Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyük Şehir Patronları

Andrea Gerlin, Times dergisinin 16 Mayıs tarihli sayısında Avrupa belediye başkanları ile ilgili araştırmasını yayınladı.

Time-Andrea Gerlin
Büyük Şehir Patronları

br/>
















Andrea Gerlin, Times dergisinin 16 Mayıs tarihli sayısında Avrupa belediye başkanları ile ilgili araştırmasını yayınladı. Roma, Londra, Stockholm, Berlin ve Paris belediye başkanları ile ilgili bu haber, Avrupa'da belediye başkanlarının rollerinin ve eleştiri noktalarının bilinmesi açısından önem taşıyor.

Yazı, belediye başkanlarının günümüzde, hükümet görevlilerinden daha popüler olduklarını vurguluyor. Bunun sebebini de şöyle ortaya koyuyor: "Büyük vizyonları başbakanlara ve bakanlara bırakın; belediye başkanları çöpü toplatma, trafiği hareket ettirme, konut ve ticari gelişmeyle baş etme, suçu kontrol etme ve seçmenlerini (turist ve yatırımcılar dahil) kendi şehirlerinin en iyisi olduğuna inandırma yetenekleri ile yargılanıyorlar."

Yazı, Avrupa'nın dörtte üçünün şehirde yaşadığını ve bu şehirli insanların ise ideolojiden çok eylem aradığını belirtiyor. Gerlin, bu 5 belediye başkanının ortak özelliğinin toplum hissini oluşturan yaratıcı çözümler bulmakta olduğunu düşünüyor. Avrupa'da belediye başkanlarının çoğunluğunun artık direkt olarak halk tarafından seçilmesinin ise belediye başkanlığını daha da görünür kıldığından bahsediyor. Bu şekilde, belediye başkanlarının yetkileri de artmış. Yazı, Manchester Üniversitesi 'nden şehir hukuku uzmanı Peter John'un bu konuda şu sözüne değiniyor: "Bir şehre vizyon ve odak kazandırmak için, tek kişiye şehri yürütme yetkisini vermelisiniz. Şehirlerin birbiri ile rekabeti arttıkça, bu tür figürlerin yönetimlerine ihtiyaç var."

Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni

Gerlin, Veltroni için, şehri en iyi idare yönteminin mümkün olduğu kadar sık görülmek ve duyulmak olduğunu söylüyor. Veltroni, Sol Demokrat Parti'nin bir üyesi ve Roma'nın 2001'de dolaysız olarak seçilmiş ikinci belediye başkanı. Gerlin, 1993'de dolaysız seçimler ortaya konmadan önce, şehir meclisinin belediye başkanını seçtiğini ve dolayısıyla hırslı politikacıların meydanlarda sesini duyurmaktan çok, enerjilerini arka oda ayarlamalarına harcadığını düşünüyor.

Gerlin, Veltroni'nin Forza Italia partisinden rakibi Antonio Tajani'nin ise, Veltroni'nin daha ciddi konuları ihmal ettiğini ve kamu borcunun artmasına sebep olduğu ile ilgili fikirlerini aktarıyor. Buna karşılık Veltroni'nin şu sözüne değiniyor: "İnsanların belediye başkanları ile daha çok fiziksel temasta olması çok önemli. Bu, toplumlarının sivil hayata katılmasının bir yolu."

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone

Gerlin'in aktardığına göre, Livingstone, yerel yönetimde 10 yıl görev yaptıktan sonra, Büyük Londra Meclisi'nin başına seçilmiş ve Thatcher tarafından 1986'da bu meclis dağıtılınca da parlamentoda 14 yıl görev yapmış. 2000'de Londra'nın ilk belediye başkanlığı seçimlerinde ise, kendi partisi olan İşçi Partisi'nin resmi adayına karşı çıktığı için, partiden ihraç edilmiş. Livingstone, o seçimleri kazandığı gibi, geçtiğimiz Haziranda da ikinci kez seçilmiş. Yazı, Livingstone'un en şaşırtıcı uygulamasının, Londra şehir merkezine trafiğin yoğun olduğu saatlerde parayla girilmesi olduğunu belirtiyor. Bu önlem sonucu, trafik sıkışıklığı %30 oranında azalmış. Fakat, John Lewis mağazasının aktardığına göre, merkez şubelerinde satışlar %5.5 oranında azalmış. Aynı zamanda bu uygulamadan beklenen 190 milyon doların yerine, 127 milyon dolar gelir elde edilmiş. Bunun üzerine, Gerlin, Livingstone'un bu ücreti temmuzda yaklaşık 10 dolardan 15 dolara çıkarmayı düşündüğünü belirtiyor.

Stockholm Belediye Başkanı Annika Billstrom

Gerlin, Billström'ün Sosyal Demokrat ve 49 yaşında olduğu bilgisini veriyor; Billström'ün ilk seçildiğinde, kadın olduğu için yeteneklerinden şüphe edildiği sözünü aktarıyor. Gerlin'in aktardığı üzere, Billström, Roma Belediye Başkanı Veltroni gibi, ulaşılmanın önemine inanıyor; her Perşembe okullarda ve iş yerlerinde insanları ziyaret ediyor. Gerlin'e göre, Billström'ün en önemli problemi ise ucuz konut sağlama üzerine; Billström, bu konuda, şehir çevresindeki uydu şehirler yerine, merkezde yeni bir yapılanma öneriyor.

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowerheit

Gerlin, Wowerheit'ın geleneksel olduğunu söylerken, karşılaştığı sorunun büyüklüğüne değiniyor; 1990'da Batı ve Doğu Berlin'in birleşmesinden sonra oluşan nüfus kaybının, belediye finansmanına derin etkilerinden bahsediyor. Doğu ve Batı Berlin, önceleri kendi hükümetlerinden para alırken, sonrasında Doğu Berlin hükümeti ortadan kalkıyor ve Bonn hükümeti de Berlin'e yardımı kesiyor. Gerlin'in aktardığı üzere, 10 bin iş yok oluyor ve 30 bin Berlinli uydu şehirlere taşınınca da, şehrin vergi temeli ağır darbe alıyor ve şehrin borcu 59.4 milyar dolara çıkıyor. Sosyal Demokrat Partili ve 51 yaşındaki Wowerheit, havuzları kapatmak, öğretmenleri ücretsiz daha uzun süreler çalıştırmak, belediye çalışanlarını ise işten çıkarmak zorunda kalmış. Fakat, Gerlin'in aktardığına göre, Wowerheit, aynı zamanda, Berlin'i "ışıltılı bir şehir" haline getirmeye çalışmış. Universal Müzik, Hamburg'dan Berlin'e taşınınca, Wowerheit, bunu Berlin'i müzik, kültür ve yaratıcılık şehri yapmak için bir fırsat olarak görmüş.

Gerlin, Wowerheit'ın Berlin'i 1980'lerin Londra'sı ile kıyaslamasına değiniyor: "Londra da o tarihlerde finansal bir darboğazdaydı, ama yaratıcılık ve pozitiflikle doluydu." Gerlin'e göre, gerçekten, Berlinliler şehirleri için daha pozitif düşünüyorlar ve yeni kültürel zenginliğini takdir ediyorlar. Bu da, aslında, Berlin'e ziyaretleri de arttırıyor. Gerlin, 2004'de gelen turist sayısının, 2003'den %19 daha fazla, 6 milyon civarında olduğunu belirtiyor.

Gerlin, Wowerheit'ın, partiye 18 yaşında katıldığı ve 31 yaşında Berlin'in en genç meclis üyesi olduğu bilgilerini verirken, kişiliğiyle de oldukça popüler olduğunu belirtiyor. Gerlin, aynı zamanda, Wowerheit'ın bilim ve teknolojiye yatırım yaptığını yazıyor; bio-teknoloji firmalarını teşvik etmesini örnekliyor.

Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë

Gerlin'in verdiği bilgiye göre, Delanoë, Tunus doğumlu ve Paris'e 18 yaşında gelmiş. Gerlin, Delanoë'nin hayatın ve havanın kalitesine yaptığı vurgulara değiniyor; "Beyaz Gece" sanat şenliğinde tüm gece, belediye binasının da açık olduğunu anlatıyor. Gerlin'e göre, Delanoë'nin belediye başkanlığından beri, Paris daha yeşil bir yer haline geldi ve Temmuz'da kurulan Paris plajı, son iki senede 3 milyon Parisli'ye hizmet etti. Gerlin, Delanoë'nin 2012 Paris Olimpiyatları için de oldukça fazla enerji harcadığından bahsediyor ve başarıya ulaşması halinde, önümüzdeki seçim döneminde de seçileceğini düşünüyor.

Derleyen: Zehra Tonbul

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-sehir-patronlari_27468.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!