Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bütünlüklü Planlama Olmazsa İstanbul'a AKP'den de CHP'den de Fayda Yok

İstanbul Belediye başkanı adayları Topbaş ve Kılıçdaroğlu tartışırken halkın katılımı ve bütünlüklü bir planlamadan bahsedilmiyor. ÇMO, ŞPO ve MMO yetkilileri deprem, su ve ulaşım sorunlarının ayrıcalıksız herkes için çözülmesini istedi.

bianet.org
Bütünlüklü Planlama Olmazsa İstanbul'a AKP'den de CHP'den de Fayda Yok

"Başkan adaylarının İstanbul'da deprem, su ve ulaşım sorunlarını gündeme alması, sosyal belediyecilik olmadıkça yeterli değil."

Mimarlar Odaları (MMO) İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu "Topbaş'ın yaptıklarını anlatarak İstanbul'un yönetimine talip olduğunu açıklaması İstanbullunun geleceğini karartmayı planlaması anlamına gelir. Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği yolsuzluğun üzerine gitmek. Ama bu bir vaat değil olması gereken. Kentin bütününe dair plan olmaksızın temiz toplum yaklaşımı eksik kalır."

29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere AKP Kadir Topbaş'la CHP de Kemal Kılıçdaroğlu'yla girecek. 72 milyon nüfuslu ülkede her altı kişiden bir İstanbul'da yaşıyor. Kentle ilgili uzmanlıkları bulunan MMO'nun yanı sıra Çevre Mühendisler Odası (ÇMO) ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) yetkilileri bütünlüklü bir planlama olmadan tüm vatandaşlara kaliteli yerel hizmet vermeninnmümkün olmadığını vurguladı.

Ücretsiz, sağlıklı suya erişim

ÇMO İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli "İstanbul'da suya ulaşamayan mahalleler var. İstanbul halkı sağlıklı, içilebilir suya erişmeyi talep etmeli" dedi.

Tuncaelli, Topbaş döneminde suya beş kez zam yapıldığını hatırlattı: "Su meta olmamalı. Topbaş suya zam yapma nedenini su tasarrufu olarak açıklamışsa da evsel tüketimle sanayi tüketimi aynı kademeden zam uygulamıştı. Bu adil değil."

"Toplu ulaşım talep edilmeli"

ŞPO Başkanı Erhan Demirdizen geçen beş yılda Topbaş'ın en büyük yatırımı ulaşıma yaptığını söylemesi üzerine "Doğru, ancak plansız yatırım yapıldı" dedi.

Buna göre, İstanbul'un dört bir yanında inşaatların sürmesi bir gelişmenin göstergesi değil: "3. köprüden uzak durulmalı. Özel ulaşım anlayışı terk edilmedikçe İstanbul'un ulaşım sorunu ortadan kalkmaz. Halkın talebi toplu özellikle raylı ulaşıma yatırım yapılması olmalı."

"Tüm kent depreme hazılanmalı"

MMO'ya göre tek başına binaların depreme karşı dayanıklı olması anlamlı değil: "Benzin istasyonunun yanında depreme güvenli binanın olması ne anlam ifade eder?"

Muhçu, "Kentsel dönüşüm projeleri deprem riski gözönüne alınarak hazılanmıyor. Topbaş bu projelere devam edecek mi?" diye sordu. "Depreme hazırlık için yapılan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı doğa ve kent alanlarının ranta dönüştürmesine hizmet ediyor; toplum yararına ve bilimsel değil."

Muhçu, yerel politikalar belirlenirken halkın katılımının önemine dikkat çekti. "Sadece imkanı olanlar kendini kurtarıyor. Kentin bütünü depreme karşı güvenli hale getirilmeli, yani kent bir bütün olarak planlanmalı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/butunluklu-planlama-olmazsa-istanbula-akpden-de-chpden-de-fayda-yok_66204.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!