Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çalık Grubu'ndan Türkmenistan'a Enerji Santrali

Dünya



b
Daha önce toplam 80 milyon dolarlık iki enerji santrali, 125 milyon dolarlık bir kağıt fabrikası, 240 milyon dolarlık bir nitrik gübre tesisi ve 160 milyon dolarlık çimento fabrikasıyla çok sayıda idare ve konut binalarının inşaatını da yapan Çalık Grubu, Türkmenistan'ın dünyaca ünlü Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projesinde de önemli roller üstlenmişti.

Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından bu ülkeye giderek çeşitli yatırımlar yapan Çalık, Türkmenistan Devlet Başkanı Niyazov Türkmenbaşı'nın da büyük güvenini kazandı. Kısa süre içinde bu ülkedeki varlığını büyüten Çalık, Türkmen kabinesine de bakan olarak girdi. Bu ülkeye beraberinde önemli miktarda Türk sermayesini de götüren, özellikle Aşkabat'taki blue jean fabrikasında ürettiği kot cinsi kumaştan giysileri bir çok ülkeye ihraç eden Çalık, son yıllarda da enerji ve sanayi alanlarındaki anahtar teslimi projeleri üstelenerek dikkat çekti. Çalık, sanayi alanında Türkmenistan'ın birbiri ardına projelendirdiği çeşitli tesislerin yapımını üstlendi. Bu tesisler arasında 125 milyon dolarlık bir kağıt ve ambalaj fabrikası, 240 milyon dolarlık bir gübre tesisi ve 160 milyon dolarlık bir çimento tesisi yer aldı. Çalık, endüstri tesislerinin yanı sıra idari organlar ve konut amaçlı bir çok binanın inşaatını da üstlenerek Türkmenistan'da önemli bir güç olduğunu ortaya koydu.

Enerji alanında da faaliyetlerini yoğunlaştıran Çalık, Çalık Enerji adlı şirketi kurarak Türkmenistan'da çeşitli projelere girişti. Türkmen devletinin elektrik alanında yaptığı yatırımların bir bölümünü üstlenen Çalık, geçen yıl Türkmenbaşı petrol rafinerisi için bir enerji santralinin yapımını üstlenmişti. Bu yıl bir başka projeyi daha üstlenen Çalık, böylece toplam 80 milyon dolarlık enerji kontratı imzalamıştı. Çalık son olarak ise General Electric'in yerine Aşkabat yakınlarındaki toplam 126.4 MW gücündeki üç doğalgaz türbininin yapımı için Türkmenistan hükümeti ile sözleşme imzaladı. 56 milyon dolarlık proje ve diğer projelerin bedelleri Türkmen devleti tarafından hampetrol ve petrol ürünleri satışından elde edilen gelirle ödeniyor. Çalık'ın Türkmenistan'da üstlendiği projeler bir süre önce İngiliz BBC kuruluşu tarafından da ele alındı.

Ahmet Çalık, Türkmenistan'ın Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projesinde de önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Avrupa'ya kadar uzanması planlanan hattın yapımı, Türkiye'nin hattan gaz alımı ve uluslar arası konsorsiyumların oluşturulması gibi konularda faaliyet gösteren Çalık, aynı zamanda Türkmenbaşı'na da danışmanlık da yapıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/calik-grubundan-turkmenistana-enerji-santrali_2726.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!