Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boş Vaatleri Okumak için Tıklayın!

17 Ağustos depreminden bugüne dokuz yıl geçmesine rağmen yapılması gerekenlerin hiçbiri yapılmadı. Her yıldönümünde ‘yetkililer’ mikrofonun karşısına geçti uzun uzun konuştu ancak ertesi günü konuşulanları herkes unuttu. Deprem uzmanları korkunç günün yaklaştığını her fırsatta dile getirip önlem alınması için yalvarıyor. Ancak dokuzuncu yıldönümde

Radikal Gazetesi
Boş Vaatleri Okumak için Tıklayın!

BR>
İki ayda büyük onarım yapamazsınız

Bakan Çelik, yapılan ihalelerin zaman zaman 3 ayda sonuçlandığını, demokratik işleyişin yavaş, ancak sağlam olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Rekabeti ve kamu kaynaklarını gözetecekseniz işleyiş yavaşlıyor. Zaten okullar 2 ay tatil. İki ayda büyük onarım yapamazsınız. Okullar açıldığı zaman iskeleyi çekiyor basın mensubu, ’felaket, skandal, Milli Eğitim Bakanlığı, valilik uyuyor mu?’ Yapmayın böyle şeyler, bu doğru bir yaklaşım değildir. Bazı medya kuruluşlarının tahrik etmesiyle veliler sokağa dökülüyor, okulu niye yıktınız?"

Çelik, depreme karşı tavırlarının, tıpkı sağlık teşkilatının koruyucu hekimlik anlayışıyla sürmesi gerektiğini belirterek, "Salgın hastalık çıktıktan sonra salgının ortadan kaldırılması, salgına karşı alınacak önlemlerin maliyetinden milyonlarca kez daha fazladır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, deprem olup bittikten sonra "ah, vah" etmenin çok anlamı olmadığını da ifade ederek, "(Eğer şunu yapsaydık, şöyle olurdu. Meğerse şu şöyleymiş) demenin de faydası yoktur. Türkçemizde güzel bir söz var, "Eğer ve meğeri evlendirmişler, keşke adında çocukları olmuş’, keşke dememek için eğerleri, meğerleri şimdiden ayarlamamız lazım" dedi.

Atalay: Rahmetle anıyoruz

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Marmara Depremi’nde yaşanan acıların çok şey öğrettiğini söyledi. Atalay, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 1999 yılında yaşanan 2 büyük depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaşı bu vesileyle rahmetle andığını söyledi. Atalay, "O dönemde yaşanan acılar halen içimizde. Tabi ki o acılar bize çok şey öğretti. Millet ve devlet olarak almamız gereken çok büyük dersler olduğunu, çok büyük ihmallerimizin olduğunu, yapmamız gereken çok şey olduğunu ve yapmadığımızı o zaman görmüş olduk" dedi.

Devletin o dönemde adeta aciz kaldığını, olaylara ulaşılamadığını, hatta iletişim bile kurulamadığını hatırlatan Atalay, vatandaşların olağanüstü duyarlılık ve fedakarlık gösterdiğini kaydetti. Atalay, özellikle planlı kentleşme, yapılaşma ve sivil savunma alanında yapılması gereken çok şeyin olduğunun farkına varıldığını dile getirerek, "Şunu hep biliyoruz ülkemizin konumu bu risklere açık. Sadece deprem değil, sel, çığ gibi doğal afetlere açık. Bizim bu konuda daha fazla tedbirler almamız, hazırlıklı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Hükümet olarak bu konuda çok duyarlı olduklarını ifade eden Atalay, gerekli yasal düzenlemelerin, araştırmaların, merkezlerin ve gerekli bütçelerin hazırlanmasında çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Atalay, "Özellikle Başbakanımızın bu konuda çok özel bir duyarlılığı var. Bir İstanbullu olduğu için belki ama bir başbakan olarak bu sorumluluğu en fazla duyan kişi" dedi.

-Sivil savunma teşkilatı-

Atalay, Marmara Depremi’nin yaşandığı dönem ile günümüzü kıyasladığında, o dönem çok yetersiz kalan sivil savunma teşkilatının durumunun bugün çok farklı olduğuna işaret etti.

Sivil savunma teşkilatını olaylara anında müdahale, araç gereç ve uzman kadrosu açısından çok güçlendirdiklerini vurgulayan Atalay, "Bugün nerede olay olsa, sivil savunma teşkilatı anında oraya ulaşabilir, çünkü illerde örgütlenmemiz var" diye konuştu.

Atalay, teşkilatın sadece depremle ilgili değil, orman yangını, trafik kazaları, sel ve suda boğulma gibi diğer durumlarda da çok önemli olduğunu, sivil savunma teşkilatının devletin adeta olay yerine hızlı ulaşan etkin ve şefkatli eli gibi olduğunu vurguladı. Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

"Afet öncesi hazırlıkların yapılması yönünde Türkiye’de ciddi bir bilinçlenme ve farkındalık oluşmuştur. Bütün yerel yönetimlerimizin bu konuda ciddi çalışmaları var. Sivil toplum kuruluşlarının risk durumlarına karşı ciddi hazırlıkları var. Üniversitelerimizde bu konuda ciddi araştırma bölümleri kuruldu. Depreme hazırlık konusunda hemen hemen yatırımcı bütün kuruluşların hassasiyeti vardır."

-"Hassasiyet var"-

"Hükümet ve bakanlık olarak olaya çabuk müdahale etme konusunda hassasiyet gösterdik" diyen Atalay, olaya hangi kurumun ne kadar sürede müdahale ettiğini dakikalandırdıklarını, hangi yardımların en önce yapıldığını, sıralamanın yeterince yerine gelmesi için yapılacakları gözden geçirerek bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Atalay, "Beni sevindiren bir husus da üniversitelerimizin ve hocalarımızın katkısıyla bilinçlenmenin vatandaşlarımızda da olması. Sivil yapılarda herkes bu hassasiyeti daha fazla duymaya başladı" diye konuştu. Afet durumlarında koordinasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, bu koordinasyonun sağlanması için bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Atalay, "Başbakanlık bünyesindeki acil durumlarla ilgili birim ile İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü bir çatı altında toplanacak. Bunların hepsini birleştirip ’Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi’ diye yeni bir kuruluşun oluşturulmasına karar verildi" dedi.

Konuya ilişkin yasa tasarısının Meclis’te olduğunu, genel kurula yasama yılı başında sunulacağını ifade eden Atalay, amacın "koordinasyonu daha iyi sağlamak", "bütün birimlerin daha hızlı toparlanması" ve" daha hızlı müdahale edilebilme olduğunu" söyledi.

İstanbul’da yerel yönetimlerin hükümetin de desteği ile daha etkili çalışmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, "Özellikle İstanbul ve bölgesinde çalışmaların daha koordine yürümesi için elimizden gelen desteği vereceğiz, veriyoruz" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/bos-vaatleri-okumak-icin-tiklayin_63161.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!