Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker" Kitabı Yayımlandı

Prof. Ruhi Kafescioğlu'nun uzun zamandır üzerinde çalışmakta olduğu "Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker" başlıklı kitabı İTÜ Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı.

yapi.com.tr
"Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker" Kitabı Yayımlandı

Prof. Ruhi Kafescioğlu'nun toprak malzemenin ekolojik ve ekonomik avantajlarına dikkat çeken "Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker"başlıklı yeni kitabının tanıtım metni şöyle:

"Doğal kaynakların sürdürülebilir yöntemlerle değerlendirilmesini amaçlayan ve günümüzün sağladığı olanaklarla desteklenip geliştirilen toprağa dayalı yapım sistemleri, önemli ekolojik ve ekonomik avantajlar sağlamaktadır. Yaşadığımız dönemde, bir yandan çevre sorunları, etkin enerji kullanımı gereksinimleri, sağlıklı ve konforlu yaşam istekleri, diğer yandan ekonomik açıdan sürdürülebilir inşaat yöntemi arayışları toprak yapı konusunu güncelleştirdi. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde toprak yapıları iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan çalışmalar yürütülmekte iken, çok ileri düzeyde geleneksel toprak yapı teknolojisine ve kültürüne sahip olan Türkiye’de bu yöndeki çalışmaların kısıtlı kaldığını söyleyebiliriz. Bu kitap, gerek bireysel projeler bağlamında, gerekse de ülkemizde konut sorununa bir çözüm yöntemi olarak, toprağa dayalı, küçükölçekte ve yerel kaynaklara bağlı mimarlık pratiklerini önceleyen bir yapı modeli önermektedir.

Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker, toprak yapı malzemesi ve teknolojisi konusundaki bilgi birikiminin kapsamlı bir sunumunu içeriyor. Aynı zamanda, yapım aşamasında ve kullanım sürecinde olabildiğince az enerji tüketen, çevre kirliliği yaratmayan, yapay donatı gerektirmeden sağlıklı yaşam koşullarını kendi bünyesinde gerçekleştiren bir malzeme olan Alker’in (alçı ve kireçle stabilize edilen toprak) mekanik ve fiziksel niteliklerini belirleyen deneylerin sonuçlarını sunuyor; üretimi ve inşaat süreci konusundaki araştırma ve deneyimlerimizi bütünlüklü olarak ortaya koyuyor." 

İTÜ Vakfı Yayınları'ndan çıkan kitap hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Ruhi Kafescioğlu kimdir?

1920’de Kayseri’de doğdu. Yüksek Mühendis Mektebi’ndeki mimarlık öğrenimini 1943’de tamamladı. Yüksek Mühendis Mektebi’nin 1944’de İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönüşmesinin ardından, 1947’de İTÜ Mimarlık Fakültesi II. Yapı Bilgisi kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1949’da yeterlilik çalışmasını tamamladı, 1954’te “Kuzey Batı Anadolu’da Ahşap Ev Yapıları” konulu çalışması ile doçent, 1965’te profesör oldu.
1955-57 yıllarında Batı Almanya’da Hannover Technische Hochschule’de yapı ve malzeme derslerinin uygulamalarına ve Institut für Bauforschung e.V.’de araştırma çalışmalarına katıldı. İTÜ’deki görevine döndüğünde, mimarlık öğrencileri için oluşturduğu yeni bir programla Yapı Malzemesi dersinin yürütücülüğünü üstlendi. İTÜ Teknik Okulu, Özel Işık Mühendislik Okulu, ve Trazbzon Teknik Üniversitesi mimarlık bölümlerinde de malzeme derslerini yürüttü. Ruhi Kafescioğlu, 1968 yılında açılan Yapı-Endüstri Merkezi’nin kurucularındandır. Farklı gruplarla proje yarışmalarna katıldı, çeşitli ödüller aldı ve mesleki uygulamalarda bulundu. İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Araştırma Kurumu’da genel sekreterlik ve başkanlık yaptı; aynı fakültede malzeme arşivi ve malzeme laoratuvarı kurulmasını sağladı. Farklı disiplinlerden araştırmacılardan oluşan bir ekiple birlikte yürüttüğü “Toprağın Alçı ile Stabilizasyonu” konulu temel araştırma projesi 1980’de tamamlandı. Yurt içinde ve dışında düzenlenen pek çok seminer ve kongreye bildiriler sundu, konferanslar verdi, dergi ve gazetelerde yazılar yazdı. Bugüne değin 5 kitap, 50’nin üzerinde bildiri ve makalesi yayımlandı. Halen İTÜ Vakfı’na bağlı olarak çalışan Toprak Yapılar Grubu’nun yürütücüsüdür. Ruhi Kafescioğlu’nun Yüksek Mühendis Mektebi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’ne: Bir Dönüşümün Öyküsü ve Anılar başlıklı kitabı 2010 yılında YEM Yayın tarafından yayınlanmıştır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-yapi-malzemesi-toprak-ve-alker-kitabi-yayimlandi_159521.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!