Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çimento Fabrikası’na Mahkemeden Onay Çıkmadı!

Trabzon'un Tonya İlçesi'nde çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verecek olan Çimento Fabrikası’na Trabzon İdare Mahkemesi “dur” dedi. Avukat Çelik ise “Artık oraya kazma vurmak mümkün değil. Bu proje başta ölü doğmuştu” ifadelerini kullandı.

yapi.com.tr
Çimento Fabrikası’na Mahkemeden Onay Çıkmadı!

Birgün Gazetesi'nden Burcu Cansu'nun haberine göre, Trabzon’un Tonya İlçesi’ne yapılması planlanan ve çevreye kalıcı zararlar verecek olan çimento fabrikasının yapımı yargıya takıldı. EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ. tarafından yapılması planlanan fabrika Düzköy’ün Çayırbağı Beldesi, Gülcana Mahallesi ve Abanohor Mahallesi ve Şahinkaya’ya zarar verecekti

Telafisi güç zarar belgelendi

Tonya Çimento Fabrikası’na mahkemeden onay çıkmadı. Trabzon İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çimento fabrikası için verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali için açılan davada; yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Mahkeme, hukuka aykırı hazırlanan ÇED raporuna dayanarak verilen kararın uygulamasının “Çevreye telafisi güç zararlar doğurabileceği” kararını verdi.

Kazma dahi vuramazlar

Davanın avukatlarından Av. Nedim Şenol Çelik, “Halk desteğini sağlamadan ve çevreye zarar vermeden bu yatırımı yapmak mümkün değildi. Bu proje başta ölü doğmuştu. Bu kararla, EMBA şirketi, oraya fabrikayı yapamayacak. Artık bu ÇED raporuna dayanılarak verilen ÇED Olumlu kararı ile oraya kazma vurmak mümkün değil. İnsanlar boş yere huzursuz edildi. Yansızca bir dereyi temiz tutulmasıyla elde edilecek maddi kazanç bu çimento fabrikasından daha fazla gelir getirecektir. EMBA şirketi bizim için altın yumurtadan tavuğumuzu kesmek istedi. Onlar altın yumurtlayan tavuğun etini istiyorlar. Halbuki biz yaylarımızı ormanlarımızı korursak sonsuza kadar bölgemiz ve ülkemiz halkına katkı yapmaya devam edecek”  diye konuştu.  

Mücadelemiz sonuç verdi

Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Bektaş ise, Trabzon Bölge İdari Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını sevinçle karşılandıklarını söyledi. Bektaş, “İlçemize yapılmak istenen Çimento Fabrikası’nın bölgeye ve doğaya vereceği zarar oldukça büyüktü. Bölgeye kurulacak taşocaklarıyla koca koca kaya parçaları dinamitlerle patlatılarak yok edilecekti. Kayanın etrafında bulunan 400 yılda yetişen nadir Ladin Çam ağaçları ise kesilerek bölgede çevre tahribatı yapılacaktı. Yıllardır mücadele ediyorduk. ÇED Olumlu raporuna itiraz etmiş konuyu mahkemeye taşımıştık. Mahkeme, talebimizi haklı buldu. Biz yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz. Hem fiili mücadelemizi sürdüreceğiz hem de yasal yollardan hakkımızı savunacağız. Mücadelemiz sonuna kadar sürecek” sözlerini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cimento-fabrikasina-mahkemeden-onay-cikmadi_119506.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!