Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyükşehir, 140 Çözümle Bütün Sahilleri Yüzülebilir Kriterlere Taşıyor

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi’ni denize girilebilir kriterlere taşımak için “Son Hamle, 140 Çözüm” sloganıyla bir çalışma başlattı.

ibb.gov.tr
Büyükşehir, 140 Çözümle Bütün Sahilleri Yüzülebilir Kriterlere Taşıyor

üyükşehir Belediyesi, İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi’ni denize girilebilir kriterlere taşımak için “Son Hamle, 140 Çözüm” sloganıyla bir çalışma başlattı. Başkan Topbaş, “3 yıl içinde bütün dere ıslahlarını, arıtma tesislerini ve kolektörleri tamamlayarak sahillerimizin tamamanı yüzülebilir kriterlere taşıyacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “Son Hamle, 140 Çözüm” çalışması, düzenlenen Boğaz gezisinde Başkan Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur tarafından basına tanıtıldı. Gezide önce Büyükşehir Belediyesi’nin deniz yüzeyi temizliği yapan deniz araçları basına tanıtıldı. Daha sonra gazetecilerle birlikte tekneyle Çayırbaşı, Göksu, Küçüksu ve İstinye Koylarını gezerek bu derelerde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “3 yıl içinde bütün dere ıslahlarını, arıtma tesislerini ve kolektörleri tamamlayarak bütün sahilleri yüzülebilir kriterlere taşıyacağız” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da 1994’te başlayan çevre yatırımlarına kendi dönemlerinde büyük bir ivme kazandırdıklarını söyledi. “İstanbulluların da tatil hakkı var. İstanbullular bu şehrin her türlü nimetinden istifade edebilmeli” diyen Başkan Topbaş, İstanbullulara İstanbul’un bir sahil kenti olduğunu hatırlatmak için çevre yatırımlarına çok önem verdiklerini kaydetti.

Kadir Topbaş, “234 kilometrelik sahil bandının bu hummalı çalışmalar sonucunda bugün itibariyle 161 kilometresinden denize girilebilir hale geldi. Bu büyük bir imkan ve büyük bir fırsat. Önümüze 140 çözümlük bir hedef koyarak, bu projeler tamamlandığında İstanbul’un çevre ve deniz ile ilgili sorunu kalmasın istedik. Bütün atıksular kontrol altına alınmış olsun ve İstanbul’u kontrollü bir kent haline getirelim istedik. Bu nedenle İSKİ Genel Müdürümüze ‘3 yıl içinde bütün dereleri ve denizleri temizleyelim. Atıksular artık tamamen kontrol altına alınmış olsun. Denizlerimizin tamamı mavi bayrak kriterlerine gelsin’ diye talimat verdim” şeklinde konuştu.

Göreve geldiğinde İstanbul’un toplam 603 kilometre olan derelerinin 203 kilometresinin ıslah edilebilmiş olduğunu ifade eden Topbaş, 2 yıl içinde çok hızlı bir çalışmayla 73 kilometre dere ıslahını bitirdiklerini ve ıslah edilmiş derelerin 276 kilometreye çıktığını dile getirdi. Başlattıkları 140 çözümün 35’ini tamamladıklarını ve geri kalan 105 projeyi de 3 yıl içinde tamamlayarak İstanbul’un bütün atıksu, dere ıslahı ve deniz kirliliği sorununu çözmüş olacaklarının altını çizen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Küçükköy Deresi’nde ıslah bitmek üzere. İnşallah 19 Ağustos’ta Başbakanımızın katılımıyla açılışını yapacağız. Tavukçu Deresi’nin 1. bölüm ıslahı da tamamlandı. 2. bölüm devam ediyor. Küçüksu Deresi temizlendi plajı da Temmuz’un ortasında açıyoruz. 5 Temmuz’da da Çırpıcı Deresi mavi bayraklı hale gelecek. Hummalı bir çalışmayla sahillerimizi mevcut yaşam alanlarını rahatsız etmeden kolektörlerle donatıyoruz. Bu çalışmaları kazı yapmadan yeraltından boru itme metoduyla yapıyoruz. İstanbul’u eskiden olduğu gibi sayfiye yeri yapacağız. İnşallah dere ıslahları tamamlandığında İstanbul Boğazı’nda ve Marmara Denizi’nde kirlilikten eser kalmayacak. Suadiye’sinden Boğazı’n her noktasına ve Marmara Denizi’ne kadar şehrimizin her yerinden denize girilebilecek. Öte yandan, denizin yüzeyinde çöpler görününce deniz kirli gibi görünüyor. Bu nedenle atık toplama gemilerimizle yüzeysel atık toplama çalışması başlattık. Kiralama yöntemiyle gemilerimizin sayısını daha da artıracağız. İstanbul’daki insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için çalışıyoruz. Bir süre sonra İstanbul’da deniz kirliliği konuşulmayacak.”

“İstanbul’daki plajları tek elden kaliteli bir hizmetle yöneteceğiz…”
Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul’daki bütün plajları tek elden, doğru ve kaliteli bir hizmet anlayışıyla yöneteceklerini ve plajların siyasi propaganda unsuru olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yeni açtığımız bütün plajları Büyükşehir Belediyesi olarak tek elden belli bir hizmet kalitesi içinde yöneteceğiz. Kadıköy ve Caddebostan’a İSKİ Genel Müdürlüğümüz bugün kadar 276 milyon YTL yatırım yaptı. 3 tane şezlong koyarak hizmet verdiğini iddia etmek haddi aşmaktır. Biz nerede ne hizmete gerek varsa hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan veriyoruz. Bunları siyasi malzeme olarak kullananları vatandaşlarımız çok iyi görüyor ve gerektiğinde cevabını siyasi anlamda defterlerini dürerek veriyor. Öyle bir dürüyor ki bir daha açılmamak üzere… İstanbul’a hizmet bizim işimiz, bunu ancak biz başarırız. Bu bir sevda, bu bir aşk… Ama maalesef boş tenekenin sesi çok çıkıyor…” diye konuştu.

Paşabahçe, Tuzla Ataköy, Ambarlı ve Paşaköy arıtma tesisleri yolda…
Programda konuşan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul genelinde 14 tane arıtma tesisi bulunduğunu belirterek, bu yıl Tuzla, Ataköy, Ambarlı ve Paşaköy İleri Biyolajik Arıtma Tesisi ile Beykoz Ön Arıtma Tesisi’nin temelini atacaklarını müjdeledi.

Son iki yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaparak 140 projenin 35 bitirdiklerini, 43 projenin devam ettiğini ve 62 proje ihale aşamasında olduğunu ifade eden Dursun Ali Çodur, şöyle konuştu; “55 nokta 1 yıl boyunca yaptığımız bütün ölçümlerde 100 koliform değerlerinin altında değerler tespit edilmiştir. Bu da denize girilebilir hale geldi demek. Baltalimanı – Sarıyer arasında kazı yapmadan yer altından boru itme metoduyla 114 trilyon lira harcayarak 17 kilometrelik tüneli bitirdik. Yani micro tünel yöntemiyle yollara atık ve pislik bulaştırmadan hem kazıyoruz, hem de boru döşüyoruz. 2 ay içinde Baltalimanı kolektör bağlantıları bitecek ve ardından Tarabya kolektörlerini tamamlayarak bu koyu da tertemiz hale getireceğiz. Öte yandan, 3 bin 200 kilometrelik Sarıyer Çayırbaşı Deresi’ni ıslah ettik ve bu bölgede 22 kilometre atıksu ile 10 kilometre yağmursuyu kanalı döşeyerek buradan da denize pisli su akmasını önledik. İstinye’de 10 kilometrelik dereyi ıslah ettik ve micro tünelle kolektörlere bağladık. Çamurdan ve kokdan yanına gidilemeyecek İstinye Koyu şu anda pırıl pırıl hale geldi. Baltalimanı’nda çalışma devam ediyor. Çalışma 32 ayda parça parça bitecek. Küçüksu Deresi’nde de ıslah çalışması bitti Göksu Deresi’nden de yıl sonuna kadar pis su akmayacağını taahhüt ediyoruz. Küçüksu ve Göksu’da toplam 146 trilyon liralık yatırım daha yapacağız.”

155 noktada su ölçümlerinin devam ettiğini ifade eden İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Öğretim Üyesi Halil İbrahim Sur ise, “2002’de bu noktaların 18 tanesi mavi bayraklı. 2004 sonunda bu noktalar 32’ye çıktı. 2005 sonunda ise Adalar da dahil olmak üzere 56 noktaya çıktığını gösteriyor” dedi.

140 Proje

Biten İşler
Adalar 2002 Yılı Atıksu Şebeke ve Terfi Merkezi İnşaatı
Bağcılar Birlik Caddesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Ataköy Havzası Boru İtme İnşaatı
Esenler İlçesi GİYKOOP Civarı Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Bahçelievler - Bağcılar İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Yenibosna Deresi Yağmursuyu ve Atıksu Kolektörleri İkmal İnşaatı
Florya Sahil Kolektörleri İnşaatı
Nakkaşdere Atıksu Kolektörü ve Su Alma Yapısı İnşaatı
Avcılar Sahil Kolektörü İnşaatı
Küçükçekmece Doğu Sahil Kolektörleri İnşaatı
Küçükçekmece İlçesi Doğu Sahili Boru İtme İnşaatı
Sazlıdere Atıksu Tüneli İnşaatı
GOP İlçesi Kavaklıdere Caddesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Gaziosmanpaşa, Eminönü, Eyüp ve Zeytinburnu İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Bayrampaşa İlçesi Cicoz Yolu Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Küçükköy Deresi Islahı I. Kısım İnşaatı
Beyoğlu İlçesi Kasımpaşa Semti Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane ve Şişli İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Tarabya Atıksu Tüneli İnşaatı
Sarıyer İlçesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Paşaköy Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı
Ömerli Havzası Atıksu II. Kısım Şebeke İnşaatı
Ömerli - Paşaköy Havzaları Boru İtme İnşaatı
Kadıköy - Maltepe İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Beylerbeyi– Küçüksu Atıksu Tünel İnşaatı
Küçüksu Havzası Atıksu Kanal İnşaatı
Bostancı Sahil Yolu ve Kurbağalıdere Yatay Geçiş İkmal İnşaatı
Küçüksu Havzası Boru İtme İnşaatı
X5 Kartal Atıksu Sahil Kolektörü ve X1 - X5 Kolektörleri İnşaatı
Pendik - Tuzla İlçeleri Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı
Tuzla Havzası Boru İtme İnşaatı
Kadıköy Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Kurbağalıdere Yatay Geçiş İkmal İnşaatı
Kadıköy İlçesi Boru İtme İnşaat
Çavuşbaşı Atıksu Tüneli İnşaatı

Devam Eden İşler
Tavukçudere E–6 Üstü (Otocenter) Dere Islahı İnşaatı
Tavukçudere E–5 Üstü I. Kısım Dere Islahı İnşaatı
Bakırköy İlçesi Kanal İşleri İnşaatı
Ataköy Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri İnşaatı
Ambarlı Atıksu Tüneli İnşaatı
Kavaklı Beldesi Atıksu Şebeke İnşaatı
Ambarlı Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri İnşaatı
Sazlıdere Atıksu Kolektörü İnşaatı
Arnavutköy Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Menekşe Deresi Kolektörleri İnşaatı
Eşkinoz Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Boğazköy Atıksu Tüneli İnşaatı
Küçükçekmece Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri
Küçükçekmece İlçesi Atıksu Kanal İşleri İnşaatı
Küçükçekmece İlçesi Boru İtme İnşaatı
Mimar Sinan Sahil Kuşaklama Kolektörü İnşaatı
Büyükçekmece Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Gürpınar Atmaca Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Küçükköy Deresi Islahı II. Kısım İnşaatı
Güney Haliç Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri
Zeytinburnu İlçesi, Maltepe Mahallesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri İnşaatı
Cebeci – Yaylaköy Atıksu Tünel İnşaatı
Cindere, Dolapdere ve Baruthane Dereleri Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İşleri
Kuzey Haliç Havzası Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Haliç Temizleme ve Rehabilitasyon İşleri İnşaatı
Baltalimanı Sarıyer Arası Sahil Kuşaklama Kolektörleri İnşaatı
Baltalimanı Havzası Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Sultanbeyli İlçesi II. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı
Yenidoğan Beldesi Atıksu Şebeke İnşaatı
Sultanbeyli İlçesi I. Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı
Samandıra ve Sarıgazi İlçeleri Atıksu Şebeke İnşaatı
Ümraniye İlçesi Atıksu ve Yağmursuyu Şebeke İnşaatı
Asya Yakası I. Kısım Müteferrik Atıksu Boru İtme İnşaatı
Göksu Havzası Atıksu Kuşaklama ve Bağlantıları İnşaatı
Kavacık- Paşabahçe- Beykoz Atıksu Tüneli İnşaatı
Kemiklidere Havzası Ana Toplayıcı ve Şebeke İnşaatı
Kartal İlçesi Atıksu Şebeke İnşaatı
Tuzla Havzası Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Kadıköy İlçesi Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Asya Yakası 2. Kısım Müteferrik Atıksu Boru İtme İnşaatı
Kartal - Maltepe Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Şebekesi
Şile Deniz Deşarjı İnşaatı

Proje Aşamasındaki İşler
Adalar İlçesi Atıksu, Yağmursuyu ve İçmesuyu İkmal İnşaatı
Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı İnşaatı
Bağcılar Birlik Caddesi Atıksu ve Yağmursuyu İkmal İnşaatı
Ayamama Deresi Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Tavukçudere E–5 Altı Dere Islahı İnşaatı
Ayamama Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Tavukçudere E–5 üstü II. Kısım Dere Islahı İnşaatı
Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı İnşaatı
Kavaklıdere 1. Kısım Dere Islahı İnşaatı
Kıraç Beldesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı
Haramidere Kolektörler İnşaatı
Kavaklıdere 3. Kısım Dere Islahı İnşaatı
Gürpınar Atıksu Tüneli İnşaatı
Kavaklıdere 2. Kısım Dere Islahı İnşaatı
Küçükçekmece İç - Dış Kumsal Atıksu İşleri İnşaatı
Arnavutköy – Taşoluk – Haraçcı – Çilingir – Hacımaşlı Atıksu Şebeke İnşaatı
Boğazköy – Bolluca – Arnavutköy – İmrahor Atıksu Şebeke İnşaatı
Hasanoğlu Deresi Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Hamamdere Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Eşkinoz Deresi E–5 Üstü Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Küçükçekmece Biyolojik Arıtma Tesisi İnşaatı
Büyükçekmece Özlem Caddesi Atıksu ve Yağmursuyu İnşaatı
Doğu Büyükçekmece Tüneli İnşaatı
Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı
Doğu Büyükçekmece Kolektörleri İnşaatı
Çırpıcı Çinçin Deresi Islah İnşaatı
Avrupa Yakası (E5 Üstü) Atıksu Kanalı, Yağmursuyu Kanalı ve Dere Islahı İnşaatı
Alibeyköy Barajı Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı
Beşiktaş Atıksu ve Yağmursuyu İşleri
Haliç Temizleme ve Rehabilitasyon İnşaatı II. Kısım İşleri
Küçükbebek Deresi Atıksu ve Yağmursuyu İnşaatı
Rumelikavağı Kollektörleri ve Dere Islahı İnşaatı
Silivri Orta Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı
Silivri - Kayalıdere Dere Islahı İnşaatı
Silivri Doğu Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı
Silivri Batı Kısım Atıksu Şebeke İnşaatı
Firüzköy Atıksu Tüneli İnşaatı
Uzundere Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı
Sultanbeyli Ayazma Deresi Kolektör İnşaatı
Ayazma Deresi Atıksu Şebeke İnşaatı
Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2.Ünite İnşaatı
Bekardere Atıksu Kolektörleri ve Şebeke İnşaatı
Beylerbeyi Küçüksu Atıksu Tüneli İkmal İnşaatı
Küçüksu Deresi Islah İnşaatı
Küçüksu Deresi Atıksu Kolektörleri ve Şebeke İnşaatı
Kemerdere ve Papatya Deresi Islahı ve Kolekör İnşaatı
Kemerdere ve Papatya Deresi Atıku Şebeke İnşaatı
Çiftehavuzlar ve Beykoz Dereleri Islah İnşaatı
Çavuşbaşı Atıksu Tüneli ve Şebeke İnşaatı
Beykoz Köyleri Atıksu Şebeke İnşaatı
Asya Bölgesi III. Kısım Müteferrik Boru İtme İnşaatı
Beykoz İlçesi Paşabahçe Atıksu Arıtma Tesisi Havzası Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı
Paşabahçe Atıksu Ön Arıtma Tesisi Ve Deniz Deşarjı İnşaatı
Tuzla Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı
Savaklar ve Kaynarca Dereleri Islah İnşaatı
Papatya Deresi Islah İnşaatı
Tuzla Havzası Atıksu İkmal İnşaatı
Tuzla Arıtma Tesisi II.Kademe İnşaatı
Kurbağalıdere Atıksu Toplayıcı Bağlantısı ve Şebeke İnşaatı
Şile Köyleri Atıksu Şebeke İnşaatı
Şile İlçesi Boru İtme İnşaatı
Şile İlçesi Kolektör İnşaatı
Şile İlçesi Dere Islahı ve Kolektörleri İnşaatı

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuksehir-140-cozumle-butun-sahilleri-yuzulebilir-kriterlere-tasiyor_46123.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!