Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çağdaş Bir Bilge...

İnsana ve yaşama saygı, hayatta en önem verdiğim ilkelerden biri. İnsana ve yaşama saygının bilgiyle geliştiğini, bilgiyle yerleştiğini, bilgiyle çoğaldığını ben en çok onda gördüm, ondan dinledim, ondan okudum... O dediğim Sevgili Doğan Kuban. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Doğan Kuban!

Cumhuriyet Gazetesi
Çağdaş Bir Bilge...

nsana ve yaşama saygı, hayatta en önem verdiğim ilkelerden biri. İnsana ve yaşama saygının bilgiyle geliştiğini, bilgiyle yerleştiğini, bilgiyle çoğaldığını ben en çok onda gördüm, ondan dinledim, ondan okudum...

O dediğim Sevgili Doğan Kuban. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Doğan Kuban! (“Sevgili” sözcüğünü taa çoooook öncelerde, Sanat dergisini çıkardığımız ilk yıllarda, yazılarıyla bizi aydınlatan, yüreklendirmeleriyle sesimizi geniş kitlelere duyurmamızı sağlayan insanlar için kullanıyorum. “Gönül zengini” olanlar için…)

Hiç kuşkum yok onu tanıyorsunuz, biliyorsunuz, kitaplarını okuyorsunuz. Sizlere onu tanıtmama gerek yok. Ondan neler öğrendiğime geçmeden önce bir itiraf:

Benim her hafta cuma gününü iple çekmemde Doğan Kuban’ın çok önemli bir rolü var. Hayır, her hafta sonu onunla buluştuğumu sanmayın! (Geri aldım, bir bakıma her hafta sonu onunla buluşuyorum da!) Cuma günü olsun; gazetemizin Bilim Teknoloji eki çıksın; çıksın da içinde hemen Doğan Kuban’ın yazısını okuyayım, ufkum genişlesin isterim…

Doğan Kuban’ın sadece yazılarını değil, kitaplarını da okumak, insanın ufkunu açmakla kalmaz, geleceğe inancını da güçlendirir. En karamsar, en kötümser, ülkemden ve dünyadan tüm umudumu kestiğim anda bile onun yazısı insana umut verir. Nasıl çıkar bu karanlıklar aydınlığa ya da asla çıkamaz gibi düşüncelere saptığınız anda Doğan Kuban okuyun, mutlak bir ışık, bir ipucu sunar size. Hayır reçete sunmaz. Düşünmenizi, öğrenmenizi, tartmanızı, sorgulamanızı, eleştirmenizi, yorumlamanızı sağlar. Bana inanmıyorsanız, açın bakın bugünkü yazısına!

Doğan Kuban’ın benim için en önemli özelliklerini (önem sırası gözetmeden) satır başlarıyla şöyle sıralayabilirim:

- Benim için o sadece mimar, mimarlık tarihçisi değil. Benim için o tarihçi, yazar, mimar, sanat tarihçisi, bilim adamı, düşünür, filozof … (Şiir de yazıyor. Hatta Japon Haiku stilinde yazdığı şiirleri bile okumuştum bir zamanlar)

- Dünyaya merakla bakar, ilgiyle sarılır. Sorduğunuz bir soru, bir gözlem, öğrenmek istediğiniz bir konu onu heyecanlandırır. Bu merak ve ilgi bilimden sanata, doğaya çok geniş bir alana yayılır. Onunla bir nehir söyleşisi yapan Müjgan Yıldırım kitabına “Bir Rönesans Aydını” başlığını koymuştu ki, tam isabetti. (İş Bankası Yayınları)

- Olayları, durumları, bütünselliği içinde ele alır bağlantılarını ortaya koyar, gösterir, tarih ve coğrafyayla besler. Özellikle kültürel olayları… Kültürü ve sanatı, mimariyi ve kent sorunlarını tarih bilinciyle ele alır.

- Önyargıları kırar, varsayımları ve moda deyişle ezberi bozar.

- Alçakgönüllüdür. Kendini değil yaptığı işi önemser. Böbürlenmeyi bilmez. Sadece şu son “Osmanlı Mimarisi” dev eseri (YEM Yayınları) birkaç ömür caka satmaya yetse bile oralı olmaz.

- Bunca yıldır tanırım, onun öfkesini dışavurduğunu görmedim. Sesini yükselttiğini duymadım. İnsanı kahreden konuları bile, sakin sakin ele alır. Şiddeti düşüncede de dilinde de barındırmaz, barındıramaz.

Bu yazıyı yazarken, Faruk Şüyun’un hazırladığı, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Kültür Çınarı” adlı kitabı (TÜYAP Yayınları) henüz görmedim. Ama Cumhuriyet Kitapları’ndan yeni çıkan “Çağdaş Bir Gelecek İçin – Türkiye’nin Bağımsızlık Savaşı”nı bir solukta okudum.

Çağdaş bir gelecek için bir Doğan Kuban yetmez, daha çok, daha çok Doğan Kuban’lar gerek bize diye haykırmak geliyor içimden!

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-bir-bilge-_83631.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!