Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çiftalan'da Yeni Şehir Sevinci

Başbakan'ın yeni şehir projesine sevinen Eyüp'ün Çiftalan köyü, maden ocağı kapanınca ıssız bir yere dönmüş. Köylüler, "İşsizlik bitecek, sahilimiz de canlanacak" diyor.

Sabah Gazetesi
Çiftalan'da Yeni Şehir Sevinci

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa yakasında Karadeniz sahiline kurulması planlanan yeni şehir projesi, işsizlik ve çocukların eğitimi nedeniyle büyük göç yaşanan Eyüp'ün Çiftalan köyünde büyük sevinç yarattı. Göç nedeniyle nüfusu yarı yarıya düşen köyde, bir zamanlar en büyük geçim kaynağı hayvancılık ve maden ocakları olduğunu söyleyen kahvehane işletmecisi Levent Doğan (40), 15 yıldır kahvehane işlettiğini belirterek şunları söyledi:

Ulaşım bile sorun

"Önceden köy dolu olduğu için benim de ekmek param çıkıyordu. Ama işsizlik ve çocukların eğitimi için göç başlayınca işler bitti. Kahvehaneye çay alamıyorum desem yeridir. Maden ocakları gidince işsizlik sorunu ortaya çıktı. Şimdi bir tane maden ocağı kaldı. Oda deniz kenarında bulunuyor. Çocuklarımız denize gitmek istediğinde diğer köyün plajına götürmek zorunda kalıyoruz. Bu proje sayesinde hem işsizlik sorunu ortadan kalkacak, hem de sahilimiz kamyonların geçtiği bir sahil yerine insanların yüzdüğü bir sahil olacak. Toprakla doldurulan çukurlar da tehlike olmaktan çıkacak. Çukurlar yüzünden mezarlığımız bile kaydı. Ölülerimizi taşıdık."

Köylerinin Taksim'e 28 kilometre mesafede olduğunu söyleyen Doğan, "En önemli sorunumuz ulaşım. Arabası olanlar olmayanlara yardım ediyor. Buradan Taksim'e gitmek için Kemerburgaz'a gidip oradan otobüse biniyorduk. Proje ile toprak olan yolumuz 3. köprü otobanı olacak. Proje bittiğinde Taksim'e gitmeye gerek kalmayacak. Taksim ayağımıza gelecek. Çocuklarımızın taşımalı eğitim ile okumasına gerek kalmayacak" diye konuştu. 1914 yılında köylerinde tren hattı olduğunu belirten Doğan, "Buradan Kağıthane'ye kömür gidiyormuş. Burayı geliştirecek olan tren yolunu kaybettik ama 90 yıl sonra köyümüz yeni bir şehir olacak" dedi.

Maden ocağı olduğu için denizi kullanamadıklarını söyleyen 44 yaşındaki Harun Gürhaner ise, "Bir maden ocağı hala aktif durumda olduğu için denizi kullanamıyoruz. Bırakın köylüyü, muhtar, ormancı bile oraya gidemiyor. Ama proje hayata geçtiğinde buralarda bir devir sona erecek. İnsanlar para kazanmak ve ısınmak için kışın denize girerek çuval çuval kömür topluyordu. Burada şehirleşme olduğunda sahilimizde plajlar, yürüyüş yolları belki de kafeler olacak. İnsanlar artık kömür toplamaya değil çocuklarıyla birlikte oltalarını alarak balık tutmaya gidecek" dedi.

Geleceği planlamak

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ise şöyle konuştu: Ülkemiz, geçmişte yapılan hatalar nedeni ile kötü bir şehirleşme evrimi geçirdi. İstanbul'a yapılması düşünülen iki yeni şehir zihniyet dönüşümü sağlaması açısından önemli. Nasıl ki bir dönem numune hastaneleri yapılıp hastanecilik uygulamasına örnek teşkil etti ise, iki yeni şehir de örnek şehir olması bağlamında değerlendirilmelidir. Planlı ve düzgün şehri görenler plansız ve çarpık yapılaşma kıskacından kurtaracak formüllere daha sıcak bakacaktır. Bu süreç, var olan yapılar için değişimi ve dönüşümü tetikleyecektir. Toplumsal desteği artıracaktır. Günü kurtaran değil geleceği planlayan bir yaklaşım olması açısından iki yeni şehir projesi bu açıdan önemli.

Haber: Deniz DERİN



2 şehire meclis onayı

İki yeni şehir projesinin Avrupa Yakası ayağıyla ilgili arazi çalışmalarının ilk adımı dün atıldı. Maden ocaklarının bulunduğu bölgenin rehabilite çalışmaları için Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oybirliğiyle geçti. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'nün, Başbakan Erdoğan'ın iki yeni şehir projesiyle ilgili olarak 9 Mayıs günü, Arnavutköy Bolluca, Yeniköy- Durusu hattındaki alanların inşaat yıkıntı ve hafriyat toprağı ile rehabilite edilmesi için Büyükşehir Meclisi'ne teklif verdiği ortaya çıktı. Büyükşehir Hukuk Komisyonu ile Tarım- Orman ve Köy Komisyonu'nun müşterek raporuyla meclise sunulan teklif kapsamında, çevre kirliliği oluşturan bölgenin inşaat yıkıntı, toprak ile bertaraf edilerek rehabilitasyona hazır hale getirilmesi için ön izin isteniyor. Orman Bölge Müdürlüğü yetkisinde bulunan işlemin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından dolgu yapma, zemin düzenleme çalışmalarına başlanacak.

Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda da Bolluca bölgesiyle ilgili rehabilite iznini görüşeceği öğrenildi. Bu arada üçüncü köprü ile Kuzey Marmara Çevre Otoyolu projesinden çıkarılacak olan inşaat ve toprak, Terkos Gölü'nün kuzey kısmında 400 kilometrekarelik bir havza içerisinde farklı noktalarda bulunan kömür ve maden ocaklarının rehabilitasyonu için kullanılacak. Başbakan Erdoğan, maden ocaklarıyla bölgede bozulan ekolojik dengenin 40 bin hektarlık yeni şehir alanıyla yeniden yeşile ve hayata kavuşacağını açıklamıştı.

Haber: Zeynel YAMAN



Daha güvenli olursa niye taşınmayalım

Metin Mollahmetoğlu (Pendik): İlkokuldayken, "Babam her şeyi doğru yapar" diye bir söz vardı. Ben de diyorum ki "Benim Çılgın projelerine sonuna kadar destek veriyoruz.

Mustafa Tığ (Bağcılar): 1969'da 17 liraya 100 metrekare yer aldım. Bağcılar, tarlaydı. Ayak izi bile yoktu. Gecekondu yapıp oturdum. Bağcılar'ın bu duruma gelmesi için 40 yıl bekledim. Tarla olan Bağcılar'a şimdi tramvay geliyor. Bağcılar'da altında kahvem olan binam var. Oraya giderek tekrar başladığım yere döneceksem gitmem.

Efendi Karademir (Kartal): Proje gerçekten de çok güzel. Trafikten yana çok dertliyiz. Bu proje trafiği de rahatlatır. Başbakanımızı kutluyorum. Kartal'da özellikle kıyı şeridi doldurma. Bu nedenle yeni şehir depreme karşı dayanıklı olur ve fayda sağlar.

Mehmet Arslan (Bahçelievler): Bahçelievler'deki evimin kredisini hâlâ ödüyorum. 35 bin TL borcum kaldı. Japonya'da depremin sonuçlarını gördük. Proje bu anlamda mantıklı. Oraya taşınırım giderim ama işyerim Bakırköy'de. Karadeniz'den işyerime nasıl gelip gideceğim? Başbakan'ın projenin detaylarını biraz açıklaması gerekiyor.

İlhami Çetin (Zeytinburnu): Bu bölge deprem anlamında çok riskli. Daha sağlam bir binada oturacaksam, itfaiye sokağıma daha rahat girecekse, çocuğum için okul olursa, neden gitmeyeyim? O bölgede tam donanımla ulaşım ağı olacak mı?

Gürsel Doğru (Bağcılar): 6 ay önce daire aldım. Daha 40 bin TL borcum var. 20 yıldır aynı yerde oturuyorum. İnsanların alıştığı yerden ayrılmaları zor. Yaşam alanları ve deprem açısından düşünürsek, mantıklı olan gitmek. Bildiğim kadarıyla o bölgenin çok güzel manzarası var ve Karadeniz sahili.

İbrahim Ayazoğlu (Pendik): Proje tek kelimeyle süper. İstanbul turistik açıdan da atlama yapacak. Kanal İstanbul ile tehlikeli tankerler artık Boğaz'dan geçemeyecek. Trafik rahatlayacak. Sinir, stres bitecek.

Ahmet Lefzan (Maltepe): Tıpkı Kanal İstanbul gibi bu projenin de uygulanıp uygulanmayacağı hususunda çekincelerim var. Yeni kurulacak şehre buralardan nüfus kaydırılacağı söylendi. Ben buraları ölsem de bırakmam. Ayrıca bunun söylendiği gibi depreme hazırlık amacıyla yapıldığına inanmıyorum.

Haber: Erdoğan YAPIK

ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/ciftalanda-yeni-sehir-sevinci_87331.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!