Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

BO Modelli Ankara Doğal Gaz Santrali Projesi

Belçika'lı Tractebel'in özkaynakları ile başlanılan projenin finansmanı, Avusturya, ABD, Alman, Belçika ihracat kredileri ile ABD'li Miga kurumunda

TEBA



b>Belçika'lı Tractebel'in özkaynakları ile başlanılan projenin finansmanı, Avusturya, ABD, Alman, Belçika ihracat kredileri ile ABD'li Miga kurumundan sağlandı...

Böylece 2002 sonu itibarıyla genel fiziki gerçekleşmesi yüzde 76'yı bulan
projenin 2003 Kasım ayında ticari işletmeye alınacak şekilde çalışmalarına hız verildi...


Türkiye'nin ilk Yap-İşlet (BO) Modelli özel sektör projelerinden olan, finansör değişikliği nedeniyle başlangıçta fiili olarak yatırıma giriş süreci ertelenen, ancak projenin büyük hisselerini üstlenen Belçika'lı Tractebel grubunun özkaynakları ile 2001 yılı ikinci yarısından itibaren hızla yatırım safhasına giren Baymina A.Ş.'nin Ankara Doğal Gaz Santralı Projesi'nde nihayet beklenen finansman kapatma çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
TEBA'nın yetkili kaynaklardan aldığı bilgilere göre, toplam proje bedeli 490 Milyon Dolar olan yatırım için özkaynak haricinde gerekli olan tüm finansman miktarının, Avusturya, ABD, Alman ve Belçika ihracat kredileri ile ABD'li US Exim'e bağlı bir ihracat finansman kuruluşu olan Miga kurumundan sağlandığı öğrenildi. Projenin büyük hissedarı Tractebel grubu birçok uluslararası bankanın katıldığı finansman anlaşmalarını, Kasım ayında Washington'da imzalayarak, yatırım çalışmalarına hız verdi.
Hatırlanacağı gibi Baymina A.Ş.'nin projesi için Belçika'lı Tractebel'in özkaynaklarından yapılan yatırım miktarının 150 Milyon Dolara ulaştığını, finansman kapatma işlemleri için ABD'li Exim liderliğindeki bankalar ile müşavirlerinden oluşan heyetin, Ankara'da müzakereler yaparak, bilgi aldıklarını sizlere önceki haberimizde duyurmuştuk (TEBA: 1049/15 Nisan 2002). Bilindiği gibi Ankara Doğal Gaz Santralı yatırımının gecikmesini önlemek amacıyla, Bayındır Enerji ve İngiliz NP grubunun hisselerini satın alan Belçika'lı Tractebel grubu, santral yatırımını köprü kredileriyle başlatmıştı (TEBA: 1016/27 Ağustos 2001). Baymina A.Ş.'nin hisse dağılımı son olarak yüzde 95 Tractebel ve yüzde 5 Mimag A.Ş. olarak belirlenmişti.

Ankara Doğal Gaz Santralı Projesi finansmanına katılan bankalar:
TEBA'nın aldığı bilgilere göre, Ankara Doğal Gaz Santralı Projesi'nin finansman temini çalışmalarına katılan belli başlı uluslararası bankalar şunlar oldu.
*Fortis Bank (Toplam finansmanın yaklaşık yüzde 19'una katılarak, en büyük miktarı yaratan Belçika'lı Banka, aynı zamanda OND'nin sendikasyonunu üstlendi),
*BNP Paribas (Toplam finansmanın yaklaşık yüzde 14'üne katılan Fransa'nın tanınmış bankası, aynı zamanda kreditörler arası organizasyonu da üstlendi),
*ABN Amro (Toplam finansmanın yaklaşık yüzde 14'üne katılan uluslararası banka, aynı zamanda kreditör olarak yer aldı),
*SG (Sosyete Generale-toplam finansmanın yüzde 14'üne katılan uluslararası tanınmış Fransız bankası, aynı zamanda kreditör olarak yer aldı),
*Finansman paketine katılan diğer önemli bankalar ise, CAI, ING, West LB oldular.
Toplam 366 Milyon $'lık uzun vadeli ihracat kredileri sağlandı:
Özel sektörün Yap-İşlet Modeliyle çalıştıracağı Ankara Doğal Gaz Santralı projesi için sağlanan toplam finansman miktarı 366 Milyon Dolar olarak belirlendi. Şirketin özkaynaklarından sağlamakta olduğu 124 Milyon Dolar'lık finansman ile birlikte, projenin toplam 490 Milyon Dolar'lık yatırım tutarı ile tamamlanacağı ifade ediliyor.

2002 sonu itibarıyla fiziki gerçekleşme %76'yı buldu:
TEBA'nın yaptığı araştırmaya göre, Ankara Doğal Gaz Santralı Projesi'nde genel fiziki gerçekleşme yüzde 76'yı buldu. Buna göre genel gerçekleşme içindeki en önemli işlerden biri olan inşaat işleri yüzde 92'lik gerçekleşme ile hemen hemen sona yaklaştı. Montaj çalışmaları ise yüzde 30'luk fiziki gerçekleşmeye ulaştı.

2003 Nisan ayında ilk ateşleme hedefleniyor:
Edinilen bilgilere göre, 2003 yılının Nisan ayında ilk ateşlemenin (first fireing) hedeflendiği, böylece sistemin devreye alınacağı öğrenildi. İlk ateşlemeden sonra, 2003 yılı Kasım ayına kadar geçici kabul işlemlerinin tamamlanması bekleniyor.

2003 Kasım ayında ticari işletme:
Yap-İşlet Modeliyle çalışacak Ankara Doğal Gaz Santralı'nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ile yapılan Uygulama Anlaşmasına göre 2003 yılının Kasım ayında santralın ticari işletmeye alınması bekleniyor. Böylece devletin Elektrik Ticaret Kurumu TETAŞ, mevcut sözleşmeye göre Ankara Doğal Gaz Santralı'nın üreteceği elektriğin yüzde 85'ini almakla yükümlü olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bo-modelli-ankara-dogal-gaz-santrali-projesi_3279.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!