Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çeşme'deki 1.2 Milyarlık Yatırımın Önünü Açtık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çeşme Yarımadası'nda toplam 1.2 milyar yatırımla rüzgar enerji santralı kuracak yatırımcılara İzmir'de müjde verdi. Rüzgar enerji santrallarının yapımı için gerekli olan 50 milyon TL'lik iletim hatları ve trafo merkezleri ihalesinin TEİAŞ tarafından Ekim ayında yapılacağını söyleyen Yıldız,

Yeni Asır Gazetesi
Çeşme'deki 1.2 Milyarlık Yatırımın Önünü Açtık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çeşme Yarımadası'nda toplam 1.2 milyar yatırımla rüzgar enerji santralı kuracak yatırımcılara İzmir'de müjde verdi. Rüzgar enerji santrallarının yapımı için gerekli olan 50 milyon TL'lik iletim hatları ve trafo merkezleri ihalesinin TEİAŞ tarafından Ekim ayında yapılacağını söyleyen Yıldız, yatırımcıları sevindirdi.

79. Uluslararası İzmir Fuarı kapsamında düzenlenen "Uluslararası Enerji Türk Zirvesi"nin açılışı için İzmir'e gelen Yıldız, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nun toplantısına da katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan toplantıda Kurul üyelerinden Enda Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri'nin gündeme getirdiği Çeşme Yarımadası'ndaki rüzgar enerji santralı ile ilgili sorunları dinleyen Yıldız, konuyu daha ayrıntılı görüşmek için Ekonomik Kalkınma ve Koodinasyon Kurulu üyelerini Ankara'ya davet etti. İletim hatları yapılmadığı için uzun süredir bekleyen yatırımcılar, iletim hatlarının kurulması ile birlikte yatırımlarına başlayacak.

Destek istediler

İzmir milletvekilleri Taha Aksoy ve Mehmet Tekelioğlu'nun da katıldığı toplantıda kurul üyelerinden Samim Sivri, Barış Kocagöz, Çeşme yarımadasında 12 yatırımcı firma tarafndan gerçekleştirilecek 15 rüzgar santralının en kısa sürede hayata geçmesi için Bakan Taner Yıldız'dan destek istedi. Kurul üyesi Enda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Çeşme'nin Avrupa'nın karasal anlamda en yüksek rüzgar verimliliğine sahip bölgelerinden biri olduğunu, 12 yatırımcı firma ile birlikte 15 rüzgar santralI kurarak yılda yaklaşık 1 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını belirtti. İletim hattı ve trafo merkezlerinin maliyetinin 50 milyon TL olduğunu ve alt yapı projesinin TEİAŞ tarafından yürütüleceğini söyleyen Sivri, 2 yılda tamamlanması öngörülen bu yatırımın en kısa sürede hayata geçirilmesini istedi. Kurul Üyesi, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ise, iletim hatları ile birlikte Genel Kurmay Başkanlığı'nın dinleme cihazlarına rüzgar enerji santrallerine etkisi ile ilgili hazırlanan raporu sordu.

Söz verdi

Konuşmasına İzmir'in kalkınması için böyle bir kurulun oluşturulmasının kent için çok önemli olduğunu söyleyerek başlayan Taner Yıldız, Çeşme'ye kurulacak rüzgar santralları için gereken iletim hatları ve trafo merkezleri için Ekim ayında ihaleye çıkacaklarını söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına çok önem verdiklerini bu noktada her türlü yatırıma destek olduklarını dile getiren Yıldız, "2023 yılı yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsinin harekete geçirildiği bir yıl olacak. Hem kamu hem özel sektör olarak ortak dille yatırımların geliştirilmesini sağlamamız lazım. Yenilenebilir Enerji Kaynakları" ile ilgili kanun tasarısı Ekim ayında açılacak TBMM'de gündeme gelecek ilk iki tasarıdan birisi olacak. Çeşme'deki diğer pürüzlerle ilgili yine konuşup, bir araya gelebiliriz. Sizleri Ankara'ya davet ediyorum. Ankara'da daha geniş bir zamanda görüşerek sorunları çözebiliriz" dedi.

Türkiye'de 46 tane enerji yatırım başvurusunun tamamına itiraz olduğunu dile getiren Yıldız, "Bunda bir gariplik yok mu, sıkıntılı bir durum değil mi? Kamu kesimi HES'lerin 49 yıllık kiralanması sayesinde 62 milyar TL para alacak. Akan suyun ve bizim sürekli baktığımız suyun içinden alacağı paydır" diye konuştu.

Zirvenin ruhuna uygun

Zirve araç trafiğine kapalı olan Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapıldı. Tören öncesi zirvenin ruhuna uygun görüntüler vardı. Açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kullandığı ve hidrojen yakıt pili ile çalışan otomobille geldi. Çıkışta ise, aracı Bakan Yıldız kullandı, ön koltukta da Vali Kıraç oturdu. Bu sırada arka koltuklarda da Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu ve Taha Aksoy oturdu.

Zirve, yarın sona eriyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zirvede çeşitli enerji alternatifleri, yeni fikirler ve teknolojiler gündeme geleceğini ve bu yolla dünyaya ve ülkemize büyük yararlar sağlanacağını dile getirdi. Vali Cahit Kıraç da yaptığı konuşmada, "İzmir'in fuarcılık alanındaki tecrübesi çerçevesinde, yarım kalan EXPO 2015 maceramızı, EXPO 2020 adaylığı ile sürdürmek ve bu kez başarmak istiyoruz" diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle İZFAŞ tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Türk Zirvesi, yarın sona erecek.

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/cesmedeki-1-2-milyarlik-yatirimin-onunu-actik_82409.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!