Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu Yollar Ankara'nın Ulaşım Sorununu Çözmeyecek

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, ODTÜ’ye yapılması planlanan yollarla ilgili, “Ankara ulaşımı içinde bütüncül olarak ele alınmayan bu yollar Ankara ulaşım sorunun çözümüne katkı sunmayacak” açıklamasını yaptı.

yapi.com.tr
Bu Yollar Ankara'nın Ulaşım Sorununu Çözmeyecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yapılması planlanan yollarla ilgili açıklama yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 27 Kasım 2016 tarihli, 2372 sayılı meclis kararı ile Bilkent Şehir Hastanesi ulaşım güzergâhlarına ilişkin olarak 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişiklikleri onaylamıştı.

Şehir Plancıları Odası, plan değişikliklerini, “ulaşım ana planından azade hazırlanmış, herhangi bir bütüncül ulaşım yöntem ve yaklaşımı içermeyen, parçacı, beyhude bir trafik problemi çözme çabası olarak” değerlendirmiş ve yargıya taşımıştı.

Bu planın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ulaşım güzergâhlarına ilişkin dört ayrı plan onaylandı ve farklı zamanlarda askıya çıkarıldı.

“Orman, tarım alanlarının üzerinden geçiyor”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, bu dört güzergahla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yol planları Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin 23 yıldır aynı hatayı tekrarlayan ‘daha fazla hız, daha fazla yol, daha fazla imarlı alanı tüket’ temalı ve özel araç sahipliliğine dayanan ulaşım politikasının ürünüdür.

“Ankara ulaşımı içinde bütüncül olarak ele alınmayan bu yollar Ankara ulaşım sorunun çözümüne katkı sunmayacaktır.

“Bu yollar Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yolların çevresinde yer alan arazilerde birçok yargı kararını hiçe sayarak gerçekleştirmiş olduğu yüzlerce lüks konut projesine hizmet eden ve yapılaşmaya açmak istedikleri ormanlık alanların, tarım alanlarının üzerinden geçen yollardır.”

Yol güzergahlarının detayları da şöyle açıklandı:

ODTÜ yolu

“Eskişehir Yolu-Bilkent Kavşağı-İncek Bulvarı güzergahında ilerleyen bu plan değişikliğinde, ODTÜ arazisinin batısında, bir bölümü ODTÜ arazisi içinden geçecek biçimde planlanan 50 metre genişliğinde yeni bir yol öngörüsü bulunuyor.

“ODTÜ sınırından yaklaşık 150-200 metre içeri girerek ODTÜ arazisi içinden 4.4 km boyunca geçecek şekilde planlanan bu yolun İncek Bulvarı`na bağlantı sağlaması öngörülüyor. Önerilen yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmı tescilli orman alanına denk geliyor. Söz konusu arazinin büyük bölümü 2. derece doğal sit alanı statüsünde. Ayrıca, Kültür Bakanlığı tarafından onaylı ODTÜ sit alanları paftasında arazinin bu bölgesinde ‘Olası Arkeolojik Sit Alanı’ ifadesi de yer alıyor.”

Eymir yolu

“Turan Güneş Bulvarı ile Güney Çevre Otoyolu bağlantısını sağlayacak olan bu plan değişikliğinde Eymir Gölü girişine yakın bölgede, viyadükler üzerinden geçecek 30 metre genişliğinde bir yol yapılması planlanıyor.

“Bu yolun iki tarafında bulunan açık alanlar orman ve doğal sit alanlarıdır; bölge Gölbaşı Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesinde yer alıyor. Burada 30 metre genişliğindeki bir taşıt yoluna gereksinim bulunmadığı gibi; bu genişlikteki yol (ve viyadük yapısı) nedeniyle ÖÇK ve sit statüsünde bulunan bölgede doğal alanın tahribatı söz konusu olacak.”

ODTÜ tüneli

“Plan değişikliği ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planında Bilkent Bulvarının 35 metreden 50 metreye genişlemesini, bu yol üzerindeki ODTÜ Tünel, şehir hastanesi yolu ve diğer yolların kavşak düzenlemesi ile ODTÜ Tünelinin güzergâh değişikliğini içeriyor.

“Planda şematik olarak gösterilen ODTÜ Tünelinin 736 metresi ve 14.168 m2’si 1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalıyor. 2015 yılında onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planında yer alan, tünelin aç-kapa yöntemi kullanılmadan inşa edilmesi gerektiği yönündeki plan notu bu plan değişikliği ile çıkarıldı.”

AOÇ alanları ve çevresi

“Plan değişikliği ile AOÇ içerisinde kavşak düzenlemeleri yapılıyor, Eskişehir Yolu-Sabancı Bulvarı-Ankara Bulvarını birbirine bağlayan 2 adet 50 metre genişliğinde yeni yollar tasarlanıyor ve Sabancı Bulvarı 50 m`ye genişletiliyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-yollar-ankaranin-ulasim-sorununu-cozmeyecek_160685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!