Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre Konseyi: Kıyılarımız da Yok Ediliyor

Konsey adına Kafaoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, Kıyı Kanunu'nun bazı maddelerinin kıyıları yapılaşmaya açacak şekilde değiştirildiği, kıyı yapılaşması için yatırımcıya plan değişikliği gibi teşviklerin verildiği vurgulanıyor.

Cumhuriyet Gazetesi



stanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, özellikle son yıllarda kamusal alan olan kıyılarımızın hızla ve çeşitli yollarla yok edilmeye çalışıldığını belirterek " Bu konuda en büyük yanlış Çevre Yasası'nda yer alan 'Kirleten öder' ilkesi ve ceza ertelemeleridir. Bu gibi ilkeler kirletilmeden önlem alınmasını değil, kirletmeyi teşvik etmektir" dedi.

Konsey adına Kafaoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, Kıyı Kanunu'nun bazı maddelerinin kıyıları yapılaşmaya açacak şekilde değiştirildiği, kıyı yapılaşması için yatırımcıya plan değişikliği gibi teşviklerin verildiği vurgulanarak şöyle devam edildi:

Yapılaşmaya açılıyor
"Kıyılarda habitat oluşturan milyonlarca canlı, cansız varlıkların uyum içinde olduğu kıyı ekosistemi hiç dikkate alınmamaktadır. Doldurulmakta olan kıyılar deprem riskine karşı kamusal alan olması düşünülmeden yapılaşmaya açılıyor. Doğanın maliyetinin sıfır kabul edilerek yeşil muhasebeyi kullanmak istemeyen, özel çıkarı toplumsal çıkarın önünde koşturan bir hükümet anlayışı ve bununla ilgili ihaleler kıyılarımızı şimdiden boğmakta ve tehdit etmektedir. Ne yazık ki kıyılardaki tahribi en son öğrenenler sivil toplum kuruluşları ile halktır."

Marmaray projesi ile ilgili olarak da Kafaoğlu, "Bu proje balık göçleri ve deniz canlı hareketleri araştırmaları yapılmadan hazırlanmıştır. Ayrıca 3. köprü de doğal alanların tahribi ama asıl köklü ulaşım çözümü değildir. Bazı kişilerin özel rantları için özel yasaların çıkarılmasını yanlış buluyoruz" dedi. Gökçeada'da deniz parkı koruma alanındaki türlerin ve biyoçeşitliliğin titizlikle takipçisi olduklarını anımsatan Kafaoğlu, balık çiftliklerinin bir an önce sağlıklı bir alana taşınmasını ve denizlerdeki kirliliğin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kafaoğlu özetle şu görüşlere yer verdi: "Tarım, orman ve su kaynaklarının amaç dışı kullanılması hem deniz ve kıyılarımızın can çekişmesine hem de verimli alan kaybına yol açıyor. Meslek odaları, üniversiteler, STK'ler işbirliği içindedir. Hükümetlerin anayasaya ve çevre haklarına ters düşen bu yanlışlıklardan dönmesi için sonuna kadar uğraşacağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-konseyi-kiyilarimiz-da-yok-ediliyor_50470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!