Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Mimarlık Tarihi Ne işe Yarar?

Çağdaş Mimarlığın Dili

23. UIA Kongresi kapsamındaki ilk toplantı, “Çağdaş Mimarlığın Dili” başlığı altında gerçekleştirildi. Günün önemli etkinliklerinden biri olarak gösterilen oturumun moderatörlüğünü Marco de Michelis üstlenirken konuşmacı sıralarında Aaron Betsky, Massimiliano Fuksas, Kengo Kuma ve Hani Rashid otuyordu. Yapı-Endüstri Merkezi’ni (YEM) temsilen 23.

yapi.com.tr
Çağdaş Mimarlığın Dili

BR>


Oturumun konuşmacıları ise şunları söyledi:

Hani Rashid:

“Teknoloji modern mimarlık dilinde önemli bir kelimedir. Yeni teknikler yeni mücadele teknikleri yaratır.”

Kengo Kuma:

“Benim mimarlığımda en önem verdiğim olgu, mimarlık dilini peyzaj diliyle birleştirmektir. Bundan 30 yıl önce “mimarlığı silip, yok etmek istiyorum” demiştim. Sanırım aslında demeye çalıştığım bu birleştirmeydi; yani mimarlığı peyzajın içinde yok etmekti. Kiro-San Gözlemevi’nde bunu başardım. Bu projede mimariyi peyzajın içinde bir delik haline getirdim ve mimariyi yok ettim. Bu metodun ilk bulucusu bence Bruno Taut’tur. Zaten “Japanese Design” kitabında da, “mimarlığın dili peyzajın dilidir” der. Yani mimarlık peyzajın içinde süreklilik kazanır.

Mimarlık dilinin ve tasarımın en önemli oyuncusu “boşluk”tur. Esas boşluğa para harcarsınız.

Ben ayrıca Hiroshige’den* (Hiroshige hem Japonya’da hem de dünya çapında ebedi bir tanınmışlık sahibi, renkli ahşap boyama sanatının en büyük ustalarından) de çok esinlendim. Frank Lloyd Wright da ondan birçok şey öğrenmiştir.

Mimarlık dilimde kullandığım önemli kelimelerden biri de “yerel malzeme”dir. Japon ustaları şöyle der; “en iyi malzeme dağlardan gelendir”. Ama elbette ki modern teknolojiyi yerel malzeme ile birleştirmeden olmaz. Ağacın korunması, kesilmesi, şekillendirilmesi gerek teknoloji ile. Sosyal konutlaşma için de doğal malzeme kullanılmalıdır.

Günümüzde politik kaygılar kültürel çeşitliliği öldürmüştür, ama yine de şöyle güzel bir örnek verebilirim. Bilirsiniz Çinliler ve Japonlar arasında pek de dinmeyen bir çekişme vardır hep. Ben bambu malzemesini genelde çok sever ve binalarımda kullanırım; enerji korunumu ve küresel ısınma için de önemli bir malzemedir. Çin’de de birkaç konut yapmıştım bambu malzemesi kullanarak. Çinin kontrol edilemez büyüme ve gelişmesi için bir eleştiriydi benim için bambu evler. Sonrasında Çinliler bu malzemeyi o kadar sevdiler ki, olimpiyatlar için yaptırdıkları yeni binalarda bambu kullanmaya başladılar.

Kullanmaya önem verdiğim bir başka malzeme de kerpiç bloklardır; kerpiç topraktan gelen ucuz bir malzemedir. Bence geleceğin sosyal konutları kerpiçle şekillenebilir. Kerpiç de estetik ve modern teknolojinin birleştiği bir malzemedir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-mimarligin-dili_62405.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!