Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bürokratik Engeller Yabancıyı Kaçırıyor

Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yabancıların gayrimenkul alımlarına sahne olan Türkiye, bürokratik engeller ve yaşanan dolandırıcılık olayları nedeniyle cazibesini kaybetmeye başladı.

Milliyet Gazetesi
Bürokratik Engeller Yabancıyı Kaçırıyor

on yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yabancıların gayrimenkul alımlarına sahne olan Türkiye, bürokratik engeller ve yaşanan dolandırıcılık olayları nedeniyle cazibesini kaybetmeye başladı.

Türkiye’de ev almak için adeta birbirleriyle yarışan yabancılar, şimdi satmak için uğraşıyor. Kuşadası’nda 100’ün üzerinde yabancı evine satıp, ayrıldı. İlçe Tapu Müdürlüğü verilerine göre, yabancıların mülk satışında ilk defa böylesi tersine yoğunluk yaşanıyor. Tapu Müdürlüğü yetkilileri, bu yıl  satılan bin 100 konuttan 100’ün üzerindekinin, yabancıların Türkler’e satışları olduğunu bildirdi.

Yabancılara yönelik satışların durma noktasına geldiğini, alanların da satmak için çaba harcadığını söyleyen Kuşadası Emlakçılar Derneği Yöneticisi Müslüm Yıldırım, yabancıların Türkiye’de kendilerini çok sahipsiz ve çaresiz hissettiklerini söyledi. Yıldırım, mülk alan yabancıların güvenlerinin kalmadığını belirterek, şöyle konuştu:

Olumsuz etkisi turizme yansıyor

"Tapu alımlarındaki bürokratik engeller yüzünden dolandırıcıların ağına düşüyorlar. Başları sıkıştığında başvuracakları yer yok. Tapuda, belediyede, ilgili kurumlarda kimse bunlarla ilgili bir birim kuralım demiyor. Bu insanlar burada yaşıyor, dikkate alalım denmiyor. Varlıklarını kimse kabul etmiyor. Bu insanlar buraya yatırım yapıyor. Sorunlarına çözüm bulalım, yanlarında olalım diyen yok."

Eskiden yurtdışında Türkiye için olumlu reklam olduğunu savunan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi durum tersine döndü. Tapusunu alamayan, dolandırılan, gidip her yerde anlatıyor. Bu da kulaktan kulağa yayılıyor. Bu yüzden yabancılara satışlar durma noktasına geldi. Alanlar da kaçıyor. Önlem alınmazsa bu kaçışların olumsuz etkisi turizme bile yansıyacak."

Geçtiğimiz yıl satın aldığı evin tapusunun henüz verilmediğini söyleyen İngiliz Bernie Glasgow, yaşadığı sıkıntıyı şöyle ifade etti: "Her gün benim durumumda olanlardan birilerinin dolandırıcıların tuzağına düştüğünü duyuyorum. Tapumu alamadığım için gözüme uyku girmiyor. Bu kadar stres yaşamaktansa evi satışa çıkardım. Gitmek istiyorum. Tatil için bile Kuşadası’na geleceğimi sanmıyorum."

Türklere kayıtlı

Ada’da 2 bin 500 konut yabancıların. Yabancıların Türkiye’de mülk alımı furyası 2005 yılında doruk noktasına ulaştı. Resmi istatistiklere göre sadece Kuşadası’nda 2 bin 500’ü aşkın konut alan yabancılardan yarısı henüz tapusunu alabilmiş değil. Tapuları, zorunlu olarak Türk vatandaşların üzerine kayıtlı. Herhangi bir sorun olduğunda hiçbir hak iddia edemiyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/burokratik-engeller-yabanciyi-kaciriyor_70517.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!