Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Burası Müze, Yolgeçen Hanı Değil!

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın müze ziyaretçilerine kota uygulanması gerektiği yönündeki önerisine diğer müzelerden destek geldi.

Zaman Gazetesi
Burası Müze, Yolgeçen Hanı Değil!

opkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı müze ziyaretçisine kota koyma önerisine, kalabalıktan şikâyet eden diğer müze yöneticilerinden destek geldi. Ortaylı, dünyadaki pek çok müzenin ziyaretçi sayısını azalttığını, Topkapı Sarayı Müzesi'nin de benzer bir uygulama başlatması gerektiğini söylemişti. Müzeye bazen aynı anda 15 bin kişinin girdiğini, kimi zaman izdiham oluştuğunu, birkaç gün önce Hırka-i Saadet Dairesi'ndeki bir çini vazonun kırıldığını anlatan Ortaylı, "Bu kalabalıklar her yere böyle sokulmaz. Bilinçsizce, 'laf ola' diye gireni müzelerden uzak tutmak gerekir.'' demişti.

İlber Ortaylı'yı destekleyen Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Sefakaya bilhassa öğrenci gruplarının müzeleri bilinçsizce gezmesinden yakınıyor. Öğretmenlerin yeterince özenli olmadığını söyleyen Sefakaya, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe yazarak gezilerin düzene sokulmasını istediklerini söylüyor.

Picasso ve Rodin sergileriyle ziyaretçi akınına uğrayan Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ise bu sorunların Topkapı ve Ayasofya gibi müzelerin özel sorunları olduğunu, salonlara binlerce kişinin aynı anda girmesinin zararlı sonuçlar doğurabileceğini; ama eserlerin sağlığını korumakla birlikte bunları paylaşmak da gerektiğini söylüyor. "İlber Ortaylı'nın şikâyetlerine hak vermemek mümkün değil; ama bu, iki taraflı bir olay. Ziyaretçi sayısı müzenin başarı kriterlerinden biri." diyen Ölçer, insanların eserlere ve yapılara zarar vermeden de müzeleri gezebileceğini düşünüyor.

Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçisi olan ve yaz döneminde günde 8-10 bin ziyaretçi ağırlayan Konya Mevlânâ Müzesi de yoğunluğun önüne geçmenin çarelerini arıyor. Müze girişindeki sıkıntıyı turnike sistemi ile aşan, arka bahçe düzenlemesiyle ön bahçedeki ziyaretçi kalabalığını bir nebze hafifleten müze, özellikle açık kaldığı kandil gecelerinde 15-20 bin kişiyi ağırlıyor. Kapıya kadar gelenlere "Kusura bakmayın, bugün sizi alamayız." demenin mümkün olmadığını söyleyen müze yetkilileri, grup düzenlemesinin yanı sıra yaz mevsiminde mesai saatini iki saat uzatıyor ve yeterli personel sağlanırsa özel günlerde gece 23.00'e dek açık kalmayı planlıyor.

Bir müzenin asli görevinin kendisini ve koleksiyonunu tanıtmak olduğunu belirten İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Başkanı Mahmut Erol Kılıç ise ziyaretçi sayısından şikâyet etmek yerine alternatif çözümler aranması gerektiği görüşünde.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Başkanı Mahmut Erol Kılıç
Topkapı Sarayı gibi içinde önemli tarihî eserler barındıran müzelerin bazı bölümleri randevuyla gezilebilir. Her bir kafilenin başına da bir rehber konabilir. Kültür Bakanlığı'nın çıkaracağı bir yönetmelikle bu sorun halledilebilir. Ama ziyaretçiye muhtaç müzelerimiz de var. Böyle bir uygulama tüm müzelerimiz için yapılamaz.

Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Sefakaya
Müzeler özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı yaşıyor. Öğrenci gruplarını kontrol etmek çok zor. Diğer turlarda da aynı sorun var. Rehberlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ziyaretçilerin çoğu mekânın tarihini yeterince anlamadan müzeden ayrılıyor. Talep yoğunluğu olan müzelerdeki ziyaretlerin programlanması çok önemli.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer
Ziyaretçi yoğunluğu yaşayan müzelerde insanların giriş-çıkışları denetlenir. İçerideki nem durumunun kontrol edilmesi çok önemli. Biz de Picasso sergisinde yaptık böyle bir düzenleme. İnsanların gelmesini istiyoruz. Tabii ki insanlar gelecek; ama eserlerin sağlığı her şeyden önemli. Orta yol bulunmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/burasi-muze-yolgecen-hani-degil_53273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!