Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

BTC'nin Yüzde 64'ü Tamamlandı

Bakü–Tiflis–Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin Türkiye ayağında yüzde 64’lük ilerleme sağlandı. Proje Koordinatörlüğü’nden edini

Zaman
BTC'nin Yüzde 64'ü Tamamlandı

b>Bakü–Tiflis–Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin Türkiye ayağında yüzde 64’lük ilerleme sağlandı.

Proje Koordinatörlüğü’nden edinilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl Haziran ayında ilk kaynak çalışması başlanan BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nde Türkiye’den geçecek olan 1076 kilometrelik kısmın 895 kilometresine boru ulaştırıldı.

Lot A (Erzurum Pasinler–Ardahan Posof), Lot B (Erzurum Pasinler –Sivas Zara) ve Lot C (Sivas Zara– Adana Ceyhan) ana kamplarında devam eden inşaat çalışmalarında toplam 483 kilometrelik alan hazırlanırken, 360 kilometre boru dizimi, 317 kilometre kaynak ve 141 kilometre de kanal kazısı yapıldı. Projenin Türkiye ayağında yer alacak olan 4 adet pompa istasyonunda kamp inşaatlarının bitirilmesi ve kamplara yerleşilmesinin eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Projenin içinde yer alan Sangachal Terminali’nden sonra ikinci terminal olan Ceyhan Deniz İhraç Terminalinde de her biri 150 bin 800 metreküp kapasiteli olacak 7 ham petrol depolama tankının inşaatı da devam ediyor.

Yılda 200 milyon dolar gelir sağlayacak

Azeri–Çıralı–Güneşli (AÇG) sahasında bulunan 5.2 milyar varil petrolün tüm dünyaya açılması ve sosyal kalkınmanın sağlanmasına yönelik olarak ortaya konan BTC Projesi’nde BP, 2.9 milyarlık projeye liderlik yapıyor. BTC boru hattını 20 yıl süreyle işletecek olan BP, uluslararası şirketler grubu adına projeyi yönetiyor.

1.760 km uzunluğundaki boru hattı güzergahı, Azerbeycan’da Bakü’de başlıyor ve Gürcistan’dan ve Türkiye’den geçerek Ceyhan’dan Akdeniz’e ulaşıyor. Boru hattının 1.076 km’si Türkiye içinde, 245 km’si Gürcistan’da, 445 km’si ise Azerbaycan’da yer alıyor. 8 pompa, 98 vana istasyonu bulunan hattın kapasitesi günde 1 milyon varil ya da yılda 50 milyon ton olacak. Proje’nin maliyeti ise Türkiye kesimi 1.4 milyar dolar olmak üzere toplam 2.9 milyar dolar. Geçtiğimiz yıl haziran ayında ilk kaynak işlemi yapan hattın Ceyhan terminaline ilk petrolü 2005 yılının başlarında getirmesi bekleniyor. Proje’den sağlanacak dolaylı kazançların yanısıra, Türkiye bu projeden “geçiş vergisi ve işletmecilik hizmetleri” karşılığında, taşınacak kapasiteye bağlı olarak, 1–16. yıllar arasında yılda ortalama 200 milyon ABD doları gelir elde edecek. Projenin finansmanı, Uluslararası Finans Kuruluşu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, İhracat Kredisi Kuruluşları ve BTC Şirketi de dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kaynaklardan temin ediliyor. Her biri 12 metre uzunluğunda 90 bin borunun döşeneceği hattın tasarım ömrü 40 yıl olarak planlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/btcnin-yuzde-64u-tamamlandi_10955.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!