Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu Yazı 'İstanbul'u Terk Edin' Diyor

İki yıldır onu hâlâ reklam panosu sanıyorlar. Güncel sanat projesi Yama’da 26 Haziran’dan beri ‘İstanbul’u Terkedin!’ isimli bir proje yer alıyor. Anadolu’daki deprem sensörlerinden gelen veriler anında büyük ekrana yansıtılıyor. Bu kentte görmezden geldiğimiz tüm tehlikeleri hatırlayalım diye...

Radikal Gazetesi
Bu Yazı 'İstanbul'u Terk Edin' Diyor

ıl 1999. 17 Ağustos sonrası. Sakarya’da beyaz bir Doğan arkasında bir yapıştırma: ‘Sakarya’yı seviyorum Sakarya’yı terk etmiyorum!’ Şaşkınlık içinde kalmamak elbette mümkün değil ama insanın elinden ‘Aferin!’ demekten başkası da gelmiyor. ‘Aferin!’ demeyi akıl edebilenlerinse kalarak neleri feda ettiklerini düşündükçe akıllarından kimi zaman İstanbul’u terk etmek geçiyor. Ama Marmara Pera Oteli’nin üstünde yer alan ve iki yıldır gelen geçen çoğunluk tarafından reklam panosu sanılan büyük ekranda, Anadolu’daki deprem sensörlerinden gelen verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak görselleştiren ‘İstanbul’u Terkedin!’ projesinin yaratıcılarından Ahmet Atıf Akın’ın da dediği gibi “Yozgat’ta bu kadar büyük ekranda sadece maç seyrediliyor.”

Üç farklı nesilden sanatçı
Yama ekranı için sanatçı ve Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü öğretim görevlisi Ahmet Atıf Akın, görsel iletişim tasarımcı Gökçe Taşkan ve sanatçı Ali M. Demirel tarafından geliştirilen proje Anadolu’daki deprem sensörlerinden gelen verileri gerçek zamanlı bir biçimde grafiklerle şehire sunuyor ve sismik aktivitenin izlenmesine imkan veriyor.

Akın projenin çıkış sürecini şöyle anlatıyor: “Bir süredir Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümünde LED ışık sistemleri ve veri görselleştirme teknikleri üzerine araştırma geliştirme yapıyoruz. Danışmanlığını yaptığım projelerden birinin de sahibi Gökçe Taşkan. Bu alanda bir mezuniyet projesi ile bu yıl mezun oldu bölümden. Bu tür bir projeyi kamusal alanda sergilemek bize doğru geldi ve Yama için deprem konusunu ele aldık.” Projenin kavram geliştirme aşamasına Ali M. Demirel de katılmış. Demirel de Akın’ın bir dönem ODTÜ’de danışmanlığını yapmış. Yani üç farklı nesilden geliyorlar aslında.

Projenin basın bülteninde İstanbul’un deprem sorunu şöyle açıklanıyor: Şehir Anadolu’nun kuzeyinden gelip Marmara Denizine doğru uzanan Kuzey Anadolu fay hattının oldukça yakınında kurulu. Bu fay hattı tarih boyunca defalarca ölümcül depremlere sebebiyet vermiş. Fayın güney katmanı kuzey katmanını ve İstanbulu her yıl Arap yarım adasından Avrupa kıtasına doğru 2.5 cm (bir inç) itiyor.

Açıklamanın böylesinin sembolik çağrışımlar yapmaması imkansız. Atıf Akın “Aslında burada konu sadece deprem değil. Bilinen ama göz ardı edilen gerçeklerin şehir ölçeğinde görselleşmesi fikri zaten başlı başına bir neden bizim için” diyor ve bu derece sembolik kısmını böylelikle geçmiş oluyoruz. Ama konunun sadece deprem olmadığı da açık: “Bu pano depremi hatırlatırken depremler de daha kritik memleket meselelerini temsil ediyor” .

Kendi yarattığımız tehdit
‘Depremi hatırlatırken’ diyor ama yanlış anlaşılmaması gereken bir şey var: Panonun amacı ‘Aman dikkat deprem olabilir’ demek değil. “Bu bir sosyal sorumluluk projesinden çok depremin bir afet değil insan eliyle afete dönüşen bir gezegen hareketi olduğunu savunan ve İstanbul’u buna örnek gösteren bir gösteri” diyor Akın. Projenin ismi ‘İstanbul’u Terkedin!’ de bu gösterinin önerisi: “Depremi engelleyemeceğimize göre radikal bir önlem hatırlatmak istiyoruz: Terketmek!”

Peki deprem insan eliyle nasıl felakete dönüşüyor? “Şöyle düşünelim: Yağmur da yağıyor ama kimse ölmüyor. Ama son büyük depremde 30.000 kişi hayatını kaybetti Anadolu’da. İstanbul’un deprem olmasa da terkedilmesı gerekiyor” diye cevaplıyor. ‘Biz neden İstanbul’dayız?’ deyince cevabı net: “Çünkü Yozgat’ta bu kadar büyük ekranlarda sadece maç izleniyor!” Yeterince ikna edici olsa gerek zira İstanbul’un nüfusunda da aldığı göç oranında da 1999 yılından beri bir düşüş yok.

Beyoğlu ışıklarına katkı
İşin teknolojik kısmına gelecek olursak: “Gösteri temel olarak Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün web sitesinden alınan, ayrıştırılan ve neredeyse gerçek zamanlı olarak güncellenen bilgilerin görselleştirilmesinden ibaret” diyor. “Şehir ölçeğinde, sanatsal yapıtın gerçek hayatla kurduğu ikircikli ilişkiyi göz önünde bulundurarak, görsel stratejimizi de alışılageldik kentsel veri görselleştirme metodları üzerinden kurduk” diye anlatmaya devam ediyor.

“İşin heyecan verici yanlarından birinin de bu projenin Beyoğlu’nun -eski ismiyle Pera- sönmek bilmeyen parlak ışıklarına mütevazı bir katkı yapacağını bilmek.” Zaten hep o ışıklara aldanıyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-yazi-istanbulu-terk-edin-diyor_62422.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!