Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cari Açığın İlacı Yenilenebilir Enerji

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, ''Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payını artırmamız gerekiyor'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Cari Açığın İlacı Yenilenebilir Enerji

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, ''Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payını artırmamız gerekiyor'' dedi. İNTES Başkanı Koçoğlu, Türkiye'nin sanayide orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olmak hedefinin olduğunu anımsatarak, bu hedefe ulaşılması için güvenli, istikrarlı ve güçlü bir enerji alt yapısının zorunluluğuna dikkati çekti.
    
Türkiye'nin 10 yıllık dönemde OECD ülkeleri arasında enerji talep artışını en hızlı yaşayan ülke olduğunu belirten Koçoğlu, şunları kaydetti:
    
''Ülkemiz, dünyada 2000 yılından bu yana elektrik ve doğalgazda Çin'den sonra en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumunda. Türkiye'de her yıl enerji tüketimi artarken enerji üretim yatırımları da aynı hızda artıyor. Bütün projeksiyonlar bu eğilimin orta vadede de devam edeceğini gösteriyor. Türkiye'nin sürekli artan enerji talebinin karşılanmasında, sektörün rekabet gücünü korumaya yönelik bir piyasa modelinin uygulamaya konması bu açıdan oldukça önemli.''
    
Cari açığın nedenlerine bakıldığında en önemli etkenin yüksek enerji maliyetleri olduğunun görüldüğünü ifade eden Koçoğlu, ''Enerjide dışa bağımlılığın yüzde 74'ler seviyesinde olduğu ülkemizde petrol ve doğalgazın neredeyse tümü, kömürün ise 5'te 1'i ithal ediliyor. Bu nedenle uluslararası enerji fiyat hareketleri Türkiye'nin cari açığını doğrudan etkiliyor. Cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 2008 yılında yüzde 5,7 iken, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak gerçekleşti. Son 3 yılda devreye giren büyük barajlarla cari açıktan 2.5 milyar dolar azaltılmış oldu. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payını artırmamız gerekiyor'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cari-acigin-ilaci-yenilenebilir-enerji_89810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!