Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyükşehir'e Müjde

Büyükşehir Belediyelerin yarım kalan şehir içi raylı sistemleri ve metrolarını Ulaştırma Bakanlığı`nın tamamlamasını öngören yasa dün gece TBMM`den geçti.

Olay Gazetesi
Büyükşehir'e Müjde

TBMM Genel Kurulunda, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının 2. bölümünde, eklenen 5 yeni maddeyle birlikte 11 madde kabul edildi. AK Parti milletvektillerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, `devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, ruhsat süresini geçmemek üzere Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilmesi` hükmü tasarıdan çıkarıldı.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin; baraj, gölet, liman ve yol gibi yapılarda dolgu amaçlı kullanacağı her türlü yapı hammaddesi üretimi için yapacağı madencilik faaliyetleri ile zorunlu tesislerinden bedel alınmayacağına ilişkin düzenlemeden de vazgeçildi.

Tasarının bugün kabul edilen maddelerine göre; savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf tesisleri, baraj, gölet, sokak hayvanları barınağı ve mezarlıklar ile devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin devlet ormanları üzerinde bulunmasında kamu yararı olması halinde, bedeli karşılığında Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek. Turizm izinleri dışındaki izinlere konu tesislerin, izin sahibince 3. kişilere kiralanması halinde, orman sayılan alana ilişkin kira bedelinin yüzde 50`si Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına izin sahibi tarafından yatırılacak.

8 Kasım 2003 tarihinden önce verilen turizm ve diğer izinlerin kesin izin hakları devam edecek. İzinli saha içinde kalmak kaydıyla mevcut tesislere tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izni verilebilecek. Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izinleri dahil olmak üzere, daha önce turizm amaçlı tesisler için verilen izinler ile diğer izinler, talep halinde irtifak hakkına dönüştürülebilecek.
      
Duble yollara yeni hız sınırı

Bölünmüş yollarda hız sınırı 110 km olarak belirlendi. Hız sınırı, çift yönlü karayollarında 90 km, otoyollarda ise 120 km olarak uygulanmaya devam edecek. Trafik cezalarına ilişkin tutanaklar elektronik ortamda da üretilip, düzenlenebilecek. Bunun uygulanmasına ilişkin esasları İçişleri ve Maliye Bakanlıkları müşterek belirleyecek.
      
Tasarıya eklenen yeni maddeler

Tasarıya önergelerle eklenen yeni maddelere göre, Bakanlar Kurulunca yapımına karar verilen ve yapımı tamamlanan şehir içi raylı ulaştırma sistemleri ile metrolar, Bakanlığa bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşları dışında bir kuruluşa, mülkiyetinin maliyet bedeli üzerinden devri, Hazine müsteşarlığının görüşü alınarak düzenlenecek protokoller ile gerçekleştirilebilecek. Devralan kuruluş, merkezi yönetim bütçesinden karşılanan proje maliyetlerinin ifa edildiği tarihe kadar tüm brüt gelirlerini, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen hesaba aktaracak. Bu hasılatın protokol ile tespit edilen oranı esas alınarak belirlenen tutarı, hesabın bulunduğu banka tarafından Hazine Müsteşarlığı hesabına aktarılacak. Söz konusu oranı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Devralan kuruluşun belediyeye bağlı idaresinin veya belediyenin, sermayesinin yüzde 50`sinden fazlasına sahip olduğu şirket olması ve herhangi bir sebeple faaliyetlerini sonlandırması halinde, bu madde kapsamında ilgili kuruluş tarafından yerine getirilmesi gereken tüm yükümlülükler, ilgili belediye tarafından üstlenilmiş sayılacak. Böylece, bazı belediyeler tarafından yapımına başlanan ancak bitirilemeyen metro ve benzeri raylı sistemlerin yapımının Ulaştırma Bakanlığınca tamamlanması amaçlanıyor.
      

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuksehire-mujde_80663.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!