Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin, Olimpiyatlara 1 Koyup 10 Alacak

Olimpiyatlara hazırlandığı son 7 yılda 43.1 milyar dolarlık yatırımla Pekin’i baştan yaratan Çin, önce oyunlar sırasında, ardından da önümüzdeki yıllarda bu yatırımların meyvesini toplayacak. Çin’de geçen hafta başlayan ‘Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları’nın son yıllarda hızlı büyüyen ülke ekonomisine ciddi katkı yapması bekleniyor.

Milliyet Gazetesi
Çin, Olimpiyatlara 1 Koyup 10 Alacak

BR>Boşa çıkacak!
Yapılan yatırımlarla ekonomide ciddi büyüme kaydedildiği fakat oyunlardan sonra yatırımların boşa çıkacağı bunun da ekonomide durgunluğa yol açacağını öne süren analistler, yapılan yeni tesislerin boşa çıkmasının maliyeti ve bakım masraflarının da kente yük getireceğini öne sürüyor. Analistlerin dikkat çektiği diğer bir konu da oyunlar için yaratılan istihdamın boşa çıkacak olması.

600 bin yabancı turist bekleniyor
16 gün sürecek olan olimpiyat oyunları sırasında Çin’in Pekin kentine 600 bin yabancı turistin gelmesi bekleniyor. Oyunlar sırasında ayrıca 2.5 milyon yerli turistin de bölgeyi ziyaret edeceği bildiriliyor. Geçen yıl Pekin’e yıl genelinde 3.8 milyon yabancı gelmişti. Bu sayının oyunlarla birlikte artması bekleniyor. Çin’e 2007’de gelen yabancı turist sayısı ise toplamda 42.4 milyon kişi olmuştu. Bu arada olimpiyatların sadece yiyecek - içecek sektörüne 2.7 milyar dolarlık etki yapması bekleniyor.
Olimpiyatlar hazırlık aşamasında Pekin kentinin tarihi dokusunu anlatan 25 bina restore edildi. Önemli caddeler ve meydanlar da ciddi iyileştirme çalışmaları yapıldı.

Teknoloji için 3.6 milyar $
Olimpiyatlar sırasında teknolojik olarak sorun yaşanmaması için geniş bant internet ve telekom altyapısı konusunda ciddi çalışmalar yapıldı.
Tüm bu sistemler ele alınarak, yenilendi, kapasite artırımı yapıldı. 3.6 milyar dolarlık bütçeyle internet sistemlerinin yanı sıra çipli kartlardan oluşan akıllı teknoloji sistemleri devreye girdi.

Çevresel dönüşüme 12.2 milyar $
Çin, olimpiyatlar öncesinde Pekin kentinde çevresel dönüşüm odaklı birçok projenin altına imza attı. Bu konuda ayrılan bütçe genel olarak hava kirliliği, su şebekesinin yenilenmesi ve çevresel bilincin oluşturulması için kullanıldı.

12.2 milyar dolarlık yatırımla hazırlanan çevresel dönüşüm planıyla, toplu taşıma araçları ve taksiler yenilendi, çevreye duyarlı yakıt kullanımına başlandı, inşa edilen yeni yapılar daha az enerji harcayan özelliklerde tasarlandı, enerji tasarruflu stadyumlar inşa edildi, atıkların planlı olarak dönüşüm için kent genelinde kapsamlı çalışmalar yapıldı.

Meşaleyi yaktı, şirketi borsada uçtu
Olimpiyatların açılış töreninde meşaleyi yakan eski Çinli jimnastikçi ve iş adamı Li Ning, şirketinin hisseleri değer kazanınca servetini 30 milyon dolar artırdı.
Yatırımcılar, geçen cuma günkü açılış töreninde muhteşem bir gösteriyle meşaleyi yakarak, artık bütün dünyanın tanıdığı bir isim haline gelen 44 yaşındaki Li Ning’in spor giyim firması “Li Ning Co. Ltd” şirketinin küresel çapta tanınacağı umuduyla şirketin hisselerini adeta kapıştılar.

Firmasının hisseleri dün sabah Hong Kong borsasında yüzde 5 değer kazanarak hisse başına 18.50 dolara çıktı. Böylece 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda 6 madalya kazanan Li Ning’in şirketinin hisseleri 30 milyon dolar değer kazandı. 2018 yılına kadar dünyanın en büyük beş spor markasından biri olmayı hedefleyen Li Ning firması, olimpiyatlara katılan Çin, İspanya ve İsveç takımlarının spor giyimlerini sağlıyor. Şirketin logosu Nike firmasının logosuna benzetilirken, Li Ning’in sloganı “Anything is possible” da Adidas firmasının “Impossible is nothing” sloganını çağrıştırıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/cin-olimpiyatlara-1-koyup-10-alacak_63044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!