Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat Yapısı ve Görevleri Netleşiyor

Kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve tesislerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması ve yaptırılması uygulaması, isteğe bağlı hale getirildi. Depreme karşı dayanıksız yapılar ile imar mevzuatına, plan, proje ve eklerine aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini ve uygulamalarını yapmak veya yaptırmak

yapi.com.tr / AA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat Yapısı ve Görevleri Netleşiyor

BR>    
'Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü' kuruldu
    
KHK ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kurulurken, genel müdürlüğün görevleri de belirlendi.
Bu genel müdürlük, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirleyecek ve bu alanların sınırlarını tescil edecek. Tabiat varlıkları ve doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirleyecek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil edecek, yönetecek ve yönetilmesini sağlayacak. Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal SİT alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların kullanma ve yapılaşmaya yönelik ilke kararlarını belirleyecek ve her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapacak, yaptıracak, değiştirecek, uygulayacak veya uygulanmasını sağlayacak.
    
Tabiat varlıkları, doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel SİT'ler ile koruma statüsü bulunan diğer alanların çakıştığı yerlerde koruma ve kullanma esaslarını ilgili bakanlıkların görüşünü alarak belirleyecek ve bu alanların kısmen veya tamamen hangi idarelerce yönetileceğine karar verecek, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapacak, yaptıracak ve onaylayacak.

Orman alanları dışında yer alan korunması gerekli taşınmaz tabiat varlıkları, koruma alanları ve doğal SİT alanlarının bakanlıkça belirlenen ilke kararlarına, onaylanan planlara uygun olarak kullanılmak üzere tahsisini gerçekleştirecek, uygulamaların tahsis şartlarına uygun olarak gerçekleşmesini izleyecek ve denetleyecek.
    
Orman ve orman rejimine tabi olmayan yerlerde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tespit edilen veya ettirilen tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri diğer koruma alanları ile Bakanlıkça tespit edilen doğal SİT alanları, tabiat varlıkları ve bunların koruma alanlarının tescil ve ilanı bakanın onayı ile yapılacak. Bakanlıkça yapı yasağı önerilen tabiat varlıkları ve doğal SİT alanları dahil orman rejimine tabi olmayan bütün koruma alanları, Bakanlar Kurulu kararı ile tescil ve ilan edilecek. Uygulama imar planı kararı ile yapı yasağı getirilen özel mülkiyete konu alanlara ilişkin arazi ve arsa düzenlemesi, trampa veya kamulaştırma işlemleri, bu alanların yönetimi ve işletmesini üstlenen kuruluşlarca veya bakanlıkça gerçekleştirilecek.
    
Planların ilan edilmesi ve imar planı aranmayacak yapılar, köylerdeki yapılaşma
    
KHK ile İmar Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, planlar onay tarihinden itibaren valilikçe ve belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilecek.

Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmayacak. Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olacak. Etüt ve projelerin sorumluluğu mükellifi olan mimar ve mühendislere ait olacak. Bu yapılar valilikçe ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro planlarına işlenecek.
    
Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan ve entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar, yapı ruhsatı alınarak inşa edilecek. Tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların denetimine yönelik fenni mesuliyet, mimar ve mühendislerce üstlenilecek.
Köy yerleşik alan sınırı içerisinde, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri uygulanmayacak. Köy yerleşik alan sınırlarının parselleri bölmesi durumunda, yerleşik alan sınırı söz konusu kanun hükümlerine tabi olmaksızın ifraz hattı olarak kabul edilecek.
    
İl çevre düzeni planında açıkça belirtilmediği takdirde, ihtiyaç duyulması halinde, köyün gelişme potansiyeli ve gelişme düzeyi de dikkate alınarak köy yerleşik alan sınırları ve özel kanunlara ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu alanlarda yapılaşma kararı ve ifraz şartları belediye sınırı il sınırı olan yerlerde büyükşehir belediye meclisi, diğer yerlerde il genel meclisi kararı ile belirlenecek.

KHK'da köylerde yapılaşma, mera, yaylak ve kışlakların kullanım kriterleri de düzenlendi.
Mera, yaylak ve kışlakların geleneksel kullanım amacıyla geçici yerleşme yeri olarak uygun görülen kısımları valilikçe bu amaçla kurulacak bir komisyon tarafından tespit edilecek. Bu yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescilleri yapılacak. Bu taşınmazlar, bu madde kapsamında kullanılmak ve değerlendirilmek üzere, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalanlar ilgili belediyelerine, diğer alanlarda kalanlar ise il özel idarelerine veya özel kanunlarla belirlenen ilgili idarelere tahsis edilecek.
    
Mera, yaylak ve kışlakların 12 Mart 1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen turizm merkezleri ile kültür ve turizm gelişim bölgeleri kapsamında kalan kısımları, ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescil edilecek ve bu yerler, 2634 sayılı Kanun çerçevesinde kullanılmak ve değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilecek.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: kurum çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-ve-sehircilik-bakanliginin-teskilat-yapisi-ve-gorevleri-netlesiyor_88771.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!