Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevik Group Yerin 4 Kilometre Altını Görebilecek

Çevik Group, yerin 4 kilometre altına kadar inebilen sondaj makinası ile sıcak su kaynaklarına ulaşmak ve bu noktalarda jeotermal enerji ile çalışan elektrik santralleri kurmak istiyor. İtalya'da yapımı devam eden ve 3 milyon avroya malolocak sondaj makinası sayesinde Türkiye'de bir çok yeni yeraltı zenginliğinin keşfedilmesi bekleniyor.

yapi.com.tr / AA
Çevik Group Yerin 4 Kilometre Altını Görebilecek

Foto: Çevikler Group YKB Halil İbrahim Çevik (İsmail İçer / AA)

Çevik Group, yerin 4 kilometre altına kadar inebilen sondaj makinası ile sıcak su kaynaklarına ulaşmak ve bu noktalarda jeotermal enerji ile çalışan elektrik santralleri kurmak istiyor. İtalya'da yapımı devam eden ve 3 milyon avroya malolocak sondaj makinası sayesinde Türkiye'de bir çok yeni yeraltı zenginliğinin keşfedilmesi bekleniyor.
    
Çevikler Enerji Madencilik Mermer Turizm İnş. San. Tic. Ltd. Şti. ve Karizma Enerji Gaz Petrol Madencilik Mermer İnş. Taah. Nak. Orman San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Çevik, 2012 yılı başında Türkiye'de çalışmalarına başlayacak olan sondaj makinası ile özellikle yeraltındaki sıcak su kaynaklarına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Jeotermal enerjinin Türkiye'nin bir çok bölgesinde bulunduğunu, kullanılmayan kaynakların da bir anlamda israf ediliyor anlamına geldiğini belirten Çevik, şunları söyledi:
    
''Ülkemizde yeraltı ve yerüstü o kadar çok zenginlik var ki biz bunların çok az bir kısmını kullanmaya çalışıyoruz. Dünyada enerji kaynaklarının bulunduğu bölgelerde ciddi sorunlar baş gösteriyor. Ülkemizde de bir çok madenin veya yeraltı zenginliğinin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde madencilerimiz terör olayları nedeniyle rahat çalışamıyor. Ülke olarak yeraltı zenginliklerimizin acilen gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için madencilerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
    
Mesela, bildiğim kadarıyla Türkiye'de yerin 4 kilometre altına inen sondaj makinası yok. İtalya'dan 3 milyon avroya aldığım yerin 4 kilometre altına inebilen sondaj makinası sayesinde, Türkiye'nin önemli yeraltı zenginliklerinin keşfedilmesine ve bu zenginliklerin kullanılmasına katkıda bulunmak istiyorum. Yer kabuğu 35 - 40 kilometre kalınlığında. Bazı yerlerde daha da inceliyor. Biz yerin 4 kilometre altına inmiş değiliz. Bu sondaj makinası veya yeni teknolojileri kullanan madencilerin devletimiz veya hükümetimiz tarafından desteklemesini istiyorum. Çünkü çıkan maden bu ülkenin. Bu zenginlikler hepimizin. Ben sadece makinayı 3 milyon avroya sipariş ettim. Yani sondaj aletinin ekipmanları ve diğer ek malzemeleri ile birlikte bize maliyeti 5-6 milyon avroyu bulacak. Türkiye'de bir ilk olacak bu sondaj makinamızı, 14 ruhsatlı sahamızda daha çok sayıda yeni makina parkı oluşturarak jeotermal enerjiye, verimli sıcak su kaynaklarına ulaşmaya çalışacağız.''
    
Jeotermal elektrik santrali kuracaklar 

Yaklaşık 2 yıldan beri jeotermal enerji ile ilgili çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın bir sonucu olarak İtalya'ya yerin 4 kilometre altına inebilen sondaj makinası siparişi verdiklerini belirten Çevik, krom ve mermer üretimlerine devam edeceklerini ancak bundan sonraki tüm yatırımlarını jeotermal enerji alanında yapmak istediklerini kaydetti.
2012 yılının ilk aylarında sondaj çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Halil İbrahim Çevik, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ülkemizin elektrik enerjisine ihtiyacı var. 2012 yılının ilk ayarında İzmir ve Muğla civarında yapacağımız sondajlarda yüksek ısılı sıcak su kaynağı bulduğumuz noktalara jeotermal enerji ile çalışan elektrik santralleri kuracağız. Türkiye'nin bir çok bölgesinde krom ve demir madenimiz var. Dünya jeotermal enerji ile elektrik üretimine büyük önem veriyor. İzlanda 32 bin megawatt elektriğini jeotermal enerjiden elde ediyor. Türkiye bu işin henüz başında. Su akacak ama biz bakmayacağız. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi değerlendireceğiz. Şunu özetle belirtmek isterim ki biz Çevik Group olarak jeotermal enerji ile ilgili olarak 2012 yılında araştırma-geliştirmeye 25-30 milyon avro ayıracağız.''

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevik-group-yerin-4-kilometre-altini-gorebilecek_88750.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!