Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çatıda Elektrik Üret, Fazlasını Devlete Sat

Enerjide verimlilik ve tasarrufun artırılmasını öngören Enerji Verimliliği Yasası, mecliste kabul edildi. Yeni yasayla kişilerin güneş ve rüzgâr gibi doğal kaynaklardan kendi elektriklerini üreterek, gerektiğinde bu enerjiyi dağıtım şirketlerine satmalarının yolu açıldı.

Milliyet Gazetesi
1 Çatıda Elektrik Üret, Fazlasını Devlete Sat

nerjide verimlilik ve tasarrufun artırılmasını öngören Enerji Verimliliği Yasası, mecliste kabul edildi. Yeni yasayla kişilerin güneş ve rüzgâr gibi doğal kaynaklardan kendi elektriklerini üreterek, gerektiğinde bu enerjiyi dağıtım şirketlerine satmalarının yolu açıldı.

Elektrik üretimini serbest bırakan yasanın yürürlüğe girmesiyle evlerin çatılarına sıcak su paneline benzeyen güneş pili panelleri takılacak. Güneşten elektrik enerjisi üretmeye olanak veren güneş pilleriyle ortalama bir evin günlük elektrik ihtiyacını (4-5 kilovatsaat) karşılamak mümkün olacak.
10 metrekarelik güneş paneli bir evin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek. Evde elektrik tüketiminin az olduğu zamanlarda, fazla enerji şebekeye satılacak.

Almanya'da teşvik ediyor
Japonya, Almanya ve Amerika gibi güneşten elektrik üreten ülkelere göre 3 saat daha fazla güneş alan Türkiye'de bu teknoloji geçen haftaya kadar sadece su ısıtmada kullanılıyordu.

Türkiye'nin günlük ortalama 7.2 saat güneşlenme süresi olduğunu belirten Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Tanay Sıtkı Uyar, gelişmiş ülkelerde çatılarına güneş pili koyarak elektrik üretenlerin büyük teşvik gördüğünü söyledi. Uyar, "Almanya'da birçok konutun çatısı güneş pili ile kaplanıyor ve üretilen her kilovat elektrik için 54 euro cent teşvik alınıyor. Türkiye'de 20 euro cent'lik teşvik bile yeterli olur. Çünkü bizde güneş alma süresi 3 misli daha fazla" dedi.

13 bin euro'ya mal oluyor
Bir evin elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulacak tesisin 13-14 bin euro'ya malolacağını belirten Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Altuntop da şunları söyledi: "Halen kullandığımız sayaçlar tek taraflı. Bu sayaçlar kullandığımız elektriği ölçüyor. Güneş pili sisteminde ise sayaçlar çift taraflı çalışıyor."

Altuntop, güneş pili sisteminde kullanılan sayaçların ise hem tüketilen elektriği hem de güneş panellerinde üretilerek şebekeye verilen elektriği ölçecek şekilde çift yönlü çalıştığını, faturalandırmanın da bu verilere göre yapıldığını söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi yarısını karşılıyor
Güneş enerjisiyle elektrik üretimini birçok ülke yaptığı programlarla destekliyor. Almanya'da, güneş pillerine yatırımı teşvik etmek için hükümet, üretilen elektriğin kilovatını 54 euro cent'e satın alıyor.

Japonya'da da ailelere yine bu şekilde teşvik kredileri verilirken, Kıbrıs Rum Kesimi'nde çatıya konulacak güneş pili maliyetinin yarısını hükümet karşılıyor.

Amerika'da ise 1997 yılında Clinton tarafından ulusal plan olarak tanıtılan 'milyon çatıya güneş enerjisi' programı hala devam ediyor.
2006'da dünyada güneşten elektrik enerjisi üretimi 7500 megavata yükseldi. Bu üretimin yarısı Japonya, Almanya ve Amerika'da gerçekleştiriliyor.
Her yıl yaklaşık olarak yüzde 40 oranında büyüyen güneş enerjisi sektöründe Çin, İspanya ve Fransa en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.

Elektrik dağıtım şirketleri tarife belirleyecek
Enerji Verimliliği Yasası'ndan önce mevzuatın, şebekeye bağlansa bile satış yapmaya olanak vermediğini belirten Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çağlar, belli bir gücün üzerinde üretim yapanların şebekeye bağlanabileceğini söyledi. Çağlar, şöyle konuştu: "Kendi ihtiyaçları için 200 kilovatsaat ve altında elektrik üretenler elektrik dağıtım şebekesine bağlanabilecek ve ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye satabilecekler. Dünyada yaygın olarak kullanımı artan sistemi Türkiye'de de kurmak istiyoruz."

Mehmet Çağlar, kilovatsaat başına verilecek ücretin dağıtım şirketleri tarafından belirleneceğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/catida-elektrik-uret-fazlasini-devlete-sat_52385.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Fazla günesi olmayan ülkelerde bile senelerce günes isisindan faydalaniyorlar ama biz günesi bol olan Türkiye hala uyumakta, anlam veremiyorum. Ben bu enerjiden faydalanmak istiyorum, bu konuda bana yardimci olursaniz sevinirim. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!