Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cimpor: 535 milyon Euro’yla Geldik 100 Milyon Euro Daha Yatırıyoruz

Portekiz kökenli dünyanın 9’uncu büyük çimento üreticisi Cimpor, geçen şubat ayında Yibitaş Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya alarak girdiği Türkiye’de kısa sürede 100 milyon Euro’luk yeni bir yatırıma soyundu.

Hürriyet Gazetesi



b>Portekiz kökenli dünyanın 9’uncu büyük çimento üreticisi Cimpor, geçen şubat ayında Yibitaş Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya alarak girdiği Türkiye’de kısa sürede 100 milyon Euro’luk yeni bir yatırıma soyundu. Cimpor Yibitaş Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO’su Edney Vieria, Ankara Hasanoğlan’da 100 milyon Euro’luk klinker yatırımını gündeme aldıklarını söyledi. Vieria, "Cimpor, Türkiye’ye uzun vadeli bakarak geldi. Ne yaz aylarındaki seçim ortamı, ne şimdi gündemde olan Kuzey Irak gerginliği bizim ülkenize bakışımızı olumsuz etkilemez. Çeşitli dönemlerde iniş-çıkışlar olabilir. Bu tür iniş-çıkışlar dünyanın birçok noktasında olabilir" dedi.

Pazarın değeri vardı
Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento A.Ş.’nin 3 çimento, 3 öğütme, 12 hazır beton tesisi ve 2 de agrega ocağını 535 milyon Euro’ya aldıklarını hatırlatan Cimpor Yibitaş CEO’su Vieria, şunları söyledi:

"Tesislere bakınca belki fiyatı 535 milyon Euro etmeyebilirdi. Ancak, bu fiyatın içinde pazarın da değeri vardı. Cimpor, Akdeniz havzasında Türkiye’yi üretimle girilmesi gereken bir pazar olarak gördü. Yibitaş Lafarge fırsatını görünce pazarın da değerini dikkate alıp, 535 milyon Euro’luk satın almayı gerçekleştirdi."

Satın almalarla büyüyor
Asıl mesleği avukatlık olan Cimpor Yibitaş’ın Brezilyalı CEO’su Edney Vieria, Türkiye’nin kendi kariyeri açısından da önemli bir nokta olduğunu vurguladı. Vieria, Cimpor’un satın almalarla büyüme yolunu seçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Cimpor, şirket satın alarak daha hızlı büyüyebileceğinin bilinci içinde hareket ediyor. Portekiz’den sonra İspanya, Fas, Tunus, Brezilya, Cape Verde, Mozambik, Mısır, Çin ve Güney Afrika’ya uzandı. Arkasından Akdeniz havzasında Türkiye’yi seçti. Aynı şekilde satın almalarla büyüme politikası bundan sonra da sürecek gibi görünüyor."

Fırsatlara bakarız
Vieria, "Satın almalarla büyüme stratejinizi Türkiye’de de sürdürecek misiniz? Gündeminizde Türkiye’de yeni çimento fabrikaları almak var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biz şu anda Hasanoğlan’da yapacağımız 100 milyon Euro’luk yatırıma odaklanmış durumdayız. Elbette sıfırdan yatırımlarla büyümeye çalışmak zaman alıyor. Bu yüzden Cimpor her zaman fırsatları değerlendirmeyi düşünür. Yalnız, şu anda gündemimizde Türkiye’de yeni çimento fabrikası alımları yok. Bize böyle bir teklifle gelenler de yok."

Hasanoğlan rahatlayacak
Türkiye’de rekabet güçlerini artırmalarının ilk adımını Hasanoğlan’daki klinker yatırımını tamamlamak olarak gören Vieria, şunları dile getirdi: "Şu anda kullandığımız klinkerin bir bölümünü dışardan alıyoruz. Hasanoğlan’daki yatırımımızı tamamlayınca, dışardan klinker almamıza gerek kalmayacak. Bu da bize önemli bir maliyet avantajı kazandıracak."

Çimentoda kapasite fazlası ortaya çıkacak
Cimpor Yibitaş CEO’su Edney Vieria, Türkiye’de çimento sektöründe son dönemlerde hem kapasite artırma hem de sıfırdan yatırımların arttığını hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu anda devam eden yatırımlar tamamlandığında Türkiye’de çimento fazlası oluşacak. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) projeleri inşaat sektörünü, dolayısıyla çimento sektörünü olumlu etkiliyor ama yine de ortaya çıkacak kapasite fazlası sorun olabilir."

Çok iyi bir kadro var, frekans tuttu
Cimpor Yibitaş CEO’su Edney Vieria, Türkiye’de göreve geldiği 5-6 aylık süreyi şöyle değerlendirdi: "Brezilya ile Türkiye’nin benzer özellikleri var. Çalışma arkadaşlarımla frekansımız çok çabuk tuttu. Burada çok iyi bir kadro var. Bu kadroyla daha başarılı işlere imza atabileceğimize inanıyorum."

Galatasaray’ı tutuyorum
Edney Vieria, bir soru üzerine, Brezilya’da Sao Paulo takımı taraftarı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta oynayan Brezilyalı futbolcular, benim Brezilya’da tuttuğum takımın düşmanları gibi. Bu yüzden Türkiye’de Galatasaray bana daha sempatik geldi. Galatasaray’ı tutuyorum."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cimpor-535-milyon-euroyla-geldik-100-milyon-euro-daha-yatiriyoruz_57342.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!