Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre, Ekonomileri Vuracak

“Küresel Biyolojik Çeşitlilik Görünümü” başlıklı rapora göre biyolojik çeşitlilik, bugüne kadar görülmemiş bir hızla yok oluyor. Raporda, çevre tahribatıyla doğal kaynaklardaki kayıpların çok yakında ulusal ekonomileri vurabileceği vurgulandı.

Cumhuriyet Gazetesi
Çevre, Ekonomileri Vuracak

“Küresel Biyolojik Çeşitlilik Görünümü” başlıklı rapora göre biyolojik çeşitlilik, bugüne kadar görülmemiş bir hızla yok oluyor. Raporda, çevre tahribatıyla doğal kaynaklardaki kayıpların çok yakında ulusal ekonomileri vurabileceği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM), dünyada hızla yok olan biyolojik çeşitliliğin, çok yakında ulusal ekonomileri vurabileceği uyarısında bulundu. BM, “Küresel Biyolojik Çeşitlilik Görünümü” (GBO-3) raporunda bazı ekosistemlerin yakında “kritik aşamaya” gelebileceği, ormanların ve mercan resiflerinin hızla yok olabileceği, akarsuların yosunla kaplanacağı belirtildi. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) Yürütme Sekreteri Ahmed Djoglaf, biyolojik çeşitliliğin bugüne kadar görülmemiş oranda yok olduğunu, geçmişe göre bin kez daha hızlı bir kayıpla karşı karşıya olabileceğimizi söyledi. Raporda, omurgalı hayvanların da 1970-2006 arasında üçte bir oranında azaldığı vurgulandı.

Johannesburg’da 2002 yılında düzenlenen zirvede 2010’a kadar biyolojik çeşitlilik kaybının büyük oranda önlenmesi hedeflenmişti. Ancak GBO-3 raporunda, hükümetlerin zirvede belirlenen 21 hedefin hiçbirine ulaşamadığı, küresel düzeyde de hedeflerin tutturulamadığı vurgulandı.

Hedefler arasında çevrenin tahribatının azaltılması, biyolojik çeşitlilik açısından zengin bölgelerin en az yüzde 10’unun koruma altına alınması ve uluslararası ticaretin canlıların neslini tüketmesine izin verilmemesi bulunuyordu. Canlı türlerinin korunması konusunda bazı bölgelerde ilerleme sağlansa da küresel olarak başarısız olunması, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlıların sayısını arttırdı.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Genel Başkan Yardımcısı Bill Jackson, memelilerin yüzde 21’inin, karada ve suda yaşayabilen canlıların yüzde 30’unun, kuşların yüzde 12’sinin, mercan resiflerinin yüzde 27’sinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

“Ekosistemler ve Biyolojik Çeşitliliğin Ekonomisi” (TEEB) başlıklı projeyle de doğal kaynakların kaybıyla oluşan ekonomik zararın hesabı yapılıyor. Örneğin ormanların kaybıyla ortaya çıkan ekonomik zarar 2-5 trilyon dolar ve bu rakam dünyada yaşanan son mali krizin yarattığı kaybın üstünde. BM Çevre Programı (UNEP) Başkanı Achim Steiner de birçok ekonominin, hayvanların, bitkilerin ve diğer canlı türlerinin sağlıklı ve işlevsel bir ekosistemdeki rolünün değerini görmezden geldiğini, insanlığın, biyolojik çeşitlilik olmadan bir şekilde devam edebileceğimiz yanılsamasını yarattığını vurguluyor.

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-ekonomileri-vuracak_79352.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!