Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bodrum'un Bitirilişi Belgelendi

Bodrum’un 44 yılda yaşadığı betonlaşma, fotoğraflara da yansıdı. 1965, 2005 ve 2009 yılında çekilen fotoğrafları Ege’nin turizm incisinde yoğun yapılaşmanın geldiği boyutları çarpıcı şekilde ortaya koydu. Geçen ay çekilen son fotoğrafa göre beton yığınına dönen ilçe merkezinde, üzerinde bina olmayan arsa neredeyse yok.

Radikal Gazetesi
Bodrum'un Bitirilişi Belgelendi

Bodrum’un 44 yılda yaşadığı betonlaşma, fotoğraflara da yansıdı. 1965, 2005 ve 2009 yılında çekilen fotoğrafları Ege’nin turizm incisinde yoğun yapılaşmanın geldiği boyutları çarpıcı şekilde ortaya koydu. Geçen ay çekilen son fotoğrafa göre beton yığınına dönen ilçe merkezinde, üzerinde bina olmayan arsa neredeyse yok.

Kıyıda özel mülklerin tamamının yapılaştığını, yapılaşma olmayan yerlerin sadece  Hazine arazileri olduğunu vurgulayan Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon’a göre Bodrum’da Bodrumluların fikri sorulmadan adım atılmamalı: “Bodrum’un nefes alması lazım, dur deme zamanı geldi. Söz konusu Bodrum ise gerisi teferruattır. Bodrum Yarımadası’nın tamamı 2006 yılında Turizm Merkezi ilan edildi. Biz buna karşı dava açmıştık, iki yıllık bir mücadeleden sonra bu dava Danıştay’dan döndü. Şimdi de yarımadanın kuzey kısmı turizm merkezi ilan edildi. Bugüne kadar Bodrumlara danışılmadan alınan kararların tamamı yargıda kaldı. Gelsin yerel yönetimle, halkla konuşsunlar.”

‘Ayak kaşıyarak hizmet olmaz’

Türkiye’de geçen yıl turist artışı yüzde 22’yken Bodrum’da yüzde 5’te kaldı. ‘Bodrum Destinasyon Toplantısı’nda konu ele alındı.  Kaymakam Abdullah Kalkan karamsar:

“Size çizeceğim Bodrum panoraması çok iç acıcı değil. 527 kilometrekare yüzölçümüne sahip yarımada hızlı ve çarpık yapılaşma kurbanı oldu. 1166 tane emlak komisyoncusu, 736 tane konaklama tesisi var. Turizm kenti miyiz emlak kenti miyiz! Nüfusun üç katı ikinci konut var. Esnaf dükkanının önünde ayaklarını uzatmış ayak parmaklarının arasını kaşıyor, ardından markete gelen turiste hizmet etmeye çalışıyorsa, turizmde hizmet kalitesinden bahsetmeniz söz konusu olamaz.”

Kime tahsis edecekler?

Kaybeden hepimiz oluruz

(Yalıkavak Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Saruhan): Yapılaşmaya yönelik sorunlar da dahil her türlü sorunu ortaklaşa çözmek gerekiyor. Sen yaptın ben yaptım diye kısırdöngülere girecek olursak kaybeden hepimiz oluruz.

Belirsizlik tedirgin ediyor

(Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Mahmut Yıldırım): Bodrum’da mevcut planlı arsalar arasında vatandaş elinde çok az arsa kaldı. Bundan sonraki planmalar kamu eliyle yapılacak. Planlamaların ne olacağına yönelik belirsizlik insanları tedirgin ediyor. Planlama yetkisinin Turizm Bakanlığı’nda olması, buraların yakın zamanda birilerine tahsis edileceği izlenimi yaratıyor.  (...) Yalı Belediyesi’nde Gökova’ya doğru olan bölüm kaçak yapılaşmayla dolu. Bu bölge 15 yıl önce ‘Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi’ ilan edilmişti. 15 yıl boyunca plansız bırakıldı. Bu vatandaşa  ‘Ev yapma, çocuk doğurma, iş kurma’ demek. Siz 15 yıl bir şey yapmazsanız birileri de çıkıp kaçak yapılar kuruyor. Merkezi otoritenin olumlu anlamda tek bir çivi çaktığını da söyleyemeyiz. Bodrum Bodrumlulara bırakılsa, sorunlar büyük oranda ortadan kalkar.

Su yok, yapılaşma sürüyor

(Mavi Yol Girişimi’nden Filiz Dizdar): Bodrum Yarımadası’nda çok ciddi altyapı sorunları yaşanıyor. Artık bir revizyon planının yapılması gerekiyor. Ayrıca tüm altyapı çalışmaları bitirilip, tarım alanları, sulak alanlar gözetildikten sonra yapılaşmanın ne oranda yapılacağına karar verilmeli. Yetersiz suyumuz olmasına rağmen yapılaşma hızla devam ediyor. Ormanları yakıyoruz, yeraltı sularını tutacak yutakları yok ediyoruz. Belediyeler gelirlerinin büyük bölümünü inşaattan sağlıyor. Belediyeler arasındaki yapılaşma, bu rekabette etken. Bu durumun artık durulması lazım.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodrumun-bitirilisi-belgelendi_69670.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!