Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz Kaçak Villa Cenneti

20 yıl önce 3194 sayılı İmar Yasası'nın 47. maddesinin iptali ile ruhsatsız duruma düşen Uyum Villaları ile aynı durumda olan Boğaz'ın her iki yakasında da çok sayıda villa olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet Gazetesi
Boğaz Kaçak Villa Cenneti

0 yıl önce 3194 sayılı İmar Yasası'nın 47. maddesinin iptali ile ruhsatsız duruma düşen Uyum Villaları ile aynı durumda olan Boğaz'ın her iki yakasında da çok sayıda villa olduğu ortaya çıktı. 1992 yılında hazırlanan rapora göre birçok ünlü işadamına hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplam 1408 villa Boğaz'ın her iki yakasında Boğaziçi Nâzım Planı'nda rekreasyon, mesire, tarım, spor, yeşil alan olarak belirlenen arazilere inşa edildi. Uyum Villaları gibi bu villlar da İmar Yasası'nın 47. maddesinin iptali ile ruhsatsız duruma düştü, ancak bugüne dek hiçbir işlem yapılmadı.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu, 8 Şubat 1992'de İstanbul Boğaziçi Anadolu ve Avrupa Yakası'nda Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nce hazırlanmış 1/5 bin ölçekli Nazım Planı'na göre öngörünüm bölgesinde aykırı durumlar tespit etti. Bu villaların ortak özelliği, aynı Uyum Villaları gibi 3194 sayılı İmar Yasası'nın 11 Aralık 1986'da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 47. maddesine dayanılarak inşa edilmiş olmasıydı. 22 yıl içinde ancak inşaat halindeki 139 Uyum villasının yıkımı yapılırken, içinde insanların yaşadığı 1000'in üzerindeki ruhsatsız villanın adı bile anılmadı.



Prof. Dr. Nurettin Sözen: 'Erdoğan döneminde yapıldı'
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen, Uyum Villaları gibi İmar Yasası'nın 47 maddesine dayanılarak inşa edilen birçok villa arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde yapılar da bulunduğunu ifade ederek, "Bu villalar Bedrettin Dalan döneminde yapıldı. Sonra bizim dönemimizde bu villardan 2-3 tanesini gazete ilanı yoluyla satışa çıkardık. Bir büyükşehir belediyesi neden villa yapar, neden villaya ihtiyaç duyar anlamak mümkün değil" diye konuştu.
Sözen, Boğaziçi'ndeki kaçak villaların içinde oturuluyor diye yıkılmamasının da mümkün olmadığını söyledi. Belediye başkanlığı döneminde belgede tahribat yapılması nedeniyle Saip Molla Özel Ormanı'na inşa edilen Acarkent için verilen ruhsatları iptal ettiğini anlan Sözen, bu sitenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ın döneminde bitirildiğini belirtti.

Sözen, "Neden Acarkent'in yapımına göz yuman Erdoğan, 3 jenerasyon sonra yine kendi partisinin büyükşehir belediye başkanının olduğu dönemde Acaristanbul'un, Uyum Villaları'nın yıkımına gidiyor? Şu an yıkılması gündemde olan kaçak villalar, siteler Erdoğan'ın büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde yapılmıştı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogaz-kacak-villa-cenneti_53188.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!