Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çatıdaki Tehlike: Bilinçsizlik!

İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde etkili olan fırtına çatıları uçururken, düşen parçalar can kayıplarına neden oldu. Uzmanlar, çatılardaki tehlikeye bilinçsizliğin neden olduğuna vurgu yaptı.

yapi.com.tr
Çatıdaki Tehlike: Bilinçsizlik!

Önceki gün yaşanan, dün de etkisini hissettiren fırtına korku filmlerini andıran görüntülere yol açtı. Binaların çatıları uçtu, düşen parçalar can kayıplarına neden oldu. Peki böyle bir hava muhalefeti nedeniyle çatıların bu denli zarar görmesi normal mi?

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, “Kuralına uygun yapılan bir çatı uçmaz. Ne var ki ortaya çıkan tablo çok ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Ülke genelindeki yapıların yüzde 20-25’inin çatısında çeşitli sorunlar olduğunu belirten Yaşar Şenal, “Hepsi fırtınada uçmasa da, sorunlu çatı oranının bu denli yüksek olması ciddiye alınmalı.” diye konuştu. Bugün ülkemizde gelişen teknolojinin de desteğiyle kaliteli ürüne ulaşma konusunda sorun olmadığına dikkat çeken Şenal, “Mühendislik olarak da yeterliyiz. Sorunumuz bilinçsizlik.” vurgusu yaptı.

Çatısında hasar oluşan binaların hepsinin eski yapılar olmadığına da dikkat çeken Şenal, “Kimi müteahhit firmalar ilk bakışta göze çarpan cephe gibi bölümlere yani ‘vitrine’ özen gösterirken, çatı için aynı özeni göstermiyor. İnşaat ilerliyor, en son çatıya gelindiğinde kaynak da azalıyor ve ‘en uygun fiyatla çatıyı yapalım’ deniliyor. Kalitenin daha arka planda kaldığı, uygulamanın daha az önemsendiği ama maliyetin daha ön planda olduğu bir yaklaşım, olumsuz sonuçların ortaya çıkmasında önemli bir etken oluyor.” şeklinde konuştu.

Değişen iklim koşullarına dikkat çeken İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise bugünün şartlarına göre üreticilerin de daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sektördeki en önemli sorunun ‘bilgi eksikliği’ olarak değerlendiren Durbakayım, “Deprem için yaşlı binalar riskli diyebiliriz ama çatıda sorun farklı. Eğer yapan kişi yeterli bilgiye sahip değilse bina 6 aylık da olsa çatı uçar.” dedi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu ise ülkemizde malzeme kalitesi açısından bir sorun olmadığına dikkat çekti. Küçükoğlu, “200 ülkeye ihracat yapmamız malzeme konusunda yeterli olduğumuzun göstergesi. Burada temel sorun doğru malzemenin doğru yerde kullanılmaması ve bilinçsizlik.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/catidaki-tehlike-bilincsizlik_188225.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!