Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Buca Metrosu’nun Yapım Sözleşmesi İmzalandı

İzmir’de Buca Metrosu için imzalar Buca Işılay Saygın Meydanı’nda düzenlenen törenle atıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu’nun temelini 14 Şubat 2022 tarihinde atacaklarını açıkladı.

yapi.com.tr
Buca Metrosu’nun Yapım Sözleşmesi İmzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Metrosu’nu Buca’ya ulaştıracak 13,5 kilometrelik metro hattının yapımı için yüklenici firma ile sözleşme imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynakları ile inşa edeceği, 3 milyar 921 milyon 498 bin liraya mal olacak İzmir’in yeni metrosu için yapım sözleşmesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tahir Güleryüz arasında Buca Işılay Saygın Meydanı’nda (Kasaplar Meydanı) düzenlenen törenle imzalandı.

BirGün’de yer alan habere göre; törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş yöneticileri ve çok sayıda Bucalı katıldı.

"İzmir, Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedirdir"
İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de çevreci, konforlu, ekonomik ve verimli ulaşım yatırımlarının artacağını ifade etti ve en büyük payın raylı sistem yatırımlarına ayrıldığını söyledi. Soyer, “Türkiye’nin bu kaotik ortamında İzmir’in geleceğini aydınlatacak bir büyük projenin ilk adımını atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Uluslararası ihale sürecini kazanan firma ile yapım sözleşmesini imzalıyoruz. Hazine garantisi olmaksızın 490 milyon euro altyapı yatırım kredisi sağladığımız Buca Metrosu, 13.5 kilometre uzunluğu ve 11 adet istasyonu ile şehrimizin trafiğine büyük nefes aldıracak. Bu hattımız her gün 400 bin vatandaşımızı konforlu, karbon salınımı olmadan, gürültü oluşturmadan taşıyacak. Kentimize mali tasarruf sağlayacak. Uzun ve çok meşakkatli müzakereler sonunda, Buca Metrosu ile ilgili uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk. Meseleyi İzmir’in ortak menfaati olarak gördüğümüz için, hiçbir siyasi kaygı taşımadan sürecin içindeki herkesle şeffaf ve açık ilişkiler geliştirdik. Sonucunda, Türkiye ve dünyadaki tüm paydaşlarımızı şu konuda ikna ettik; İzmir, Avrupa’nın en büyük yatırımlarından biri Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedirdir.” diye konuştu.

"İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredisi"
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için dört ayrı bankadan toplam 490 milyon euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdıklarını söyleyen Soyer, “Avrupa Kalkınma Bankası EBRD liderliğindeki sendikasyon kredi anlaşmamızın faiz oranının düşüklüğü, geri ödemesiz dönemin ve vadesinin uzunluğu İzmir’e benzersiz avantajlar sağladı. Böylelikle İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredilerinden birini temin ettik.” dedi.

Yatırımın binlerce gence yeni iş imkanı sağlayacağının altını çizen Soyer, “Buca Metrosu, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda bu zor dönemde İzmir ekonomisini büyüten bir kaldıraç. Nitekim, Çiğli Tramvayında olduğu gibi, Buca Metrosu yapımında da genç mühendis istihdamını zorunlu kılarak bu vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. Özellikle de yeni mezun mühendislerimiz çalışacak. Dahası, Buca Metrosu ve diğer büyük yatırımlarımız sayesinde sadece projede çalışanların değil, bölgedeki esnafın, imalat ve hizmet sektörlerinin de refahı artacak. Milyarlarca liralık bir yatırımı İzmir ile buluşturmamız sonucunda şehrimizin tüm sektörleri canlanacak.” ifadelerini kullandı.

"Körfez'e 12 dakikada ulaşım"
Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “İzmirli genç kardeşlerim şu müjdeyi şimdiden vermek isterim. Buca Metrosu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü’nden Körfez kıyısına erişim süresi 12 dakikaya düşüyor. Bu şehir sizin. İzmir’i dilediğiniz gibi yaşayın! İbn Haldun, ‘coğrafya kaderdir’ demişti… Buca Metrosu bu kaderi değiştirecek. İzmir tarihinde yeni bir sayfa açacak. Bu sayfayı, biz hep birlikte açacağız. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun yapımı için büyük bir özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İzmir’in geleceğini sizlerle inşa ediyoruz. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Buradan da sözü vermek istiyorum, şubat ayında temel atalım istiyoruz. Kemal Bey (Kemal Tahir Güleryüz) ile görüştük. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde İzmir’e olan aşkımızı göstermek için temeli atıyoruz. Herkesi bu temel atma törenine davet ediyorum. Yolumuz açık olsun.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/buca-metrosunun-yapim-sozlesmesi-imzalandi_188708.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!