Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre Düzeni Planı, Revizyonlara Rağmen Endişeleri Gidermekten Uzak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yapılan revizyonların, sanayicinin soru işaretlerini ve endişelerini gidermekten uzak olduğunu belirterek, ''Sanayicimiz, belirsizlik ve tedirginlik içindedir, deyim yerindeyse İstanbullu sanayici adeta diken üstündedir. Öncelikle sanayici,

yapi.com.tr / AA
Çevre Düzeni Planı, Revizyonlara Rağmen Endişeleri Gidermekten Uzak

Foto: Sinan Gül (AA)

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul Sanayi Forumu 2012 Yılı 1. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda, İstanbul'un yenilenmeye, yeniden tanzim edilmeye ihtiyaç duyduğunu, son dönemde altyapı yatırımlarından alan düzenlemelerine, bina yenilenmelerine kadar İstanbul çok olumlu bir yenilenme sürecine girdiğini kaydetti.

Mevcut durum itibarıyla İstanbul'un geleceğine ve değişimini yönetmeye dair en önemli referansın 1/100.000 ölçekli plan olduğuna dikkati çeken Küçük, plan çerçevesinde İstanbul'da konut, sanayi, rekreasyon, tarım ve benzeri alanlar yeniden belirlendiğini hatırlattı.

Küçük, sanayinin payı azaltılarak, İstanbul'un finans, ticaret, hizmetler, kültür ve turizm ağırlıklı bir yapıya taşınmasının, uzun yıllardır dile getirilen bir yaklaşım olduğunu, bu mantığın, 1/100.000 ölçekli plana da yansıdığını belirterek, ''Plan kapsamında, sanayimize, Türkiye ve İstanbul ekonomisindeki ağırlığı ile orantılı bir önemin verilmediği yönündeki görüşümüzü daha önce de çeşitli vesilelerle ifade etmiştik. Sanayi şehre ait bir faaliyettir, sanayi ile şehir arasında karşılıklı bağımlılık üzerine kurulu bir ilişki vardır. Nitekim bu, İstanbul için de böyledir. 1950'lerden itibaren İstanbul'un ekonomisindeki ve nüfusundaki büyümenin arkasındaki dinamik, sanayi olmuştur'' diye konuştu.

2011 yılında İstanbul'da istihdam edilen 4 milyon 211 bin kişinin 1 milyon 677 bininin, yani İstanbul'daki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40'ının sanayi sektöründe istihdam edildiğine, Türkiye genelinde toplam istihdamın yüzde 26,3'ünün sanayi sektöründe bulunduğuna değinen Küçük, İstanbul için sanayi sektörünün, Türkiye genelinden daha farklı bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Küçük, ''İstihdamın yüzde 40'ını aileleriyle birlikte düşündüğümüzde çok büyük bir nüfus söz konusudur. Bu rakamlar, İstanbul sanayinin hassasiyet ve önemini açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının yüzde 38'ine ev sahipliği yapan, çalışan nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını sanayide istihdam eden İstanbul'un, sanayi fonksiyonundan kolayca vazgeçeceğini düşünmek, şehrin ekonomik ve sosyal gerçekleriyle örtüşmemektedir'' dedi.

İstanbul ölçeğinde bir ekonomiyi sanayisiz düşünmenin gerçekçi olmadığını belirten Küçük, ''Bu toplantı için sanayiciler olarak bizim en net mesajımız şudur ki; sanayisiz bir İstanbul düşünülemez, İstanbul'da sanayi mutlaka olmalıdır ve her zaman olacaktır'' diye konuştu.

Küçük, İstanbul'da sanayinin yerleşimi ve sektörel içeriğinin zaman içinde, Türkiye ve dünya ekonomisindeki değişime paralel şekilde değiştiğini ve bundan sonra da değişeceğini kaydederek, bundan sonrası için hedefin, ''değişimi yönetmek ve kendiliğinden akışına bırakmak yerine, kontrollü, planlı, sosyal ve ekonomik maliyetleri en aza indirecek şekilde gerçekleştirmek'' olması gerektiğini söyledi.

Bir şehrin kültür, turizm, finans, ticaret, moda merkezi olmasının, sanayiden vazgeçmesi anlamına gelmediğini vurgulayan Küçük, İstanbullu sanayicilerin, sanayinin yanında, İstanbul'un diğer özelliklerine ve değerlerine sahip çıktığını ve hepsini önemsediğini ifade etti.

''Tablo, sanayicimizi endişeye sevk etmektedir''

Tanıl Küçük, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında sanayi alanı olarak belirlenmiş alanların dışında kalan üretim tesislerinin geleceğine ilişkin soru işaretlerinin ortaya çıktığını kaydederek, planda yapılan revizyon çerçevesinde mevcut sanayinin tevsi yapmasına izin vermeyen plan notunun, ''kendi parselini aşmayacak şekilde'' olarak yeniden düzenlendiğini, mevcut sanayi tesislerinin ekonomik ömrünü tamamlayana kadar mevcudiyetlerini sürdürecek olmalarının eklendiğini anlattı.

Yapılan bu revizyonların sanayicinin soru işaretlerini ve endişelerini gidermekten uzak olduğunu dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

''Sanayicimiz, belirsizlik ve tedirginlik içindedir, deyim yerindeyse İstanbullu sanayici adeta diken üstündedir. Öncelikle sanayici, tesisini büyütme, yeni yatırım yapma, rekabet gücünü artırma imkanından mahrum kalmıştır.

Plan çerçevesinde İstanbul'da yeni sanayileşmeye izin verilmemekte, mevcut organize sanayi bölgelerinin kapasitesinin doldurulması önerilmektedir. Gidilmesi önerilen organize sanayi bölgelerinde ise, deyim yerindeyse adeta astronomik diyebileceğimiz fiyatlar talep edilmekte, ortalama bir KOBİ'nin üretim faaliyetini yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu arsa için ödenecek para, milyon dolar veya avrolarla ifade edilmektedir.

Yüzde 99'u KOBİ ölçeğindeki işletmelerden oluşan İstanbul sanayinin böyle bir sermaye yapısı yoktur. Bu miktarlarda arsa parasını ödedikten sonra, bir de üzerine inşaat yapması ve üretim alt yapısını kurması, bizim sanayicimizin finansman imkanlarını aşan bir fantezi, bir hayaldir. Genişleme için, organize sanayi bölgelerinin dışında önerilen uygun fiyatlı yerler gündeme gelmekle birlikte, bu yerler çoğunlukla kabul edilebilir mesafelerin dışında kalabilmektedir.

Fabrika sadece üretim alanı değil, ekonomik faaliyetle birlikte, aynı zamanda, çevresinde sosyal hayatın da örgütlendiği bir birimdir. Ortalama hayat standartlarından uzak, çalışanların aileleriyle birlikte kalmaktan imtina edeceği, kalifiye elemanları ikna etmekte, ihracat yapıyorsanız yurt dışından konuklarınızı misafir etmekte zorlanacağınız bölgeler, sanayimizin mekan ihtiyacına cevap verememektedir. Dolayısıyla, sanayinin yerleşimi düşünülürken, sosyal boyutun, sosyal dönüşümün de mutlaka dikkate alınması gerekmektedir. Bu sorunları aşmak üzere İstanbul'un doğu ve batı aksında sanayimize arsa tahsisi gündeme gelebilmelidir. Ayrıca, elbette çevre ile uyumlu fiziksel alt yapının hazırlanması, ulaşım, lojistik imkanların düşünülmesi gerekmektedir.''

Küçük, bir seçenek olarak, ıslah organize sanayi bölgeleri gündeme geldiğini, ancak, burada da uygulamada zorluklar çıktığını belirterek, çoğu sektörün yan sanayi ile birlikte düşünülmesi gerektiğini ve ekonomik ömrünü sürdürmesine izin verilen sanayicinin ruhsat konusunda sorunlarla karşılaştığını kaydetti.

İstanbul'da sanayinin önünün tıkandığını düşündüren bir tablo olduğu görüşünü dile getiren Küçük, ''Önümüzdeki sürecin nasıl işleyeceği net değildir. Bu tablo, sanayicimizi doğal olarak endişeye sevk etmektedir. Hem ülke hem İstanbul ekonomisinde ve sosyal hayatında bu kadar önemli yer tutan sanayi sektörü üzerindeki bu belirsizlik ortamına, bu tıkanmışlık görüntüsüne izin verilmemelidir'' diye konuştu.

Küçük, tek tek hassasiyetlerin, İstanbul ve İstanbul sanayi için kümülatif bir sinerjiye ve çözüm odaklı kurumsal bir işleyişe taşımak gerektiğine dikkati çekerek, ilk adım olarak, ilgili tüm bakanlık ve birimlerin katılımıyla bu konuda devamlı bir çalışma komitesi oluşturmayı önerdi ve İSO olarak bu yapının sekreteryasını üstlenmeye ve yürütmeye hazır olduklarını bildirdi.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-duzeni-plani-revizyonlara-ragmen-endiseleri-gidermekten-uzak_91097.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!