Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaziçi Köprüsü Işıl Işıl Olacak

Türkiye dünya turizm devleriyle rekabet edebilmek için kültürel ve tarihi potansiyelini yeniden keşfediyor. Bu amaçla Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü yapımından 32 yıl sonra turizme kazandırılıyor.

Zaman
Boğaziçi Köprüsü Işıl Işıl Olacak

ünyaca ünlü tenisçi Venus Williams'ın gösteri maçı ile Formula 1 pilotu David Coulthard'ın geçişinin ardından Boğaz Köprüsü 5 trilyon lira harcanarak dünyaca ünlü asma köprüler gibi boydan boya aydınlatılacak. Aydınlatma için köprü üzerine 2 bin özel projektör yerleştirilecek. Bilgisayarla kontrol edilecek aydınlatma sistemi ile köprüde renk, efekt ve animasyon gösterileri yapılacak. Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece, turizm açısından aydınlatılan asma köprülerin parayla ölçülemeyecek derecede katkı sağladığını belirterek, ışıklandırma projesi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını söyledi.

Türkiye 2010 yılında 30 milyon turist, 30 milyar dolar da turizm geliri hedefliyor. Büyük illerde kurulan Turizm Komisyonları hedefe ulaşmak için turistleri çekebilecek yeni projeler geliştiriyor. İstanbul'da da valilik, belediye ve sektör temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Turizm Komisyonu, kentin sembolü Boğaziçi Köprüsü'nün turizme katkısının artırılması için karar aldı. Köprünün kaliteli görsel ve dekoratif bir aydınlatma ile turizme kazandırılması kararlaştırıldı. Aydınlatmayla ilgili talep Karayolları Genel Müdürlüğü'ne iletildi. Genel müdürlük, aydınlatma sistemiyle ilgili projenin hazırlanması görevini Boğaziçi Köprüsü Başmühendisi Ramazan Yüksel'e verdi. Daha önce de aydınlatmayla ilgili çeşitli çalışmaları olan Yüksel, dünyaca ünlü asma köprülerin ışıklandırma sistemleriyle ilgili görsel ve teknik bilgileri topladı. Araştırmalarını yazıya döken Yüksel, köprüde benzer sistemlere göre ciddi enerji tasarrufu sağlayan, son teknoloji ürünü bilgisayar kontrollü Led aydınlatma armatürlerinin kullanılmasının uygun olacağı şeklinde bir rapor hazırlayarak genel müdürlüğe sundu. 5 milyon YTL maliyet çıkarılan aydınlatma sistemini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yapılmasını istediği öğrenildi. Karayolları Genel Müdürlüğü, teknik detayları hazırlanan projenin yapımıyla ilgili önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak. Ramazan Yüksel'in verdiği bilgiye göre, Led aydınlatma sistemi dünyada tarihsel, anıtsal ve sembolik yapıların dekoratif aydınlatmada yaygın olarak kullanılıyor. Led benzer aydınlatma sistemlerine göre tasarruflu, montajı kolay, bakım gerektirmeyen renk değiştirme ve animasyonlara imkan veren sistem olarak biliniyor. Aydınlatma sisteminin işleyişiyle ilgili yazılım bilgisayara yüklendikten sonra, tek tuşla renk ve ışık gösterileri yapılabiliyor. Led sistemiyle gökkuşağı, patlamalar ve parçalanmalar gibi karmaşık renk gösterileri yapabilmek mümkün. Sistemin en önemli özelliği benzer aydınlatmalara göre maliyetinin çok düşük olması. Boğaziçi Köprüsü'nde mevcut bulunan 112 projektörün yıllık enerji tüketimi yaklaşık 160 bin yeni lira. 2 bin ampulün yerleştirilmesiyle kurulacak Led sisteminde yıllık enerji tüketimi ise 80 milyar yeni lira civarında olacak.

Boğaziçi Köprüsü'nde şu an bulunan aydınlatma sistemi kulelerin siluetinin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılmış. Geçmiş yıllarda resmi ve dini bayramlarla özel günlerde çalıştırılan sistem bir süredir her gün çalıştırılıyor. Ledli sistemde ise kulelerin siluetinin yanı sıra askı ve boyun halatları ile asfalt yolun bulunduğu tabliyelerin de siluetleri ortaya çıkacak.

Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla dekoratif aydınlatmayla ilgili projenin dünyadaki örnekleri de göz önüne alınarak hazırlandığını söyledi. Aydınlatmanın Boğaz'a çok farklı bir siluet vereceğini, yanıp sönen ışıkların etkileyici bir görüntü oluşturacağını ifade eden Ece, “Bu projenin turizme önemli ölçüde katkısı olacak. İhaleyle ilgili hazırlıklar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız.” dedi. Ece, köprünün yaya turizmine de açılmasını istediklerini, ancak köprünün yapısının buna müsaade etmediğini dile getirdi.

Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran Boğaz'dan karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri yüzyıllar boyunca çekiciliğini korudu. Bilinen en eski Boğaz geçişi M.Ö. 511 yılında gerçekleştirildi. İskit seferine çıkan Pers Kralı Darius'un 700 bin kişilik ordusu, gemilerin yan yana getirilmesiyle oluşturulan yüzer köprü ile Trakya'ya geçti. Mühendisler Boğaz'ın bir köprü ile geçilmesi konusunda zaman zaman değişik projeler üretse de bunlar tasarı halinde kaldı. 20. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'un hızla gelişmesi ve Avrupa-Asya arasındaki trafiğin artışı Boğaz'a köprü yapılmasını zorunlu hale getirdi. Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına 1970 yılında başlandı ve 29 Ekim 1973 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Avrupa ve Asya ile sabit bağlantı olarak Türkiye ulaşım ağının çok önemli bir halkasını oluşturan köprüde o dönemden bugüne trafikte beklenenin çok üstünde bir artış gerçekleşti. Köprünün ilk hizmete açıldığı yıl günlük ortalama araç geçişi 32 bin iken 1987'de bu sayı 130 bine çıktı. 2004 yılında ise köprüden günlük geçen araç sayısı 180 bin.

Boğaziçi Köprüsü, kamuoyunun gündemine hep intiharlar ve geçiş ücretleriyle geldi. Köprü geçiş ücretlerine yapılan her zam gişe önlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi. Ancak son yıllarda köprünün adı farklı şekillerde duyulmaya başlandı. 2 sene öncesine kadar üzerinde hiçbir etkinliğe izin verilmeyen köprü son zamanlarda ilginç etkinliklere sahne oldu. Haziran 2004'teki NATO Zirvesi için Türkiye'ye gelen ABD Başkanı George Bush, canlı yayında konuşma yeri olarak Ortaköy'de Boğaziçi Köprüsü'nün siluetini seçti. 1979'dan beri her yıl Avrasya koşusu düzenlenen köprüde bu yıl dünyaca ünlü tenisçi Venus Williams, İpek Şenoğlu'yla tenis maçı yaptı. Daha sonra Formula 1 pilotlarından David Coulthard köprüden 235 kilometre hızla geçti. Köprü bu etkinliklerden sonra eylem yapmak, film çevirmek, bayrak asmak isteyenlerin gözde mekanı haline geldi. Çeşitli etkinliklere izin almak için çok sayıda kişi Köprü Başmühendisliği'ne müracaat ediyor. Ancak köprü üzerinde sadece Türkiye'nin uluslararası tanıtımının yapılabileceği etkinlikler için izin veriliyor. Boğaziçi Köprüsü Başmühendisi Ramazan Yüksel, geçtiğimiz yıl Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu kutlamak için köprü üzerine uzun bir bayrak asmak istediğini; ancak buna hem gemileri hem de Boğaz trafiğini tehlikeye düşürebileceği göz önüne alınarak izin verilmediğini ifade etti.

Asma köprüler ünlü kentlerin simgesi

Dünya genelinde belli başlı toplam 70 asma köprü bulunuyor. Aydınlatılan en uzun köprü Japonya'da. 1998 yılında tamamlanan Akashi-Kaikyo köprüsü bin 990 metre uzunluğunda. 1937'de yapılan Golden Gate de halen San Francisco şehri deyince ilk akla gelenler arasında yer alıyor, yüksekliği 224 metre. 1983'te yine Amerika'da inşa edilen 486 metre uzunluğundaki Brooklyn Köprüsü’nde arabaların yanı sıra yaya ve bisikletli geçişi için ayrı yollar var. Boğaziçi Köprüsü ise bin 74 metre uzunluğunda. 1988'de inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün uzunluğu ise bin 90 metre.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazici-koprusu-isil-isil-olacak_31725.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!