Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Camın Serüvenini Öğrenmek İsteyenlere Fırsat

Beykoz'daki Cam Ocağı hem kaybolmaya yüz tutan bir sanatın izini sürüyor hem de camı geleceğe taşıyor. Burası aynı zamanda beş yıldızlı bir konakla

Hürriyet
Camın Serüvenini Öğrenmek İsteyenlere Fırsat

b>Beykoz'daki Cam Ocağı hem kaybolmaya yüz tutan bir sanatın izini sürüyor hem de camı geleceğe taşıyor. Burası aynı zamanda beş yıldızlı bir konaklama tesisi.

Dünyanın önemli cam okulları örnek alınarak tasarlanan ve özenli mimarisiyle dikkat çeken Cam Ocağı, yurt binası, yemekhanesi, bahçesi, dere kenarındaki oturma alanı, Agora adı verilen havuzlu avlusu, spor alanı ve yüzme havuzuyla öğrencilere her türlü konforu sunuyor.

Ormanların, derelerin, inişli çıkışlı vadilerin ortasında bir okul. Aklınıza gelebilecek tüm okullardan farklı. Biraz Adatepe'de kurulan Taşmektep'e benziyor. Ama yine de nevi şahsına münhasır. Eğitim yeri restore edilmiş bir fabrika. Büyük bir cam atölyesi. 1200 derecelik fırınları, üfleme çubukları, kızgın alevde büyülü bir ateş topu gibi insanın elinde şekil değiştiren kum ve sodanın tılsımı, kızıldan şeffafa dönüşen kocaman baloncuklar. Bu değişik okulun adı Cam Ocağı.

Bu okul Cam Ocağı Vakfı adlı bir kuruluşa ait. Her şey, 1991'de şimdi Vakıf Mütevelli Başkanı olan Yılmaz Yalçınkaya'nın, kendi kendine hayata ve sanata dair sorular sormasıyla başlamış. Tekstil sektörünün önemli isimlerinden biri olan Yılmaz Bey, Almanya'da eğitim görmüş bir tekstil mühendisi, Bellibaşlı tekstil fabrikalarının kurucusu, aynı zamanda bir iş adamı.

Cam aşkı okul kurdurttu

On yıl kadar önce artık kariyerinde belli bir noktaya ulaştığını düşünmeye başlıyor ve farklı bir şeyler yapmaya karar veriyor. İşten arta kalan zamanlarında İsveç, Almanya, Amerika, İtalya ve japonya gibi ülkelerdeki cam vadilerini, okullarını geziyor. Oralarda dönemlik dersler alıyor. Zamanının bir kısmını da İstanbul'daki bit pazarlarını ve sahafları dolaşıp oralardan camla ilgili kaynakları toplamakla geçiriyor. Bu arada Paşabahçe Cam Fabrikası'nda cam üflemeyi öğreniyor. Bu araştırmaları sırasında, Türkiye'de camın yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, ama cam sanatının kaybolmaya başladığını görüyor ve bir okul kurmaya karar veriyor. Fikrini dostlarına da açıyor ve büyük destekle karşılaşıyor. Böylece Cam Ocağı Vakfı artaya çıkıyor.

Yılmaz Yalçınkaya, okul için uygun bir yer ararken 1998'de bir dergide Paşabahçe'nin Beykoz'a bağlı Öğümce Köyü'ndeki tesisini satışa çıkardığını öğreniyor ve bu fabrikayı satın alıyor. İzbe bir harabeye dönüşmüş olan bu mekanda olağanüstü değişiklikler yapıyor ve böylece Nisan 2001'de tesis hizmete açılıyor. Yılmaz Bey, okulun amaçlarını şöyle sıralıyor:

‘‘Uluslararası düzeyde cam eğitimi vermek, cam sanatına ilgi duyanları bu alanda isim yapmış yerli ve yabancı cam sanatçılarıyla buluşturmak, Türkiye'de cam sanatının gelişimine katkıda bulunmak ve çağdaşla geleneksel olanı bir araya getirerek yeni bir zenginlik yaratmak. Cam Ocağı'nda sıcak ve soğuk cam tekniklerinin uygulanabildiği ve deneysel çalışmaların yapıldığı atölyeler var. Resim, heykel, seramik ve vitray atölyelerimiz de bulunuyor. Okulda eğitim alan öğrenciler, eğitimi destekleyici çeşitli etkinlikler sayesinde sanatçılar ve diğer öğrencilerle deneyimlerini paylaşabiliyor, cam ve güzel sanatlarla ilgili çeşitli kaynakların bulunduğu kütüphaneden faydalanabiliyorlar. Her dönemin sonunda, öğrenciler yaptıkları çalışmaları kampüs içinde sergiliyorlar.’’

Ustalardan cam sanatı

Vakıf bünyesinde faaliyet gösteren Cam Ocağı kar amacı gütmüyor. Okulun giderlerine katkıda bulunabilmek amacıyla profesyonel çizgide üretim de yapılıyor.

Belirli bir ücret karşılığı Cam Ocağı kurslarına katılacak öğrencileri, Riva Deresi kıyısında bulunan yeşillikler içindeki kampüste, kentin kalabalığından uzak, keyifli bir eğitim mekanı bekliyor. Cam Ocağı'nın konumu, yurtdışından gelen öğrencilere de İstanbul'u tanıma imkanı veriyor. Okul 22 yataklı konaklama merkeziyle yatılı eğitim de veriyor.

Cam Ocağı'nda 2003 bahar dönemi eğitimleri 16 Şubat'ta başlıyor. 16 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılacak ilk dönemde Fransız sanatçı Jean-Pierre Umbdenstock cam üfleme dersi verecek. Cam Ocağı'nın açılışında yaptığı gösteriyle belleklerde iz bırakan Çek sanatçı Petr Novotny de 9-22 Mart tarihleri arasında ders verecek. 2003'ün yaz programı ise, 25 Mayıs'ta başlayacak.

Cam üfleme, füzyon, lamp working, boncuk yapımı, mixed media, kalıpla cam şekillendirme ve kuma sıcak döküm gibi farklı tekniklerin öğretildiği iki haftalık kurslar, camla yeni tanışan kişilerin yanı sıra bu malzemeyle daha önce çalışmış olanlara da hitap ediyor. Bu arada Cam Ocağı’nın sponsor desteğine ihtiyacı olduğunu belirtelim.
Ayrıntılı bilgi için: www.camocagi.org ve (0216 433 36 90-92-93).

http://www.yapi.com.tr/haberler/camin-seruvenini-ogrenmek-isteyenlere-firsat_3210.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!