Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Süper Yetkiler Verildi

TBMM'de görüşülmeye devam eden torba kanun teklifine gece yarısı AK Parti tarafından TMMOB ile ilgili önerge Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilerini de genişletti. Bakanlık imar planlarını tek başına yapan kurum haline geldi.

yapi.com.tr
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Süper Yetkiler Verildi

Radikal'in haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, idarelerce onaylanmış, mevcut durumu gösteren halihazır haritalar, parselasyon planları ile teknik ve idari düzenlemeleri içeren planların değişiklik ve revizyonlarında ilk müellifin görüşü ve izni aranmayacak. Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen esaslara göre, mimari estetik komisyonu kuracak. Komisyon, yapıların ve onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye yetkili olacak. Özgün fikir ifade etmeyenlerde yapılacak değişikliklerde ilk müellifinin görüşü aranmayacak. Daha önceki uygulamaya göre Çevri ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirli bir alanda plan-proje ve uygulamaya yapabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ya da ‘riskli’ alan ilan edilmesi gerekiyordu. Ancak AK Parti ’nin gece yarısı verdiği önerge ile kamu mülklerinden özel mülklere kadar bütün mülklerde –şartsız- plan ve proje yapmaya, ruhsat vermeye, hatta yıkım kararı almaya ve yapmaya kadar yetki aldı.

Cazibe merkezi haline gelecek

Meclis’te önceki gece ayrıca endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinin, cazibe merkezleri haline getirilmesi amacıyla AK Parti tarafından önerge de verildi. Kabul edilen önergeye göre; yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedelleri bu bölgeler içerisinde indirimli olarak uygulanacak. Yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli, yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilecek. Bu bedel, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 1,5’undan az olamayacak. Hizmet bedeli oranı, yapım süresi iki yılı aşan iş için yıllık yüzde 5 artırılacak ve yapım süresi iki yıldan daha az olan işler için yıllık yüzde 5 azaltılacak. Bu bedele, katma değer vergisi ile yapı denetim kuruluşu tarafından talep edilen, taşıyıcı sisteme ilişkin olmayan malzeme ve imalatlar konusunda yapı müteahhidince yaptırılacak olan laboratuvar deneylerinin masrafları dahil olmayacak. Yapı denetim kuruluşu, yapı sahibinden başka bir ad altında, ayrıca hiçbir bedel talebinde bulunamayacak. Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan tüm yapılar için yüzde 75 indirimli uygulanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-ve-sehircilik-bakanligina-super-yetkiler-verildi_110545.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!