Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bostan Arazileri İçin Yasa Teklifi

İmara açılarak yıkılma tehlikesi altındaki tarihi bostan arazileri Meclis gündemine taşındı.

yapı.com.tr
Bostan Arazileri İçin Yasa Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mimar Gülay Yedekçi, bostanların korunması için TBMM Başkanlığı’na 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi sundu.

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, teklif yasalaşırsa tarihi bostanlar da Toprak Koruma Kanunu’nda tanımlanmış olacak ve bostan arazileri için de yasada belirtilen “tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz” hükmü geçerli olacak.

Kanun teklifinde gelişmiş ülkelerde kent içi tarım alanlarının hızla yaygınlaşan bir yaklaşım olduğu belirtilerek şu tespitlere yer verildi:

İstanbul’da Bizans’tan bu yana bostan arazileri vakıfların kontrolünde araziler olmuştur. Günümüzde bilinen Yedikule, Piyalepaşa, Langa, Zincirlikuyu bostanları ile Paniğia Rum Ortodoks Kilisesi bostanları vakıf bostanları olarak hizmet vermiştir.

Bugün bostan arazilerini kiralayarak ekim yapan çiftçiler de tarihsel bir geleneği devam ettiren aile fertleridir. Çoğunluğu Karadeniz kökenli olan çiftçi aileleri Makedonyalı göçmenlerden bu mesleği öğrendiklerini ifade etmektedir. Osmanlı’da bostanların Makedonların işlettiği kayıtlarda yer alıyor. Bostancılık Osmanlı Tarım Tarihi’ne ışık tutacak yaşayan bir meslek olarak görülmeli.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bostan-arazileri-icin-yasa-teklifi_133775.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!