Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Çılgın' Kararların Alındığı Bir Ortamda Sinan'ı Anmak

Mimar Sinan’ı 426. ölüm yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası, "Büyük Usta’nın, mimarlık ve şehircilik açısından 'çılgın' kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle ve O’na saygısızlık anlamına gelmektedir" dedi.

yapi.com.tr
'Çılgın' Kararların Alındığı Bir Ortamda Sinan'ı Anmak

Foto: Ataşehir'de inşa edilen Mimar Sinan Camii

Çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örneklerini mimarlığın evrensel değerleriyle buluşturan Mimar Sinan’ın eserlerinin günümüzde dahi bulundukları kentleri biçimlendirmekte olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Koca Sinan’ı andığımız bugünlerde, ne yazık ki toplumumuza 'uygarlığımızın esenlikli bir geleceği' adına güzel şeylerden söz edemiyoruz" görüşüne yer verildi.

"Mevcut iktidarın tarihî yapıtların 'taklit'lerini kentlere 'tarihi yeniden canlandırmak' adı altında 'mimarlık' olarak pazarladığı koşullarda, mimarlık, kültür ve doğa değerleri sistemli bir şekilde yok edilmektedir" denilen açıklamada; Sinan’ın akılcı mimari anlayışının özünü oluşturan araştırma, öğrenme, anlama, çağdaş bir mimari yaratma, sürekli olarak kendini aşma çabalarının anlaşılmadığı, niteliksiz uygulamalar ile hatalı yatırım kararları alınmakta olduğu savunuldu.


"Büyük Usta’nın, mimarlık ve şehircilik açısından 'çılgın' kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle ve O’na saygısızlık anlamına gelmektedir" diyen Mimarlar Odası'nın açıklaması şöyle:

"Ekonomik perspektif 'kentsel dönüşüm'e dayandırılmakta; insani, bilimsel ve mesleki tüm birikimler yok sayılarak, Cumhuriyet dönemi mimari mirası ile birlikte bütün tarihî ve doğal varlıklar ile kültürel değerler birer birer yok edilmektedir. Bu anlayışla çıkarılan 5366 sayılı Yenileme Yasasının yanı sıra 6306 sayılı Afet Yasası ile TOKİ ve Başbakanlık 'tek imar otoritesi' haline getirilerek; mimarlık değerlerini, kent dokusunu ve kültür varlıklarını yok eden karar ve uygulamalar engelsiz bir şekilde hayata geçirilmektedir.

Büyük Usta’nın, mimarlık ve şehircilik açısından 'çılgın' kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle ve O’na saygısızlık anlamına gelmektedir. Mimarlar Odası olarak, kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak, bundan dersler çıkarmanın; O’na, toplumumuza ve mimarlığa olan borcumuzun bir gereği olduğu inancıyla her türlü baskı ve etkisizleştirme çabalarına rağmen, meslekî çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Büyük ustayı ölüm yıldönümü nedeniyle saygıyla anarken, 'Sinan’a saygısızlık' şeklinde nitelediğimiz, yönetimlerin, kent kimliklerini ve siluetlerini yok eden, estetikten yoksun, sosyal, ekonomik ve kamusal kayıplara neden olan, 'kent suçu' niteliğindeki uygulamaları yeniden bir kez daha birlikte düşünelim istiyoruz. Bu kapsamda ülke yöneticilerini, yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri kentlerimize, Koca Sinan’a ve yarattığı eşsiz değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/cilgin-kararlarin-alindigi-bir-ortamda-sinani-anmak_119169.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!