Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin'in Süt Kralının İnşa Ettiği Şehirde Ev Yapıyor

Han Tümertekin imzası taşıyan oldukça yalın evler, ofisler, mağazalar sadece bizim değil, dünyadaki önemli mimarların da dikkatini çekti ve sonunda onu, dünyanın öteki ucunda Çin'in Moğolistan yakınındaki Gobi Çölü'nde bir evi projelendirirken buldum. Ünü artık dünyaya yayılmış olan mimar Han Tümertekin, Çin'de henüz sıfırdan kurulmakta olan bir

Sabah Gazetesi
1


/P>

İmkânı olan asıl bu dönemde inşaat yapsın

* Ekonomik kriz mimari projeleri etkileyecek mi?

Ben Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nin yönetim kurulu üyesiyim şu anda. Geçenlerde Cenevre'de toplandık. Önemli isimler var yönetim kurulunda. New York Museum of Modern Art'ın (MOMA) başkanı var. Norman Foster var. Şöyle bir görüş var. Genelde ekonomik krizler önce ileriye dönük olduğu için mimari projeleri vurur. Ancak başka bir görüş daha vardı. İnşaat maliyetleri çok düştüğü için, imkanı olanların bu dönemde inşaat yapmaya yönelmeleri de sık rastlanan bir durum. Çünkü birkaç yıl önce 100 liraya imal edilecek bir proje, bugün 50'ye imal edilebilir. Tamam çeşitli zorluklar olacak. Projelerin bir kısmı durabilir ama her şey durmayabilir. Bu durumu kullanmak gerekir.

Harvard Üniversitesi, ders versin diye tekrar çağırdı

* Harvard Üniversitesi'ne davet edilmiş ve tasarım bölümünde proje çalışması yapmıştınız. Biraz anlatır mısınız?

Dört aylık bir stüdyo yöneticiliği yaptım. Dünyanın müthiş iddialı bir karmasının içine düştüm. Öğrenciler çok iddialıydı. Hep dünyanın en iyi üniversitelerini bitirmiş, bilgili ve müthiş bir rekabet içindede olan öğrencilerdi. Öğrencilerin kendi arasında rekabet vardı, hocaların kendi arasında. Anladım ki boşuna herkesin yolu Harvard'tan geçmiyor. O dönem iki hafta Boston'da, bir hafta İstanbul'da yaşadım. Rekabet ortamının geliştirici ve öğretici tarafının yanında, müthiş hızlı bir ilişkiler ağının içine düşmüştüm. Gördüm ki mesela Çin'deki projede dünyadan seçilen 100 mimarlık ofisi içinde, Harvard'ta hocalık yapmış 10 kişi, okumuş 10-15 kişi vardı. Şimdi yine bir davet aldım. workshop (atölye) çalışması için hazırlık yapıyorum. Bir dönem daha orada olacağım.

Assos'ta yaptığı ikinci ev Tokyo'da sergileniyor

* Arka arkaya ilginç davetler aldığınızı görüyorum. Tokyo'da önemli bir sergiye dünyadan davet edilen 15 mimar arasına da girdiniz. Yolculuk ne zaman?

5 Aralık'ta gidiyorum. Peter Cook ve Toyo İto isimli iki ünlü mimar tarafından projelendirilen Asya Pasifik ve Avrupa'da Mimarlıkta Yeni Trendler Sergisi. Fransa'dan, İngiltere'den, İspanya'dan, Macaristan'dan, Portekiz'den, Avusturya'dan, Çin ve Tayvan'dan mimarlar var. Assos'ta yeni yaptığım bir ev var. O projeyle katılıyorum. Evet dolaşacak. Tokyo'dan sonra Lizbon, Barselona, Linz, Şangay, Hong Kong, Taipei ve İstanbul'a gelecek.

Beyoğlu'na alışveriş ve kültür merkezleri yapıyor

* Beyoğlu'nda bir sinemanın da içinde olduğu alışveriş merkezi projeniz var, biraz yaptığınız işlerden söz eder misiniz?

Eski Hayat Sineması'nın da içinde olduğu ve Demirören Grubu'na ait 20 yıldır boş duran bir binaydı orası. Kaba inşaatı ilerliyor şu anda. Tarlabaşı'ndaki yenileme projesindeki en büyük yapı alanını yapıyoruz. Garanti Bankası için 2010'a yetişecek şekilde Osmanlı Bankası binasını Kültür Merkezi'ne dönüştürüyoruz. 10 bin metrekarelik bir alan orası. Anıtlar'dan geçti, proje yakında başlayacak. İstiklal Caddesi'nde şu anda Platform Sanat Galerisi'nin olduğu binayı yapıyoruz. Garanti Bankası o binayı da 2010'a yetiştirmek istiyor.

Yaptığım tasarımda gereksiz hiçbir şey yok

* Ofis olarak kullandığınız bina, tarihi bir kilisenin müştemilatı. Kapıda isim dahi yazmıyor. Ofisinizden başlayarak sizin imzanızı taşıyan projelerin ortak özelliği çok yalın olmaları diyebilir miyiz. Mimari tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Ofisteki mimar arkadaşlarla sürekli vıdı vıdı bir birimizi yediğimiz konu şudur. Gerekli olmayan hiçbir şeyi projeye koymamak. İnsan kendini rahat bıraktığında, azıcık bir yeteneği de varsa gerçekten kapıp koy verebilir. Bütün mesele kendi kendini dizginlemek.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/cinin-sut-kralinin-insa-ettigi-sehirde-ev-yapiyor_64934.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • gerçekten övünülecek,gurur duyulacak büyük başarı. sonunda çin'i de fethettik. başarılarınızın devamını diliyorum. sayın mim.HAN TÜMERTEKİN size nasıl ulaşabiliriz? saygılarımla.www.nurbeton.com.DOĞAL TAŞ tasarım imalat,satış uygulama. mgdogaltas@hotmail.com YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!