Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursa Panoramik Müzeye Kavuşacak

Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa'nın yüzyıllara dayanan tarihi panoramik müze ile tanıtılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kente panoramik müze kazandırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Zaman Gazetesi
Bursa Panoramik Müzeye Kavuşacak

Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa'nın yüzyıllara dayanan tarihi panoramik müze ile tanıtılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kente panoramik müze kazandırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Ukrayna'nın Sivastapol şehrinde bulunan ve Osmanlı-Rus Savaşı'nı anlatan panoramik müzede incelemelerde bulunan Dündar, "Neden biz de böyle bir panoramik müzeyle kentimizin tarihini anlatmayalım" dedi. Kentin yeni vizyonunu turizm üzerine oluşturduklarını belirten Dündar, bu açıdan bakınca panoramik müzenin anlamlı bir çalışma olacağını dile getirdi. Dündar, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bir panoramik müzeyi kente kazandırmak için girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Panoramik müzeyle ilgili gözlemlerini aktaran Dündar şu bilgileri verdi: "Müze binası daire şeklinde yapılmış, penceresi olmayan yüksek bir bina. Binanın ortasında, binanın alt tarafından girilerek çıkılan mantar şeklinde bir platform yer alıyor. Bu platforma çıkınca ilk karşılaşılan şey, daire şeklindeki binanın bütün duvarlarını kaplamış ve çok güzel aydınlatılmış resim oluyor. Resimde Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir anı canlandırılmış. Savaşan askerler, atları üzerinde komutanlar, Karadeniz'de demirlemiş gemiler. Sonra gözünüz duvarla zeminin birleştiği yere ilişiyor. O zaman müzenin sadece duvardaki resimlerden oluşmadığını, üzerinde bulunduğunuz platformla duvar arasında gerçek boyutlarıyla savaş toplarının, güllelerin, siperlerin, öküzlerin çektiği kağnıların, yemek pişirilen kazanların olduğunu görüyorsunuz. Duvardaki resim ile bu saydığım nesneler o kadar uyumlu yapılmış ki, platformdan duvara doğru baktığınız zaman sanki resimdekiler canlı gibi. Adeta kendinizi savaşın ortasında hissediyorsunuz."

İlk panoramik müzenin 100 yıl önce yapıldığını, dünyada şu anda yaklaşık 30 tane panoramik müze olduğunu hatırlatan Dündar, 30 müzeden birinin de Topkapı Şehir Parkı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Panorama 1453' adlı müze olduğuna dikkat çekti. Dündar, kendilerinin de buna benzer bir müzeyi Bursa'ya kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bursa-panoramik-muzeye-kavusacak_69931.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!