Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Camiler, İyi Niyetli Cemaatin Kurbanı

Unkapanı'ndaki Hızır Bey Camii'nin kalemişiyle dolu duvarları, kirlendi diye yeşile boyanmış. Üsküdar Meydanı'ndaki Mihrimah Sultan Camii, kablo cenneti gibi. Valide Sultan Camii'nin şadırvanına ise pimapen takılmış. Cami cemaatinin, aralarında para toplayarak 'iyi niyetle' yaptırdığı bu tadilatlar, tarihsel ve kültürel öneme sahip olan

Zaman PAZAR
Camiler, İyi Niyetli Cemaatin Kurbanı

br >
Kültürel kopukluğun göstergesi

İslam estetiği üzerine kitap yazan Beşir Ayvazoğlu, bütün bunların halkın kültürden koptuğunun göstergesi olduğunu söylüyor. Kültürün, estetik anlayışın farkında olmadığı için tahrip ettiğini vurgulayan Ayvazoğlu, "Tarih şuuru ve kültürel bilgisi olsa camilerin bakımı ve korunmasıyla ilgili bilenlere soracak. Korumaya çalışırken bozmayacak." diyor. Ayvazoğlu da tarihî camilerin imamlarının ve cematinin de cami kültürü ve estetiğiyle ilgili eğitilmesi gerektiğini söylüyor.

İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Hüseyin Kaya: Alo acil cami tamir servisi kurulmalı

Sayısız yanlış müdahale örneği var. Anlatmakla bitmez. Eşsiz el işçiliğine sahip kapıyı yağlıboyayla boyuyorlar. Camiler kontrolsüz. Herkes kendine göre bir şeyler yapıyor. Küçük tamirler için geliştirilen bir sistem yok çünkü. Topkapı Sarayı'nda çalışırken ödenek olmadığı için tamir yapamadığımız zamanlar oluyordu. Kurşun akıtıyor, biz bunu çözemiyorduk. Sonra valilikte bir ödenek oluşturuldu, ihtiyaca göre valinin başkanlık ettiği bir kurul tamir parası veriyor. Dışarıdan usta ya da müteahhit getirtilip yapılıyor. Fakat bu da çok pratik bir çözüm değil. Bence devletin bünyesinde ve kurumlardan bağımsız bir teknik ekip oluşturulmalı. Bunlar İstanbul'da bir yerde konuşlanmalı. Camilerden, tarihî yapılardan ihtiyaç durumunda aranmalı kablo, boya, tamir gibi herhangi bir küçük iş için gitmeli ve anında müdahale etmeliler. Ekip, tarihî yapılar üzerine uzman kişilerden oluşmalı. Kalem işlerini, boyayı, mermerin özelliğini, motifleri, ahşabı bilmeli... İçlerinde elektrik, boya, alçı, ahşapta uzman kişiler olmalı. Başlarında da sanat tarihinden anlayan bir mimar olmalı. Önce detaylı bir eğitimden ve stajdan geçmeliler, sonra işbaşı yapmalılar. Küçük tamirlerde anında müdahale edebilmeliler. Yoksa bu, iyi niyetli esnafa bırakılacak bir iş değil. Hem daha ucuz olacağını düşünüyorum. Sadece İstanbul'daki eserler için değil Anadolu için de böyle ekip kurulabilir.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/camiler-iyi-niyetli-cemaatin-kurbani_72090.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!