Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Bu İnattan ve Bu Projeden Vazgeçin”

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği ve TOKİ işbirliği ile, Bursa’nın Kestel ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesi ile ilgili olarak değerlendirmelerini 16 Şubat 2011 tarihinde kamuoyu ile paylaştı.

yapi.com.tr
“Bu İnattan ve Bu Projeden Vazgeçin”

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği ve TOKİ işbirliği ile, Bursa’nın Kestel ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesi ile ilgili olarak değerlendirmelerini 16 Şubat 2011 tarihinde kamuoyu ile paylaştı.

Konu ile ilgili olarak TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli tarafından hazırlanan metin ise şöyle:

“Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ve TOKİ işbirliğiyle, Bursa İli, Kestel ilçesi, Çataltepe, Burhaniye, Gözede ve Aksu köyleri tapulama alanı içinde gerçekleştirilmesi düşünülen Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesiyle ilgili son gelişmelere paralel olarak değerlendirmelerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

TMMOB’a bağlı odalar, Anayasamızın 135.maddesinde; "Belli bir mesleğe sahip olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve ahlakını korumak amacı ile yasayla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından yasayla gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir." şeklinde tanımlanan; 6235 sayılı yasa ile kurulmuş olan TMMOB‘ye bağlı, kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşlarıdır.

Mahallî idareler Anayasada,

MADDE 127.- Mahallî idareler; il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir. Olarak tarif edilmektedirler.

Gerek 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu yasa gerekse 5393 sayılı Belediye kanunu bu gibi değişikliklerle ilgili akademik meslek odalarının görüşlerinin alınmasını şart koşarken, belediye yönetiminin tüm bu yasal mevzuata aykırı olarak yanlışta ısrar etmesini anlamakta güçlük çekmekteyiz.

Önce kentin anayasası delindi

Bilindiği gibi BESOB Sanayi Sitesi projesine ilk olarak TOKİ’nin talebi üzerine 6 Ocak 2009 tarihinde Bursa İl Genel Meclisi tarafından yaklaşık 600 hektarlık alana ilişkin 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin onayı ile başlanmıştır.

Hukuk iptal ediyor, etrafından dolanıyor, direniyor

Bursa 1. İdare Mahkemesinin 2009/634 esas ve 2009/1077 sayılı kararıyla plan değişikliği 10 Aralık 2009 tarihinde iptal edilmiş, ardından Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 10 Eylül 2009 tarih ve 539 sayılı meclis kararı ve 28 Aralık 2009 tarih ve 801 sayılı meclis kararıyla 600 hektar olan, alan yaklaşık 400 hektara küçültülerek tekrar onaylanarak yürürlüğe girdiği dile getirilmiştir.

Yeni bir idari işlem olan son plan değişikliğine de dava açılmış dava Bursa 1. İdare Mahkemesinde 2010/442 esas sayısı ile görülmeye devam etmekte, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Bursa Barosu Tema, Osmangazi ve Kestel Ziraat odaları tarafından plan değişikliğine yasal dayanak olarak gösterilen ve tarım alanlarının, tarım dışı kullanımına izin veren Bursa Valiliği Toprak Koruma Kurul’nun 19 Kasım 2008 tarih ve 31 sayılı işlemi, 19 Aralık 2008 tarih ve 33 sayılı işlemi hakkında açılan davada, Bursa 1. İdare Mahkemesi 2009/63 esas sayılı 24 Haziran 2010 tarihli kararıyla ilgili işlemlerin yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Usulsüzlük silsilesine devam ediliyor

Son olarak Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi,  31 Ocak 2011 tarihinde yapılan olağanüstü toplantısında BESOB Sanayi Sitesi’nin 1/25000’lik plan değişikliğine yapılan askı itirazlarının reddi kabul edilmiş, bu karar itiraz sahiplerine bildirim süreci, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın onay süreci (ki bu süreç yaklaşık 10 günlük bir süredir) beklenilmeden aynı meclis toplantısında bir sonraki maddede 1/5000’lik plan değişliği görüşülerek onaylanmıştır. Bu usulsüz bir işlemdir. Bu usulsüzlük ortada dururken dünde Kestel Belediye Meclisi 1/5000’lik plan değişikliğinin askı süreci bitmesi beklenmeden 1/1000’lik plan değişikliğini onaylamıştır. Bu işlemler usulsüzlük silsilesidir.

Bu proje zorlama ve dayatma bir projedir

Bursa’nın geleceğini ipotek altına alacak, yakın çevresindeki I. Sınıf tarım arazilerini yok edecek, su toplama havzasının bütünlüğünü bozarak su kaynaklarını kirletecek, yok edecek bu bölgede yapılaşma baskısı ve rant yaratmanın dışında hiçbir katkısının olmayacağı çok açık olan bu projenin bir dayatma ve zorlama ile kamuoyunun önüne getirildiğini yine bir dayatma ile gerçekleştirilmek istendiğini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Bir kez daha uyarıyoruz, bu inattan ve bu projeden vazgeçin

BESOB Sanayi sitesi için seçilen alan;

  • Kestel ile İnegöl‘ü birbirine bağlayan Uludağ‘ın eteğinde bulunan bu alan Sanayi sitesi kurmak için uygun bir alan değildir.
  • Çevresinde tarım potansiyeli yüksek 1. sınıf tarım arazileri, en iyi deveci armudunun yetiştiği meyve bahçeleri bulunan bir alandır.
  • Gölbaşı Göleti‘nin su toplama havzasında ve havzanın bütünlüğünü bozacak bir alandır.
  • Kentin ileriki yıllarda hedef olarak seçtiği Turizm sektörü açısından, oldukça kritik bir bölgedir. Bursa Valiliği Alaçam, Saitabat köylerinin Turizme kazandırılması için başlatılan proje ile çelişmektedir.
  • Yapılmak istenen proje, ulaşımla ilgili tutarlı bir planlaması olmayan bir projedir.
Doğanbey’deki gibi geri dönüşü olmayan tahribata yol açacak bu projenin bir an önce durdurulmasını talep ediyor ve yetkilileri uyarıyoruz.

Hukuksal mücadelemiz sürecek

Bu projenin iptal edilmesi için tekrar dava açacağız. Kentimizin ve kamunun çıkarları hukuk yolunu sonuna kadar kullanacağız”.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-inattan-ve-bu-projeden-vazgecin_85819.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!