Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cantek, Antalya'da 45 Derece Sıcakta Kurda Kızak Çektirip Penguen Sevdirecek

Türkiye’nin en büyük soğuk hava deposu üreticisi Cantek, dünyanın ilk dağ havasına sahip ‘kar adası’nı Antalya’da kurmayı planlıyor. Birkaç ay içinde başlayacak proje ile Antalya’da denize çok yakın bir noktada 1500 metrekarelik yarım küre şeklinde kapalı alan oluşturulacak. Doğadaki karın aynısının yağdırılacağı Kar Ada’da isteyen sibirya

Radikal Gazetesi
Cantek, Antalya'da 45 Derece Sıcakta Kurda Kızak Çektirip Penguen Sevdirecek

Türkiye’nin en büyük soğuk hava deposu üreticisi Cantek, dünyanın ilk dağ havasına sahip ‘kar adası’Antalya’da kurmayı planlıyor. Birkaç ay içinde başlayacak proje ile Antalya’da denize çok yakın bir noktada 1500 metrekarelik yarım küre şeklinde kapalı alan oluşturulacak. Doğadaki karın aynısının yağdırılacağı Kar Ada’da isteyen sibirya kurtlarıyla kayarken, isteyenler penguen havuzunu seyredebilecek. En çok 50 kişinin bulunacağı alana giriş ise su parklarının girişinden yarı yarıya daha ucuz olacak.

‘Antalyalı kışa hasret’

Yurtdışına sattığı soğutmalı tabutlarla ve İngiliz Kraliyet Sarayı’na kurduğu soğuk hava deposuyla tanınan Cantek’in Başkanı Hakan Karaca, Kar Ada’yı bir yıl içinde açacaklarını söyledi. Bu fikrin biraz da duygusal olarak ortaya çıktığını belirten Karaca, Kar Ada fikrinin geçmişini şöyle anlattı:

“Kış mevsiminde 4.5 yaşındaki kızım Bahar kar görsün diye Saklıkent’e gittik. Kızım karı gördüğünde adeta sevinçten çıldırdı, çok sevindi. Kızıma ‘en çok hangi mevsimi seviyorsun’ diye sorulduğunda hâlâ kış diyor. Burada büyük, çocuk herkes kışa hasret. Saklıkent’ten inerken insanlar otomobilinin ön camına kar yığıp inene kadar onu izler. Bu olaydan sonra bir arkadaşım benden saunada kullanmak üzere kar odası istedi. Soğutmayla ilgili her işi yaptığımız için kısa süre sonra bunu tamamladık. Sonra bunu büyük bir alan halinde üretmek aklıma geldi.”

İçinde restoranlar olacak

Cantek Soğutma, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikası içinde 200 metrekarelik laboratuvar alanında kapalı ortamda doğal iklim koşullarını yaratarak kar yağdıran sistemi geliştirdi. Basına tanıtılan sistemle doğal iklim koşullarıyla kar yağması sağlandı. 4 bin 500 metre yükseklikteki atmosfer koşullarının sağlandığı projenin büyüğü, bir yıl içinde tamamlanıp Antalya’da hizmete açılmış olacak.

Hakan Karaca, bu merkezde insanların yazın ortasındayken bile Kar Ada içinde kar altında yemek yiyebileceğini, kartopu oynayıp kayabileceğini söyledi. Eksi 3 derece sıcaklıkta olacak Kar Ada’yı ilk kez Antalya’da kuracaklarını belirten Karaca, projenin daha fazla dikkat çekmesi için yer arayışını özellikle plaja yakın yerlerde sürdürdüklerini vurguladı.

Keyif veren iyonlar...

Karaca, söz konusu proje için 25 mühendisin çalıştığını ve 750 bin avro Ar-Ge harcaması yapıldığını söyledi. Karaca, Kar Ada’ya aynı doğal dağ havasında olduğu gibi insana keyif veren negatif iyonlar püskürtüldüğünü belirtti. Zaten kriz nedeniyle iş olmayınca bu işi denediklerini anlatan Karaca, “Dağ havası yarattık. Kar yağdırdık. Ortama, insanı rahatlatan, negatif iyon püskürtmeye kadar düşündük. Kar yağdırmak için suyun oluşumuna kadar gidip atmosferi inceledik. Binlerce kar çeşidi arasından en iyisini en doğalını bulup onu ürettik” dedi.

Afrika’ya da kuracak

Hakan Karaca hedeflerinin bundan sonra kar görmeyen her ülkeye bu sistemi kurmak olduğunu söylüyor. “Karabüklüyüm ama Antalya’da 20 yılda çok şey kazandım. Önce Antalya’ya kuracağım. Teknik olarak işletmesini de yapacağım” diyen Karaca, Kar Ada’dan Kuzey Afrika ülkelerine de kurmayı planladığını ifade ediyor. Cantek Kar Ada’yı teknik olarak işletecek ancak eğlence merkezinin işletmesi başka bir şirketi elinde olacak.

Etiyopya’da ilk mezbahayı Cantek kurdu

Cantek Soğutma Başkanı Hakan Karaca, kısa süre önce bir Afrika ülkesi olan Etiyopya’nın ilk mezbahasını tamamlayıp teslim ettiklerini söyledi. Bu ülkede genellikle et tüketildiğini ancak soğuk hava deposu olmadığı için çok hijyenik olmayan ortamlarda kısa süre içinde tüketildiğini anlatan Karaca, ilk soğuk hava deposuyla et fiyatlarının da düştüğünü ifade etti. Ülkenin başkenti Addis Ababa’da bir özel sektör yatırımcısı için kurulan mezbahaya toplam 5 milyon avro yatırım yapılırken Cantek 500 bin avroluk kısmını üstlendi. Mezbahanın 3 bin küçük, 2 bin adet de büyük baş hayvan kapasitesi bulunuyor. Karaca’nın verdiği bilgiye göre burada deve de kesilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cantek-antalyada-45-derece-sicakta-kurda-kizak-cektirip-penguen-sevdirecek_70693.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!