Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çini Uluslararası Arenada

Kurulan vakıf aracılığı ile 300 yıl sonra yeniden hayat bulan İznik Çinileri, artık dünya pazarlarında görücüye çıkacak. Yaygın bir tanıtımla ihracat

Akşam



urulan vakıf aracılığı ile 300 yıl sonra yeniden hayat bulan İznik Çinileri, artık dünya pazarlarında görücüye çıkacak. Yaygın bir tanıtımla ihracat yapılacak.

Uluslararası projelerde kullanılması amacıyla tanıtım atağına geçen İznik Eğitim ve Öğrenim Vakfı, böylece çiniyi de önemli bir ihracat ürünü haline getirmeyi hedefliyor. İznik çinisinin, gerek estetik, gerekse fonksiyonel olarak dünya çapında beğeni toplamasına karşın, yeterli tanıtımı yapılamadığını, bu yüzden de hak ettiği ilgiyi görmediğini belirten, İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı Genel Müdür Yardımcısı M. Atıl Ersan, uluslararası tanıtım atağına geçeceklerini kaydetti. Dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen konuyla ilgili bütün fuarlara katılmaya çalıştıklarını vurgulayan Ersan, daha sonra şunları söyledi:

'Biz birçok uluslararası fuarda gördük ki, çiniyi görenler büyük ilgi gösteriyorlar. Ama hiç tanımıyorlar. Bu yüzden konuyla ilgisi olan bütün fuarlara katılarak, ilgili insanlara çininin ne olduğunu bizzat göstererek tanıtımını yapmaya başladık. Böylece özellikle Batılı pazarlarda ve Arap ülkelerinde bazı projelerin gündemine alınmalarını sağladık.'

Her yerde kullanılacak

Tanıtımın sadece fuarlara katılmaktan ibaret olmadığını vurgulayan Atıl Ersan, uluslararası projelere imza atan mimarlık ve mühendislik kuruluşlarına da değişik yollarla ulaşmaya çalıştıklarını ve çiniyi tanıttıklarını söyledi. Bu çabalar sayesinde önümüzdeki dönemde İznik çinisine olan taleplerin yoğunlaşacağına inandıklarını vurgulayan Ersan, 'Öyle inanıyorum ki, bir süre sonra dünyanın her yerindeki sanatsal yapıların bir çoğunda çini kullanılacaktır. Bu gerçekleştiğinde, çini Türkiye açısından önemli bir ihracat kalemi haline gelecektir. Yüzyıllar öncesinin çini atölyeleri de yeniden İznik'te hayat bulacaktır. Bu da yeni istihdam demektir' diye konuştu.

Halen çok sayıda ülkeye küçük çaplarda da olsa ihracat yapılıyor.

İhracat hızla artıyor

ABD, Japonya, Umman, Kanada, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Avustralya, Almanya, İngiltere ve Türki Cumhuriyetler ihracat yapılan ülkeler. İhracatın miktarı da giderek artıyor. Birkaç yıl öncesine kadar çok önemsenmeyecek rakamlarda gerçekleşirken, son iki yıldır önemli artış gerçeklişti. 2001'de toplam 672 milyar liralık ciro ve 50 milyar liralık ihracat olurken, 2002'nin 5 ayında, 368 milyar liralık ciro ve 36 milyar liralık da ihracat gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cini-uluslararasi-arenada_1735.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!