Ankara için de rahatlıkla söyleyebiliriz. Baştaki siyasi yapının yerel yöneticilerinin uygulamalarında baktığımızda Ankara’nın mimarisinde modern ile tarihi buluşturan yaklaşımı göremezsiniz. Geçmişle geleceği aynı potada buluşturmuyorlar. Öte yandan ülkenin yönetimine gelen bir başbakanın bizleri eleştirmesi için öncelikle kentle, çevreyle ve mimarlıkla ilgili bir politikasının olması gerekir.”

‘Halka değil ranta dönük çalışıyorlar’

Her türlü hukuka aykırı çalışmalara meslek odalarının karşı çıkarak dava açtıkları için bu tartışmaların yaşandığına vurgu yapan Nimet Özgönül, “Önleri tıkandığı ve istediklerini yapamadıkları için böyle konuşuyorlar. Kente kendi damgalarını vurmak istiyorlar” görüşünü aktardı. Özgönül, kentle ilgili projelerdeki rantlara da dikkat çekerek, “halka yönelik değil ranta dönük kentsel dönüşümler” yapıldığını kaydetti. Özgönül, “Sağlıklı çevreler oluşturmaya yönelik bir çalışmaları olmadığı gibi yıkıp yaparken de başka rantlar yaratıyorlar. Kentleri niteliksizleştirip onların üstünden geçmek değildir mimarlık” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bizler-kent-ve-toplum-icin-variz_65087.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!