Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaz'a Değil Zap'a Köprü!

1999 yılında dinamitlenen Devrimci Gençlik Köprüsü, Türkiye'de 68'in simgelerinden biri. 'Devrimci Gençlik Köprüsü' belgeseli de tanıklıklarla 68 kuşağını ele alıyor.

Radikal Gazetesi
Boğaz'a Değil Zap'a Köprü!

rtık İstanbul'un simgesi haline gelen Boğaziçi Köprüsü'nın 1960'lı yıllardaki yapımı sırasında, bir grup üniversite öğrencisi Boğaz'a köprü yapma fikrine karşı çıkar. Böyle yatırımlardan herkesin yararlanabilmesi gerektiğini düşünen öğrenciler, Hakkâri'ye giderek, Zap Suyu üzerine bir asma köprü yapılması için 'Boğaz'a değil, Zap'a köprü!' adıyla bir kampanya başlatırlar. Gelen desteklerle kısa sürede inşası tamamlanan 'Devrimci Gençlik Köprüsü', Hakkârililer için, 68 olayları sonunda idam edilen gençlik liderlerinin adlarıyla andıkları bir efsane haline gelir...

1999'da kimliği belirsiz kişilerce dinamitlenen köprünün hikâyesini, köprüyü yapan 68'liler'in ağzından anlatan 'Büyük Bir Zap Şairi: Devrimci Gençlik Köprüsü', Belgesel Sinemacıları Birliği'nin bu yıl 10'uncusunu düzenlediği, Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nin açılışını yapıyor. 'Hatırlamak' temasına uygun olarak, genç bir yönetmen ve geçmişin tanıklarının anlatımıyla 68 kuşağını inceleyen belgesel, bugün Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde saat 22.00'de gösterilecek.

7 Ekim'e kadar sürecek
Bu yıl da, 'Yarına ne kaldı?', 'Hatırlıyor muyuz?', 'Toplumsal hafızamızı zayıflatan nedir?' ve 'Eğer unutursak toplumsal dönüşümü nasıl sağlayacağız?' gibi sorulara cevap arayan festivalin gösterimleri Beyoğlu Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen festivalin biletleri ücretsiz olacak.

Norveçli yönetmen Line Halvorsen'in çektiği, terörist damgası yiyen Arap-Amerikalı bir ailenin öyküsünü anlatan 'USA Al-Airan'a Karşı', dünyaca ünlü belgesel yönetmeni Ido Haar'ın her gün çalışmak için İsrail'e giden Filistinli işçileri konu alan filmi '9 Yıldızlı Otel', 21. yüzyılda artık koruması neredeyse olanaksız olan bir yaşam tarzını sürdüren Hollandalı çiftçi Jan'ın hikâyesi olan 'Olduğu Gibi', Cengiz Han'ın zamanında olduğu kadar canlı kalmayı başarmış bir Özbekistan sirkinde çalışan iki arkadaşın, hayatla ilgili farklı kararlar almalarıyla değişen ilişkilerinin anlatıldığı 'Cennet ile Dünya Arasında' ve bir grup Filipinli travestinin yaşlılara bakıcılık yapmak üzere İsrail'e gelişinin anlatıldığı 'Kâğıt Bebekler' gibi birçok ilginç belgesele yer veren festival 7 Ekim'e kadar devam edecek. Gazeteci Erol Dernek Sokak, Ayhan Işık Sokak ve Fuat Uzunay Sokak'ta düzenlenecek etkinliklere ek olarak, müzik grupları da mini konserler verecek, söyleşiler yapılacak ve sokak sergileri açılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogaza-degil-zapa-kopru_56671.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!