Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Borusan'dan Kadına ve Aileye...

Boğaz'a Perili Müze

Borusan Holding, ‘Perili Köşk’ü müzeye çeviriyor. Tarihi bina hem Borusan’ın yönetim merkezi olarak kalacak, hem de haftasonları çağdaş sanat müzesi olarak halka açılacak. Borusan’ın patronu Kocabıyık, projeyi eylüle yetiştirmeye çalışıyor.

Milliyet Gazetesi
Boğaz'a Perili Müze

Borusan Holding’in yönetim merkezi olan İstanbul Rumelihisarı’ndaki tarihi ‘Perili Köşk’ müze oluyor. Borusan Holding’in patronu Ahmet Kocabıyık, Perili Köşk’ün müze haline getirilmesi için dünyaca ünlü mimarlarla görüşmeler yapıyor. Sanat çevrelerinde konuşulanlara göre, çağdaş sanata ev sahipliği yapacak olan müzenin eylül ayındaki İstanbul Bienali’ne yetiştirilmesine çalışılıyor.  

İstanbul Boğazı’na nazır ‘Perili Köşk’ olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 2002 yılında Borusan Holding’e kiralanmıştı. Borusan, 25 yıllığına kiraladığı binanın yeniden restore edilmesine yaklaşık 6 milyon dolar harcamıştı. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, çok sevdiği binayı bir süre önce ‘halka açmaya’ karar verdi.

10 katta hem ofis, hem müze...

Dünyada pek örneği görülmeyen bir biçimde, Perili Köşk kısa süre içinde bir ‘ofis müze’ haline getirilecek. Bina, Borusan Holding’in yönetim merkezi olmayı sürdürecek ancak haftasonları halk tarafından müze olarak  gezilecek. 10 katlı binada, Borusan koleksiyonundaki sanat eserleri katlara serpiştirilmiş durumda.

Ünlü mimarlarla temasta

2007 yılında holding yönetimi binaya taşınırken Borusan koleksiyonundaki 300 civarı sanat eserinden 100’ün üzerindeki resim, heykel ve duvar boyaması Perili Köşk’e taşınmıştı. Kocabıyık’ın şu anda görüştüğü ünlü mimarlardan istediğinin binayı hem ofis, hem de müze olarak kullanmayı mümkün kılacak rötuşlar ve ‘müze disiplini’ olduğu konuşuluyor.
 
‘Peri’ kızı kulede

1910’da inşa edilen ancak yapımı uzun bir süreçte tamamlanan Perili Köşk, servetini ticaretle kazanan Yusuf Ziya Paşa tarafından Rumelihisarı’nda, bir iddiaya göre, kendi ‘Hıdiv Kasrı’nı oluşturmak için yapıldı. Ekonomik sıkıntılar yaşayan Yusuf Ziya Paşa, binayı tam anlamıyla bitiremedi ve pek kullanamadı. ‘Perili Köşk’ efsanesi ise Yusuf Ziya Paşa’nın çok güzel bir kıza aşık olması ve kıskançlığı nedeniyle bu kişiyi kulenin en üstündeki odaya kapatması hikâyesi üzerine doğdu. İddiaya göre, kızı görmek isteyenlerin merakı nedeniyle “peri gibi güzel kızın olduğu köşk” lafından ‘Perili Köşk’ ifadesi çıktı.

Basri Erdoğan isimli Gümüşhaneli bir gayrimenkulcu, Mısır’da vefat eden Yusuf Ziya Paşa’nın 40’ın üzerindeki varisini bir araya getirerek binayı aldı. Mimar Hakan Kıran’ın 1995 - 2000 yılları arasında yaptığı restorasyon sonrası köşk Borusan Holding’e kiralandı. Şimdi ise bina İstanbul’un özel müzeleri arasına gireceği eylül ayına hazırlanıyor.

ETİKETLER: firma kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/bogaza-perili-muze_87905.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!