Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bodur’un Kale’si GE’yi ‘Kara Kuşak’la Bağladı

Kale Grubu'nun savunma sanayii şirketlerinden Kalekalıp, üretim ve yönetim süreçlerinde GE'nin efsane CEO'su Jack Welch gibi Six Sigma yöntemini de

Hürriyet
Bodur’un Kale’si GE’yi ‘Kara Kuşak’la Bağladı

b>Kale Grubu'nun savunma sanayii şirketlerinden Kalekalıp, üretim ve yönetim süreçlerinde GE'nin efsane CEO'su Jack Welch gibi Six Sigma yöntemini devreye sokup, başarıyı yakaladı.

TÜRKİYE'nin en büyük sanayi gruplarından Kale'de Six Sigma uygulaması başarılı oldu. Kale Grubu'nun; General Electrik (GE) ile ortaklığı ve tedarikçi ilişkisi bulunan şirketi Kalekalıp'ta uygulamaya alınan Six Sigma, Kale GE ilişkisini daha da sıkılaştırdı. General Electric'in efsane CEO'su Jack Welch tarafından uygulandıktan sonra büyük ün kazanan Six Sigma'nın Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur'un sanayici vizyonu ile de birebir örtüştüğü, grubun tüm şirketlerine yayılabileceği bildirildi. Bir organizasyon sürecinin mükemmellikten ne kadar saptığını ölçen ve bu sapmaları ortadan kaldırmaya yarayan Six Sigma yöntemi Kalekalıp'ın Sefaköy'deki fabrikasında, 6 aylık uygulamada, 4 süreçte 1.2 milyon dolarlık tasarruf sağladı. Six Sigma yöntemini uygulama fikrinin General Electric (GE) ile ortaklıkları nedeniyle oluştuğunu söyleyen Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, ‘‘GE'nin efsanevi CEO'su Jack Welch, Six Sigma'nın en önemli uygulama lideriydi. GE'deki bütün başarısını da bu yönteme bağlamıştı. Biz de uzun yıllardır GE ile partneriz ve savunma sanayiinde birçok konuda GE ile birlikte üretim yapıyoruz. GE ile 2 sene önce kurduğumuz ortak bir şirketimiz de var. Bu ilişkiler üzerine Six Sigma'yı uygulamaya karar verdik’’ diye konuştu. Six Sigma uygulamasını başlattıklarını GE yetkililerine duyurduklarında çok olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Osman Okyay, şöyle konuştu:

‘‘ABD'li ortağımız GE'nin Kalekalıp'a ilgisi daha arttı. Çünkü GE bu yöntemi uygulayan şirketlerle uygulamayanları 'ak ile kara' kadar birbirinden ayırıyor. Six Sigma'yı uyguluyorsanız sizi global üretim ve yönetim dilini öğrenmiş sayıyor.’’

Standart bir sanayi şirketindeki kalitesizlik maliyetinin cirodaki payının ortalama yüzde 30 olduğunu belirten Osman Okyay, Six Sigma ile atılacak her adımda bu yüzde 30'dan şirket lehine pay alındığını vurguladı. Osman Okyay, ‘‘Six Sigma'yı her yıl 2-3 şirketimize yaymayı ve 3-4 yıl içinde de tüm Kle Grubu içinde uygulamayı hedefliyoruz’’ dedi.

Kalekalıp ve Kalekimya uygulamayı O-2K Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. ile gerçekleştiriyor.

Şimdi önümüzde zor dururlar

Osman Okyay, GE, Lockheed Martin gibi global devlerin üretim ihalelerinin internet ortamında ve bütün dünyadan üreticilerin katılımı ile yapıldığını belirterek, bu ihaleleri almak için istenen kalite standardında üretimi en düşük fiyatla yapabilmek gerektiğini kaydetti. Okyay, ‘‘Six Sigma ile maliyetlerimiz sürekli inecek. Bu yöntem bir şirket kültürü olarak sürekli iyileştirme sağlayacak. Bu da bizim üretim süreçlerindeki maliyet kazançlarımızı sürekli kılacak. Hem bu firmalarla aynı yöntemi uyguladığımız hem de rakiplerimize göre daha düşük fiyat teklifleri verebileceğimiz için birçok üretim ihalesini biz alacağız’’ dedi.

Six Sigma’nın ‘kuşak’ları

Şirketlerin mükemmele yakın ürün ve hizmet sunmalarını sağlamaya odaklı bir disiplin olarak tanımlanan Six Sigma, bir sürecin mükemmellikten ne kadar saptığını ölçüyor. Yöntemin hedefi süreçlerdeki hata oranını sürekli azaltmak ve milyonda 3.4'e kadar indirmek. Six Sigma'nın uygulama sürecinde projelere destek olan takım elemanlarına Yeşil Kuşak, şirkette birkaç yıl tecrübeli ve belirli süreçte uzmanlaşmış, 2-3 yılda Six Sigma projelerini yönetmek üzere çalışanlara Kara Kuşak, prgramın operasyonel sahibine ve sorumlusuna da Şampiyon deniliyor. Sürecin en etkin ve önemli elemanları olarak Kara Kuşaklar görülüyor. Çünkü, Kara Kuşaklar rollerini tüm zamanları ile üstleniyorlar. ve operasyonun dışına çıkarak tamamen problem çözmeye odaklanıyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodurun-kalesi-geyi-kara-kusakla-bagladi_3278.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!